Ειδησεογραφικό site

Όλοι εναντίον όλων 24ωρες πριν την προεδρική εκλογή – Αγωνία για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις

44

Σε αναβρασμό το πολιτικό σκηνικό καθώς μπαίνει στην τελική ευθεία για την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας την Τετάρτη στις 7 το απόγευμα στη Βουλή. Κορυφώνεται η σύγκρουση κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η προεδρική εκλογή, εν όψει της πρώτης ψηφοφορίας την Τετάρτη στις επτά το απόγευμα στη Βουλή, είναι το πρώτο θέμα συζήτησης, όπως είναι φυσικό, στην ειδησεογραφία της σημερινής ημέρας.

Το στίγμα των εξελίξεων έδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, η οποία, μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «έχουμε προειδοποιηθεί από τους διεθνείς οίκους ότι με την προκήρυξη εκλογών θα θεωρηθεί η χώρα σε πιστωτικό γεγονός».

Η κ. Βούλτεψη έσπευσε στη συνέχεια να τονίσει πως ουδέποτε υιοθέτησε τα περί πιστωτικού γεγονότος και έκανε λόγο για διαστρέβλωση των όσων είπε.

Όμως, η δήλωσή της αρκούσε για να προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίας σε έκτακτη σύσκεψη στην Κουμουνδούρου, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «είναι ικανός ακόμα και να σκηνοθετήσει bank run, με τεχνητή φυγή κεφαλαίων, φίλα προσκείμενών του επιχειρηματιών».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης έστειλε ένα σαφέστατο μήνυμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι αν κάποιος από τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ θελήσει να ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα το σεβαστεί και δεν θα τον θεωρήσει «αποστάτη».
Ο κ. Κουβέλης άκουσε και δύο πρώην της ΔΗΜΑΡ και νυν ανεξάρτητους βουλευτές του, τον Σπύρο Λυκούδη και τον Γρηγόρη Ψαριανό να λένε ότι θα ψηφίσουν «ναι» και στις τρεις ψηφοφορίες στη Βουλή, ενώ ο πρώην των ΑΝΕΛ και νυν ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Καπερνάρος, δήλωσε ότι κλίνει προς το «όχι».

Ο κ. Καπερνάρος ήταν μεταξύ των τριών πρώην βουλευτών των ΑΝΕΛ που ο κ. Καμμένος παραδέχθηκε σήμερα ότι έστειλε SMS προκειμένου να τους πείσει να μην ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι άλλοι δύο ήταν ο κ. Γιοβανόπουλος και η κ. Γιαταγάνα.

Στο μέτωπο με τους δανειστές και στη σημερινή ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο ΥΠΟΙΚ Γκίκας Χαρδούβελης δήλωσε αμέσως μετά τη σύσκεψη ότι το πρώτο 10ήμερο του Ιανουαρίου θα επιστρέψει στην Αθήνα η τρόικα και θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση -συνεπώς θα κλείσει και το δημοσιονομικό κενό του 2015- πριν το Eurogroup τις 26ης Ιανουαρίου. Όλα αυτά βέβαια υπό την αίρεση ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ένα πρώτο δείγμα γραφής για τις προθέσεις των δανειστών μας, αλλά κυρίως για τη στήριξη που θα λάβει ο κ. Σαμαράς από τους ετέρους μας στην Ευρώπη θα έχει ο Πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής την προσεχή Πέμπτη, μόλις μία ημέρα μετά την πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου.

Ψηφοφορία η οποία θα διεξαχθεί διά ανατάσεως των χεριών με ένα «ναι» (στον Σταύρο Δήμα) ή με ένα «παρών» και στην οποία θα αποφασισθεί αύριο Τρίτη αν θα λάβουν μέρος οι οκτώ προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Συγκεκριμένα, αύριο θα αποφασίσει ο εισαγγελέας των φυλακών Κορυδαλλού για τους επτά έγκλειστους βουλευτής της Χ.Α., αλλά και ο συνάδελφός του στις φυλακές Ναυπλίου για τον Στ. Μπούκουρα. Η εισήγηση για τον τελευταίο είναι να αποφυλακιστεί, ενώ στους έγκλειστους στον Κορυδαλλό δεν επετράπη, πριν από λίγες ημέρες, να ψηφίσουν στον προϋπολογισμό.

Στουρνάρας: Σοβαρεύει η κρίση

«Η κρίση των τελευταίων ημερών λαμβάνει πλέον σοβαρές διαστάσεις, η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό και ο κίνδυνος, όχι μόνο ανακοπής της αναπτυξιακής πορείας που μόλις ξεκίνησε, αλλά ο κίνδυνος μιας ανεπανόρθωτης βλάβης της ελληνικής οικονομίας είναι μεγάλος», υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας σε ομιλία του στην ειδική εκδήλωση της Τράπεζας της Ελλάδος προς τιμήν του Ξενοφώντος Ζολώτα.

Κατά τον επικεφαλής του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της χώρας μας, «σήμερα υπάρχουν ακόμη αρκετοί που πιστεύουν ότι, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, η Ελλάδα μπορεί όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά και να ακμάσει έξω από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμη χειρότερα, υπάρχουν άλλοι που φαίνεται να πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη χωρίς να σέβεται τους κανόνες της, χωρίς να τηρεί τις δεσμεύσεις της».

Υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα μπόρεσε να πετύχει τους στόχους της μόνο όταν σεβάστηκε τους κανόνες του παιχνιδιού και τους αξιοποίησε προς όφελός της, ο κ. Στουρνάρας συμπλήρωσε: «Σήμερα, η Ελλάδα ανακάμπτει μετά από την παραμονή της για έξι περίπου χρόνια σε μια παρατεταμένη και βαθιά ύφεση, που ήταν το αποτέλεσμα, τόσο σοβαρών λαθών της οικονομικής πολιτικής όσο και του λανθασμένου, εσωστρεφούς αναπτυξιακού προτύπου. Η κοινωνική συνοχή δοκιμάστηκε σκληρά όταν σημαντικά τμήματα του πληθυσμού υποβλήθηκαν σε μεγάλες θυσίες, προκειμένου να αποκατασταθεί η δημοσιονομική ισορροπία, η ισορροπία στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα».

«Σκηνοθεσία bankrun», βλέπουν στην Κουμουνδούρου 

«Προφανώς ο κ. Στουρνάρας, έχοντας την ευθύνη του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, όταν προβαίνει σε τέτοιου είδους δηλώσεις, έχει στο νου του τις κινήσεις και τους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού», ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ, o οποίος κατηγορεί την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι σκηνοθετούν συνθήκες κρίσης για να εκφοβίσουν τους βουλευτές και τους πολίτες.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι, σύμφωνα με διαρροές από την Κουμουνδούρου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε έκτακτη σύσκεψη στελεχών της Πολιτικής Γραμματείας και του Επικοινωνιακού Επιτελείου, τη Δευτέρα, χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «επικίνδυνο για τη χώρα» και δήλωσε ότι «ο Σαμαράς είναι ικανός ακόμα και να σκηνοθετήσει bankrun, με τεχνητή φυγή κεφαλαίων, φίλα προσκείμενών του επιχειρηματιών, προκειμένου να κάνει πειστικό το επιχείρημα του φόβου».

Κόντρα και με τον Μοσκοβισί

Την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε νωρίτερα προκαλέσει και η απάντηση του Πιερ Μοσκοβισί, στο ερώτημα αν υπάρχει κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Θα ήταν κρίμα, καθώς έχει γίνει τόσο πολλή δουλειά από την κυβέρνηση και τις ελληνικές αρχές, τόσες προσπάθειες και τόσα οδυνηρά πράγματα και μάλιστα τώρα που κλείνουμε την αξιολόγηση, το πρόγραμμα, και που πηγαίνουμε σε μια αλλού είδους σχέση, με περισσότερη αρμονία», είπε ο Γάλλος Επίτροπος.

«Ακούσαμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη σημερινή δήλωση Μοσκοβισί περί Grexit. Παραθέτουμε τι ο ίδιος ο δήλωνε στις 8.12.2014 στη Süddeutsche Zeitung «Η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω βοήθεια, αν μη τι άλλο και για να προστατευτεί η Ευρώπη», ομολογώντας ότι η Ελλάδα συνιστά συστημικό κίνδυνο. Τελικά τι από τα δύο ισχύει;», σχολίασε η Κουμουνδούρου.

Πηγή: 7imeres.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.