Ειδησεογραφικό site

Όλγα Γεροβασίλη: Η θεριακλού ακτινολόγος έχει… Τύπο

2.716

Της Ευτυχίας Π. Πανταζάκου

Το τηλεφώνημα που δέχτηκε η Όλγα Γεροβασίλη από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 17 Ιουλίου έκανε το τσιγάρο –έστω και… light– να της φύγει από τα χέρια. Η μέχρι τότε βουλευτής Άρτας, αποδεχομένη την πρόταση του πρωθυπουργού να αναλάβει κυβερνητική εκπρόσωπος, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, γνώριζε καλά ότι η ζωή της θα άλλαζε άρδην. Από το 2012 η ανοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό σκηνικό της χώρας ταυτιζόταν με την επίσης ανοδική πορεία της Ηπειρώτισσας πολιτικού.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος γεννήθηκε πριν από πενήντα τέσσερα στην Άρτα (16 Ιανουαρίου 1961). Ο πατέρας της, Βασίλης, δούλευε στο νοσοκομείο ως βοηθός ακτινολόγου και η μητέρα της, Αρτεμισία, ήταν νοσηλεύτρια. Έχει έναν αδελφό, τον Κώστα, ο οποίος σήμερα είναι συνταξιούχος της ΔΕΗ.

Για την Όλγα Γεροβασίλη ο δρόμος για την Αθήνα ξεκινάει με τη φοίτησή της στο ΚΑΤΕ –σημερινό ΤΕΙ Αιγάλεω–, όπου τελειώνει βοηθός ακτινολόγου. Αμέσως μετά δίνει κατατακτήριες στην Ιατρική Αθηνών και αποκτά ειδικότητα ως ιατρός ακτινοδιαγνώστρια με εξειδίκευση στην αξονική και μαγνητική τομογραφία, την παιδοακτινολογία και τη γυναικολογική ακτινολογία.

ΟΙ ΓΑΜΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Στην Αθήνα έζησε τη φοιτητική ζωή με φειδώ, όπως επιβάλλουν οι κανόνες μια τυπικής ηπειρώτικης οικογένειας. Στόχος ήταν η επιστροφή στην πατρίδα, όπου σχεδόν αμέσως άρχισε να εργάζεται στο ΙΚΑ της περιοχής. Παράλληλα συνεργάστηκε και με το διαγνωστικό κέντρο του Κώστα Αλεξίου, ο οποίος είναι αδελφός του μητροπολίτη Άρτης Ιγνατίου. Για τη γιατρό Γεροβασίλη ασθενείς αλλά και συνάδελφοί της έχουν μόνο καλά λόγια να πουν, τόσο για την επιστημοσύνη της όσο και για την ιδιαίτερα ευαίσθητη συμπεριφορά της.

Από το 1997 μέχρι το 2003 διατέλεσε γραμματέας της Ιατρικής Εταιρείας Άρτας και από το 2003 μέχρι το 2005 γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Άρτας.

Στο μεταξύ ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε –με πολιτικό γάμο– τον Λευκαδίτη ηθοποιό Βαγγέλη Κτενά, με τον οποίο απέκτησαν έναν γιο, τον 24χρονο σήμερα φοιτητή του Φυσικού, Φαίδωνα.

Λίγα χρόνια αργότερα –περίπου τέσσερα– ήρθε το διαζύγιο. Και αμέσως μετά ο δεύτερος γάμος της –αυτή τη φορά θρησκευτικός– με τον χημικό μηχανικό Γιώργο Παππά, υπάλληλο της Πολεοδομίας και υποψήφιο βουλευτή του Συνασπισμού το 2004 και το 2009. Μαζί απέκτησαν δύο παιδιά, την Αγγελική, που πάει Γ΄ Λυκείου, και τον 13χρονο Κωνσταντίνο.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Λίγο μετά τη γέννηση της κόρης της στις δημοτικές εκλογές του 1998 εκλέχθηκε δημοτική σύμβουλος Αρταίων, ενώ το 2006 και το 2010 ήταν υποψήφια δήμαρχος Αρταίων, επικεφαλής της «Δημοτικής Αλλαγής». Στις βουλευτικές εκλογές του 2000 ήταν υποψήφια βουλευτής Νομού Άρτας, συνεργαζόμενη ως ανένταχτη με το ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού, και στις ευρωεκλογές του 2004 ήταν υποψήφια ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο «Γυναίκες για μια άλλη Ευρώπη». Στις περιφερειακές εκλογές του 2014 επελέγη από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ως υποψήφια περιφερειάρχης Ηπείρου, επικεφαλής της «Ήπειρος Ανατροπής». Από τον Μάιο του 2012 μέχρι και σήμερα είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Άρτας, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, καθώς και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, της Βουλής. Μετά τις ευρωεκλογές του 2014 ορίστηκε υπεύθυνη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για την Επιτροπή Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου (ΕΕΚΕ) του υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις στη Βουλή, το 2010 το εισόδημά της ανερχόταν στις 315.000 ευρώ, το 2011 έπεσε στις 66.000 ευρώ, αλλά το 2012 ανέβηκε στις 107.000 ευρώ. Οι καταθέσεις της όμως δεν υπερβαίνουν τις 9.000 ευρώ!

Στις 18 Ιουλίου ορκίστηκε με πολιτικό όρκο στο Προεδρικό Μέγαρο και ανέλαβε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στη θέση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ, ΤΟΥ ΓΛΕΝΤΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ

Μανιώδης καπνίστρια αποτέλεσε –μαζί με άλλες συναδέλφους της– κόκκινο πανί για τον φανατικό αντικαπνιστή και πρώην συνάδελφό τους Ανδρέα Ψυχάρη, όταν τις… συνέλαβε να καπνίζουν στην αίθουσα της Γερουσίας και να αγνοούν τον αντικαπνιστικό νόμο. Μάλιστα, ο κ. Ψυχάρης κατέθεσε στη Βουλή σχετική ερώτηση αναφέροντας και το περιστατικό με τις θεριακλούδες βουλευτίνες.

Ορεσίβια ούσα η επαφή της με τους πολιτικούς συντάκτες ξεκινά και τελειώνει από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, κοφτά και ξεκάθαρα, στο πλαίσιο της ευγένειας αλλά χωρίς πολλά άτυπα παραπολιτικά. Με τη χαρακτηριστική της ντοπιολαλιά η κυβερνητική εκπρόσωπος φιλοδοξεί μεταξύ άλλων να εξωραΐζει τα κακώς κείμενα της κυβέρνησης έχοντας εξαιρετική σχέση με τους δημοσιογράφους.

Εξαιρετική είναι επίσης η σχέση της με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και πατριώτη της Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο πολλάκις έχει προσκαλέσει για ένα «τσίπουρο και έναν μεζέ» στο ορεινό χωριό του συζύγου της Γιώργου Παππά, Πράμαντα.

Ο πατριώτης της Γιάννης Μπανιάς, με τον οποίο είχαν οικογενειακές και φιλικές σχέσεις, υπήρξε ο πολιτικός της πατέρας. Φιλικές σχέσεις διατηρεί και με τον διεθνούς φήμης Έλληνα γλύπτη Θεόδωρο Παπαγιάννη, ενώ ο Ιάκωβος Καμπανέλλης είναι για εκείνην ο αγαπημένος της συγγραφέας, η ζωή και το έργο του οποίου τη στιγμάτισε.

Από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της δεν μπόρεσε να επισκεφτεί την αγαπημένη της πόλη. Λατρεύει τα βουνά και τις παραλίες της Άρτας και κυρίως τα πανηγύρια που κάθε καλοκαίρι γίνονται. Φέτος θα επισκεφτεί την πατρίδα της για πολύ λίγες ημέρες λόγω της καυτής πολιτικής επικαιρότητας.

Άνθρωπος της παρέας, του γλεντιού και του ποτού, ίσως μπορέσει να ρίξει μια γυροβολιά υπό τους ήχους της παραδοσιακής μουσικής των προγόνων της, πάντα με ένα τσιγάρο στο χέρι και πάντα φορώντας παντελόνια. Και ποιος ξέρει, αν έρθει σε μεγάλα κέφια, ίσως χορέψει έναν συρτό στα τρία ή ακόμη και ένα ζεϊμπέκικο λίγα μέτρα από το ιστορικό γεφύρι του τόπου…

Τα σχόλια είναι κλειστά.