Ειδησεογραφικό site

«Όχι» σε απονομή χάρης στον πρώην ΥΠΕΘΑ της Κύπρου λένε οι συγγενείς των νεκρών στο Μαρί

24

Οι συγγενείς των 13 νεκρών της έκρηξης στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» τον Ιούλιο του 2011 στο Μαρί της Κύπρου, αντέδρασαν έντονα στη πρόθεση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη να απονείμει χάρη στον πρώην υπουργό Άμυνας Κώστα Παπακώστα, ο οποίος έχει καταδικαστεί για τις ευθύνες του στη τραγωδία.

Οι συγγενείς των νεκρών με κοινή δήλωση τους καλούν τον Κύπριο Πρόεδρο και τον Γενικό Εισαγγελέα να απορρίψουν το αίτημα του κ. Παπακώστα για χάρη, γιατί όπως υποστηρίζουν είναι ο άνθρωπος που κάλυπτε και καλύπτει τον βασικό  – κατά την άποψη τους – υπεύθυνο, που είναι ο τέως Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας. Οι συγγενείς σχολιάζοντας δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη για επίδειξη κατανόησης και μεγαλοψυχίας ώστε να  αποφυλακιστεί ο κ. Παπακώστας, σημειώνουν πως ανέμεναν από τον κύπριο Πρόεδρο να δείξει το ίδιο ενδιαφέρον και για αυτούς που δεν λογοδότησαν στη δικαιοσύνη.

Για τον Κ. Παπακώστα, σημειώνουν πως καταδικάστηκε γιατί έδειξε αμέλεια και δεν τόλμησε να διαφωνήσει με τους χειρισμούς του Δημήτρη Χριστόφια. Επίσης σημειώνουν ότι ο πρώην υπουργός έχει καταδικαστεί στις 9 Ιουλίου 2013 σε πρώτο και σε δεύτερο βαθμό στις 19 Δεκεμβρίου 2014 και δεν έχει βρεθεί ούτε ένα λεπτό στο κελί της φυλακής και παραμένει φρουρούμενος στο νοσοκομείο.

Οι συγγενείς σημειώνουν πως δεν ενεργούν εκδικητικά εναντίον οποιουδήποτε, αλλά επιθυμούν ριζικές τομές στον τρόπο λειτουργίας του κράτους, ούτως ώστε να μην βιώσουν και άλλοι συμπολίτες μας τέτοια τραγικά συμβάντα. Καλούν επίσης τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Γενικό και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα να μην συναινέσουν σε απονομή χάρης, γιατί σε συνδυασμό με τη μη δίωξη του Δ. Χριστόφια η αποφυλάκιση του κ. Παπακώστα «θα αποτελέσει ευθεία προσβολή τόσο της μνήμης των 13 πεσόντων όσο και της νοημοσύνης των οικογενειών, αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου».

Ο πρώην υπουργός Άμυνας κ. Παπακώστας είναι 76 ετών και από την ημέρα της καταδίκης του βρίσκεται στο Νοσοκομείο με σοβαρά προβλήματα. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει το αποκλειστικό προνόμιο απονομής χάρης σε κατάδικους, αλλά μόνο αν υπάρχει θετική εισήγηση από τον γενικό και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.