Ειδησεογραφικό site

Όλο το παρασκήνιο για τη μάχη ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ – Τι λένε στο «Κ» τρεις βασικοί υποψήφιοι

72

Του Γιώργου Γερόπουλου

Στην τελική ευθεία μιας επώδυνης και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας συνεδριακής διαδικασίας εισέρχεται από σήμερα το ΠΑΣΟΚ με την εκλογή των μελών του Συνεδρίου για τις 5 Ιουνίου, που θα ολοκληρωθεί με την ανάδειξη της νέας ηγεσίας στις 14 Ιουνίου. Επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης η δικαίωση της τελευταίας πεντάχρονης πορείας της Χαριλάου Τρικούπη με τα μνημόνια και τις κυβερνητικές συνεργασίες με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και η αγωνία για το αύριο που φαντάζει άδηλο. Η τελευταία θέση κατάταξης στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση οδηγεί το Κίνημα του Ανδρέα Παπανδρέου στην έξοδο από την πίσω πόρτα της Ιστορίας, αφήνοντας κενό στον χώρο της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας.

Το τελευταίο(;) συνέδριο του ΠΑΣΟΚ διεξάγεται εν κενώ πολιτικής και συμμετοχής, καθώς σε όσες οργανώσεις έχουν απομείνει με δυσκολία θα συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός μελών για την εκλογή των συνέδρων. Η απουσία κοινωνικής βάσης συμβαδίζει με την πλήρη απουσία οράματος και πολιτικής πρότασης. Ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναζητεί την προσωπική του δικαίωση μέσα από την πτώση της σημερινής κυβέρνησης και την επιτάχυνση των εξελίξεων, προκειμένου ο ίδιος και ο κ. Σαμαράς να παραμείνουν στην ενεργό δράση.

ΨΑΧΝΟΥΝ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ

Οι επίδοξοι διάδοχοι κ. Βενιζέλου, των οποίων ο αριθμός είναι αντιστρόφως ανάλογος του ισχνού εκλογικού ποσοστού του ΠΑΣΟΚ, αναλώνονται σε παιχνίδια μηχανισμών και καπηλεία συμβόλων, αξιών και στόχων παλαιοτέρων ενδόξων εποχών. Κινούνται στο παρασκήνιο των κομματικών διαδρόμων αναζητώντας συμμάχους και ψηφοφόρους στις διαδικασίες χωρίς να προσφέρουν όραμα και πρόταση για το αύριο της χώρας και της κεντροαριστεράς.

Κορυφαία στελέχη του πάλαι ποτέ κυβερνητικού ΠΑΣΟΚ συνωθούνται στους προθαλάμους των γραφείων των υποψηφίων προέδρων και προσφέρουν στήριξη με αντάλλαγμα τον προσωπικό τους ρόλο στη μετά – Βενιζέλο εποχή. Πολλοί εξ αυτών είχαν πάντα θέση στα γραφεία όλων των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και κινούνται όπου φυσάει ο άνεμος της εξουσίας.

Ηγετικά στελέχη του κόμματος αναμένουν και σιωπούν, προσδοκώντας καλύτερες προσωπικές ημέρες ή μεταβατικές λύσεις που θα τους ξαναφέρουν στο προσκήνιο, ενώ κάποιοι άλλοι εκτός ΠΑΣΟΚ αναμένουν νέα σχήματα ευρωπαϊκού κέντρου.

ΣΕ… ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

Τα ονόματα όλων όσοι έχουν πρωταγωνιστήσει είναι αναρίθμητα. Απαριθμούμε: Υποψήφιοι πρόεδροι, όπως Γεννηματά, Λοβέρδος, Κωνσταντινόπουλος, κορυφαία στελέχη, όπως Σκανδαλίδης και Ανδρουλάκης. Παράγοντες, όπως Πρωτόπαπας, Κουκουλόπουλος, Μανιάτης, Χριστοφιλοπούλου, Γρηγοράκος, Φλωρίδης και άλλοι πολλοί. Αναμένοντες να ξανακληθεί η κλάση τους, όπως Διαμαντοπούλου, Χρυσοχοΐδης, Γιαννίτσης και φυσικά οι αλεξιπτωτιστές, όπως Μπίστης, Καψής, Τούντας. Και πολλοί άλλοι, οι οποίοι αποχώρησαν και επέλεξαν να δοκιμάσουν την τύχη τους μέσα από το ΚΙΔΗΣΟ εκμεταλλευόμενοι ένα ιστορικό όνομα: Παπανδρέου.

Όλοι μα όλοι διαπραγματεύονται και συνδιαλέγονται για το προσωπικό τους μέλλον, αγνοώντας τις πολιτικές αναγκαιότητες των καιρών και τη βούληση της κοινωνίας, η οποία τους έχει γυρίσει την πλάτη αναζητώντας αλλού έκφραση. Το κενό στον χώρο της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας, ή κατ΄ άλλους κεντροαριστερά, είναι υπαρκτό, αλλά σύντομα θα καλυφθεί από αυτούς που αντιλήφθηκαν τα μηνύματα των καιρών και δεν έχουν βουλιάξει ακόμη στον βούρκο της διεφθαρμένης κυβερνητικής εξουσίας.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Στην Εξεταστική χωρίς τον Γιώργο

Μπορεί η Εξεταστική Επιτροπή για τα μνημόνια να εξελίσσεται σε φιάσκο, σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο κρύβει ορισμένες επικοινωνιακές εκπλήξεις για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που αναμένεται να ταλαιπωρήσουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ήδη έχει διαμορφωθεί ο κατάλογος των μαρτύρων και σύμφωνα με αυτόν, ενώ  έχουν κληθεί σχεδόν όλοι οι υπουργοί Οικονομικών, μεταξύ των οποίων και ο κ. Βενιζέλος, έχουν προς το παρόν αποκλειστεί οι πρώην πρωθυπουργοί, συμπεριλαμβανομένου και του Γιώργου Παπανδρέου.

Το ΠΑΣΟΚ διά του γραφείου Τύπου άστραψε και βρόντηξε σε ό,τι αφορά την εξαίρεση των πρωθυπουργών, δείχνοντας κυρίως τη μη κλήτευση του Κώστα Καραμανλή, αλλά η μπάλα, όπως όλα δείχνουν, παίρνει και τον Γιώργο Παπανδρέου. Τον πρώην πρωθυπουργό, για τον οποίο όλοι εκτιμούσαν ότι στήθηκε η Εξεταστική Επιτροπή, που δεν προτάθηκε ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε και από τη ΝΔ με προφανείς σκοπούς να μην ανακύψουν ζητήματα που θα προκαλέσουν ανήκεστο πολιτική βλάβη στις σχέσεις του κ. Τσίπρα με τον κ. Καραμανλή.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ενοχλήσει τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος βλέπει να μπαίνει στο κάδρο της αναζήτησης ευθυνών από την Επιτροπή για μια πολιτική που άσκησε η κυβέρνηση Παπανδρέου και για την οποία, όπως λένε συνεργάτες του, είχε εκφράσει αντιρρήσεις. Οι καλά γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα σημειώνουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επί μακρόν αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών στις κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά κινδυνεύει να «πληρώσει τo μάρμαρο» και του PSI, για το οποίο δέχεται συνεχείς βολές από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ:

Φιλοδοξία το Όλον ΠΑΣΟΚ

Με εφόδιο το επίθετο «Γεννηματάς» και έχοντας στο πλευρό της ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την υψηλή δημοφιλία της, η Φώφη Γεννηματά, διεκδικώντας την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, θα επιχειρήσει την επανασυσπείρωση του χώρου και την επιστροφή στις ιστορικές καταβολές του. «Το ΠΑΣΟΚ επιβάλλεται μέσα από την ταχεία ανασυγκρότησή του όχι μόνο να αποφύγει τον κίνδυνο πολιτικής περιθωριοποίησής του, αλλά και να αποτελέσει τον καταλύτη δημιουργίας ευρύτερης Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα» υπογραμμίζει η κ. Γεννηματά, επιφυλάσσοντας στο υπάρχον κόμμα πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανασυγκρότηση του χώρου. Μάλιστα, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς σε όλους όσοι κάνουν λόγο για το τέλος του ΠΑΣΟΚ και την ανάγκη ενός νέου φορέα, υποστηρίζει ότι κανένα από τα κόμματα και τις κινήσεις δεν μπορεί σήμερα από μόνο του να καλύψει το μεγάλο κενό ενός ισχυρού σοσιαλδημοκρατικού πόλου. Ανοικτή στον διάλογο με όλους, ακόμη και με αυτούς που βρέθηκαν στην προηγούμενη εκλογική μάχη απέναντι από το ΠΑΣΟΚ, εμφανίζεται η βουλευτής της Β΄ Αθηνών. Απευθύνει «ένα γενικό προσκλητήριο για επάνοδο και επανασυσπείρωση στο ΠΑΣΟΚ όλων όσοι στο διάστημα της κρίσης αποστασιοποιήθηκαν ή διέρρευσαν σε άλλους χώρους» και ζητά «κόμμα ανοιχτό σε μέλη, φίλους και πολίτες, με συλλογικές λειτουργίες που αποτρέπουν αρχηγισμούς και κατεστημένα από αυθεντίες, αξιωματούχους, φθαρμένες δόξες». Η κ. Γεννηματά κάνει λόγο για το τέλος της εποχής «μνημόνιο – αντιμνημόνιο» και αφήνει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τμήματα ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές εξελίξεις, υποστηρίζει ότι «τώρα δημιουργείται η βάση για την αναγκαία συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων που ήταν εξαρχής κρίσιμη και αναγκαία προϋπόθεση για την με ασφαλή βήματα έξοδο από την κρίση».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ:

Μετεξέλιξη και συλλογική ηγεσία

Έχοντας στη φαρέτρα του την υψηλή δημοφιλία αλλά και τις αποτελεσματικές, όπως θεωρεί, θητείες σε κρίσιμα κυβερνητικά πόστα, ο Ανδρέας Λοβέρδος, μετά την περιπέτεια του κόμματος «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα», επέστρεψε στα πάτρια εδάφη. Αναμένεται να δοκιμαστεί στη βάσανο της εκλογής του νέου πρόεδρου του κόμματος, καταθέτοντας συγκεκριμένη πρόταση μετεξέλιξης και οργανωτικής δομής. «Η μορφή του νέου κόμματος, του «ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη». Το κόμμα αυτό, θα αποτελεί τη μετεξέλιξη, σε κάθε επίπεδο, του υπάρχοντος ιστορικού μας κόμματος που κυρίαρχα εξέφρασε τα προοδευτικά αιτήματα του λαού μας στη Μεταπολίτευση. Η κληρονομιά, τα σύμβολα και η φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ δεν εκχωρούνται στον οποιονδήποτε, ούτε παραγράφονται ως κενά νοήματος και περιεχομένου» σημειώνει, παρεμβαίνοντας στον διάλογο για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς. Προσθέτει ότι στο νέο σχήμα «μπορούν και πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ευρύτερη συνάντηση και σύμπραξη των υγιών, προοδευτικών και δημιουργικών δυνάμεων του τόπου», που θα εκφράζονται μέσα από ένα συμμετοχικό και πολυτασικό, δημοκρατικό-ευρωπαϊκό και ταυτόχρονα πατριωτικό, μεταρρυθμιστικό, ριζοσπαστικό κόμμα του κοινωνικού κέντρου και της σοσιαλδημοκρατίας. Καταθέτει πρόταση οργανωτικής δομής, προτείνοντας κατοχύρωση της λειτουργίας των τάσεων, ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται η συλλογική διεύθυνση του κόμματος. Άξονες της νέας δομής είναι η εκλογή του προέδρου από τη βάση, η εκλογή του γραμματέα από το Συνέδριο, προκειμένου να έχει αυξημένες αρμοδιότητες και η εκπροσώπηση των τάσεων στα ηγετικά όργανα του κόμματος. Στόχος των θέσεών του είναι η συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας, που θα έχει έκφραση και στο επίπεδο της ηγεσίας, αποφεύγοντας αρχηγοκεντρικά μοντέλα. Παράλληλα, προτείνει σειρά μέτρων για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος με επίκεντρο το εκλογικό σύστημα και τη διαφανή χρηματοδότηση των κόμματων.

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ:

 Η νέα γενιά στο προσκήνιο

Με σύνθημα: «Τόπο στα νιάτα», ο βουλευτής Αρκαδίας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ανοίγει τα φτερά του για το κορυφαίο κομματικό αξίωμα. Είναι ο μόνος από τη γενιά του που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να διεκδικήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Με όπλο τη βιολογική ηλικία του, εκτιμά ότι διαθέτει μια φρεσκάδα σε αντίθεση με τους εσωκομματικούς αντιπάλους του, οι οποίοι, όπως υποστηρίζει, φέρουν τις ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ. «Ζητούμε εντολή μετασχηματισμού της παράταξης, μέσα από μία συλλογική ηγεσία, στην οποία ένας θα έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη. Να ανακτήσει η κεντροαριστερά, ο προοδευτικός χώρος, τη θέση και τον ρόλο που του αρμόζει στο πολιτικό σκηνικό της χώρας μας» υπογραμμίζει και προσβλέπει στην έκφραση των μεταρρυθμιστικών σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων. Ο βουλευτής Αρκαδίας εμφανίζεται αιχμηρός έναντι της κυβέρνησης, καθώς θεωρεί ότι πρέπει να συνεχιστεί «η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας: χωρίς αμφιβολίες, χωρίς ενδοιασμούς. Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πιστεύει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Δεν είμαστε απλά ο φτωχός συγγενής, όπως μας κατάντησαν ο αριστερός και παλαιότερα ο δεξιός λαϊκισμός με τις παλινωδίες τους». Καταθέτει προτάσεις για την έξοδο από την κρίση, επικεντρώνοντας στη μετεξέλιξη του κράτους σε σύγχρονο και παραγωγικό οργανισμό, μόνο μέσα από την αξιοκρατία και την αξιολόγηση, τη μεταρρύθμιση στην Παιδεία με άξονα την αριστεία ως κίνητρο για κάθε παιδί. Βασικοί άξονες της πρότασής του η αντιμετώπιση της ανεργίας μέσα από την οικοδόμηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, στο οποίο «η επιχειρηματικότητα δεν θα είναι εχθρός, αλλά σύμμαχος της κοινωνίας, της οικονομίας, της ανάπτυξης και η καινοτομία θα μπορεί να γίνει πλεονέκτημα της χώρας» και η ουσιαστική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.