Ειδησεογραφικό site

Ύποπτοι για ξέπλυμα χρήματος όσοι χρωστούν στην εφορία – Δεσμεύονται τραπεζικοί λογαριασμοί

47

Εντολή για δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, θυρίδων και περιουσιακών στοιχείων φορολογουμένων στην περίπτωση μη απόδοσης ΦΠΑ άνω των 3.000 ευρώ ή ληξιπρόθεσμων χρεών άνω των 10.000 ευρώ προς το Δημόσιο δίνει εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, θεωρώντας τους φορολογούμενους αυτούς ως υπόπτους για ξέπλυμα χρήματος.

Με εγκύκλιό της προς τις ελεγκτικές υπηρεσίες, η Κ. Σαββαΐδου ζητά να εφαρμοστούν οι διατάξεις που υποχρεώνουν ΔΟΥ και Ελεγκτικά Κέντρα να ενημερώνουν την Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες η οποία με τη σειρά της μπορεί να προβεί σε δραστικά μέτρα. Τα αδικήματα φοροδιαφυγής που σχετίζονται με πράξεις νομιμοποίησης εσόδων απο παράνομες δραστηριότητες είναι:

* Μη ή ανακριβής απόδοση ΦΠΑ, παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων, τελών ή εισφορών, εφόσον το προς απόδοση ποσό του κύριου φόρου, τέλους ή εισφοράς ή το ποσό του ΦΠΑ που συμψηφίστηκε ή δεν αποδόθηκε, υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ σε ετήσια βάση.
* Μη έκδοση ή αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων για ανύπαρκτη συναλλαγή εφόσον η συνολική αξία εικονικών φορολογικών στοιχείων υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ, καθώς και μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση στοιχείων καθ’ υποτροπή εντός τριετίας από τον εντοπισμό της παράβασης για πρώτη φορά.
* Μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, εφόσον το συνολικό χρέος από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων τόκων ή προσαυξήσεων υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ, με την εξαίρεση της μη καταβολής χρεών από χρηματικές ποινές ή πρόστιμα από δικαστήρια ή διοικητικές αρχές.
* Μη υποβολή δήλωσης ή υποβολή ανακριβούς δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, εφόσον ο φόρος που αναλογεί στα καθαρά εισοδήματα που έχουν αποκρυβεί υπερβαίνει σε κάθε διαχειριστική περίοδο τις 15.000 ευρώ, καθώς και η αποφυγή πληρωμής φόρου πλοίων.

Για παραλογισμό όσον αφορά την εγκύκλιο κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΔΟΥ Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας στο protothema.gr. Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά «αυτή τη στιγμή και στην κατάσταση που βρίσκεται η αγορά η αυστηρότητα είναι παραλογισμός. Σε εποχές κρίσης όπως αυτή που ζούμε οι περιπτώσεις θα έπρεπε να εξετάζονται ξεχωριστά γιατί δεν είναι όλες ίδιες αφού υπάρχουν εκείνοι οι φορολογούμενοι που δεν μπορούν να πληρώσουν και υπάρχουν και εκείνοι που συνειδητά φοροδιαφεύγουν».

Τα σχόλια είναι κλειστά.