Ειδησεογραφικό site

Όλα όσα έγιναν στο ευρωdebate: Οι κόντρες και οι ατάκες-Πως είδε ο ξένος Τύπος την τηλεμαχία

55

Στην κορυφή της ατζέντας βρέθηκε η Ελλάδα στην πρώτη τηλεμαχία στην ιστορία της Ε.Ε ανάμεσα στους πέντε βασικούς υποψηφίους για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος συμμετείχε για πρώτη και τελευταία φορά σε πανευρωπαϊκή τηλεμαχία (καθώς θα ακολουθήσουν άλλες δύο σε Παρίσι και Αμβούργο στις 19 και 20 Μαΐου), αποφάσισε να μετατρέψει την ευρωπαϊκή τηλεμαχία σε μια καθαρά εθνική –ελληνική- προεκλογική καμπάνια, μιλώντας σχεδόν αποκλειστικά για τα ελληνική προβλήματα.

Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος επέλεξε να μιλήσει στα Ελληνικά –μια από τις 24 επίσημες γλώσσες της Ε.Ε.- στην αρχική του τοποθέτηση υπογράμμισε πως η Ελλάδα βρέθηκε στην ανάγκη να δεχθεί μια λύση για τα οικονομικά της προβλήματα από την Ευρώπη η οποία κατέστρεψε την οικονομία της και κάλεσε τους ανθυποψηφίους του να σκεφθούν αν θα επιθυμούσαν να δουν αυτή τη λύση να επαναλαμβάνεται.

Φέρχοφσταντ προς Τσίπρα: «Και το δικό σας κόμμα από τις ίδιες τράπεζες έπαιρνε χρήματα»

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ακόμα πως θα εργαστεί ώστε να η τρόικα να αποχωρήσει από τα ευρωπαϊκά όργανα και επανέλαβε πως θα ζητήσει ένα ευρωπαϊκό συνέδριο για τη διαγραφή του χρέους, στο πλαίσιο του Συνεδρίου του Λονδίνου το 1953 όταν και διεγράφη περίπου το 60% του γερμανικού χρέους.

Η επιμονή του κ. Τσίπρα να αναφέρεται στην Ελλάδα, είχε ως αποτέλεσμα ο κ. Φέρχοφσταντ να εκραγεί, υπενθυμίζοντας στον κ. Τσίπρα πως για τα προβλήματα της Ελλάδας δεν φταίει η Ε.Ε. αλλά η ίδια η Ελλάδα. «Κύριε Τσίπρα, η Νέα Δημοκρατία το ΠΑΣΟΚ αλλά και το δικό σας το κόμμα φταίνε για τα προβλήματα της Ελλάδας. Άλλωστε και το δικό σας κόμμα ελάμβανε δάνεια από τις τράπεζες κύριε Τσίπρα. Δεν φταίει η Ε.Ε.» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος με του Φιλελευθέρους και Δημοκράτες.

Υπεκφυγή Γιουνκέρ για το παρασκήνιο στις Κάννες

Στην ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με το δημοσίευμα των Financial Times για το παρασκήνιο στις Κάννες, ο κ. Γιουνκέρ απέφυγε να απαντήσει αμέσως, λέγοντας πως «εργάστηκα νυχθημερόν ώστε η Ελλάδα να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης, εκεί όπου είναι δηλαδή η θέση της».

«Η έξοδος από το Ευρώ θα ήταν καταστροφή για Ελλάδα ή Ιταλία»

Αναφορικά με τα ευρωπαϊκά ζητήματα ο κ. Φέρχοφσταντ δήλωσε πως η έξοδος από το κοινό νόμισμα θα ήταν μια καταστροφή για οποιοδήποτε κράτος μέλος της Ευρωζώνης καθώς κάποιος, δηλαδή οι φορολογούμενοι, θα εκαλούντο να πληρώσουν το δυσβάσταχτο κόστος της συνεχούς υποτίμησης. «Ποιος θα πλήρωνε το κόστος αν η Ελλάδα επέστρεφε στη δραχμή και η Ιταλία στη λιρέτα» τόνισε ο κ. Φέρχοφσταντ

Από την πλευρά του ο κ. Ζαν- Κλοντ Γιουνκέρ επανέλαβε πως το Ευρώ προστατεύει τους Ευρωπαίους πολίτες από τις συνεχείς διακυμάνσεις στις ισοτιμίες και δήλωσε πως η πρώτη του ασχολία ως πρόεδρος της Κομισιόν θα είναι να ξανακάνει ελκυστική της Ε.Ε. σε όλους του πολίτες.

Η υποψήφια με τους Πράσινους κυρία Σκα (Φραντζέσκα) Κέλλερ τόνισε πως η Ε.Ε. πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να μειώσει την ανεργία καθώς δεν γίνεται να καταδικαστεί μια ολόκληρη γενιά εκτός της παραγωγικής εργασίας.

Αναφορικά με την Ουκρανία όλοι οι υποψήφιοι, πλην του κ. Τσίπρα ο οποίος ζήτησε να μην αναγνωριστεί μια κυβέρνηση «ακροδεξιών» στο Κίεβο, τόνισαν πως η Ε.Ε. πρέπει να λάβει μέτρα κατά της Ρωσίας του Πούτιν και να βρει τον τρόπο να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία.

Επίθεση Τσίπρα σε Γιουνκέρ για τις Κάννες

Δύο φορές, στη διάρκεια του ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έθεσε το ερώτημα ο Αλέξης Τσίπρας προς τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το τι ακριβώς συνέβη στις Κάννες, τον Νοέμβριο του 2011. «Με ποιο δικαίωμα αποφασίζετε εσείς τι δημοψήφισμα θα κάνουν σε ένα κράτος-μέλος» είπε, κάνοντας λόγο για έλλειμμα δημοκρατίας στην Ευρώπη.

Για την αποχή στις ευρωεκλογές ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο έλλειμμα σήμερα στην ΕΕ, είναι το έλλειμμα δημοκρατίας. Οι πολίτες πρόσθεσε, απέχουν γιατί δεν πιστεύουν ότι η ψήφος τους μπορεί να συμβάλλει στην αλλαγή της πολιτικής. Στις Συνόδους Κορυφής, είπε ο κ. Τσίπρας, οι ηγέτες συζητούν και στο τέλος γίνεται αυτό που θέλει η κυρία Μέρκελ.

Απευθυνόμενος στους κυρίους Γιούνκερ και Σουλτς, ο κ. Τσίπρας τους ρώτησε με ποιο δικαίωμα η ΕΕ συζητούσε παρασκηνιακά για την αντικατάσταση δύο πρωθυπουργών (Γ. Παπανδρέου και Σ. Μπερλουσκόνι) για να τοποθετηθούν τεχνοκράτες.

Επίσης ρώτησε για ποιο λόγο η ΕΕ έπρεπε να επιβάλλει στην Ελλάδα, τι είδους δημοψήφισμα θα γίνονταν στη χώρα μας παραβιάζοντας τους συνταγματικούς κανόνες.

Για την λειτουργία των λόμπυ στις Βρυξέλλες και τη διαφθορά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το φαινόμενο της διαφθοράς είναι δομικό, ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό νότο και σημείωσε ότι είναι υπόθεση της ΕΕ στο σύνολό της να την αντιμετωπίσει. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να υπάρξει μία ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Στην παρατήρηση ότι αρκετοί πιστεύουν ότι κανείς από τους συμμετέχοντες στο ντιμπέιτ δεν θα είναι πρόεδρος της Επιτροπής, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι πολύ ενοχλητικό που η κ. Μέρκελ δημόσια λέει ότι μπορεί κανείς από εμάς να μην είναι πρόεδρος και αδίκως μαζευτήκαμε εδώ. Όλα αυτά, πρόσθεσε ενοχλούν τους πολίτες που γυρίζουν την πλάτη στην ΕΕ. Γι αυτό, σημείωσε , είναι δεδομένο ότι αυτό που φοβούνται είναι η Δημοκρατία. Όλα αυτά συντελούν , είπε ο κ. Τσίπρας στην αρνητική εικόνα της Ευρώπης και κατέληξε επαναλαμβάνοντας την ερώτηση προς τον κ. Γιούνκερ ζητώντας να απαντήσει αν πέτυχε το πρόγραμμα στην Ελλάδα. Όλα αυτά, είπε συμβάλλουν στο να διαλυθεί το όραμα της ενωμένης Ευρώπης, δυστυχώς για όλους μας.

Στην ερώτηση γιατί να σας ψηφίσουν οι πολίτες, ο κ. Τσίπρας απάντησε:

Πρώτον γιατί θα αυξήσουμε τη δημοκρατία και τη συμμετοχή και οι πολίτες θα αποφασίζουν με δημοψηφίσματα και οι αποφάσεις δεν θα παίρνονται πίσω από κλειστές πόρτες.

Δεύτερον, θα προσπαθήσουμε άμεσα να διώξουμε την Τρόικα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Τρίτον, θα επιδιώξουμε την πραγματοποίηση Διάσκεψης για το χρέος για να βγούμε από την κρίση με κοινωνική συνοχή και δημοκρατία.
Μερικές από τις βασικές επισημάνσεις των συνυποψηφίων

Γκι Φέρχοφσταντ (Φιλελεύθεροι και Δημοκράτες)

«Έχουμε δύο επιλογές. Είτε να επιστρέψουμε στα παλιά εθνικά κράτη, είτε να προχωρήσουμε προς μιας αληθινή Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα όπως η ανεργία ή τη δημοσιονομική ένωση χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ε.Ε. που να μπορεί να ανταγωνιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και την Ινδία».

Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα)

Ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup τόνισε πως επιθυμεί ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, μια ισχυρή ενιαία ψηφιακή αγορά ικανή να ανταγωνιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και ζήτησε την καθιέρωση ενός ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού.

Μάρτιν Σουλτς (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες)

«Υπό την προεδρία μου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εργαστεί για να καταπολεμίσει τη φοροδιαφυγή και να δώσει ευκαιρίες στη νέα γενιά».

Αλέξης Τσίπρας (Ευρωπαϊκή Αριστερά)

«Η Ελλάδα ήταν ένα πειραματόζωο της Ε.Ε.»

Σκα (Φραντζέσκα) Κέλλερ (Πράσινοι)

«Θέλω μια Ευρώπη που θα ασχοληθεί με τα προβλήματα του περιβάλλοντος. Το περιβάλλον καθορίζει το μέλλον μας. Θέλω επίσης μια Ευρώπη των λαών».

Στη μνήμη του Ζαν Λικ Ντεάν

Αξίζει να αναφερθεί πως η τηλεμαχία ξεκίνησε με τους συνυποψηφίους να μιλούν για τον Ζαν Λικ Ντεάν, τον πρώην πρωθυπουργό του Βελγίου, ένα αληθινό Ευρωπαίο που απεβίωσε την Πέμπτη 15 Μαΐου σε ηλικία 73 ετών. Ο Ζαν Λικ Ντεάν είχε εκλεγεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για πρώτη φορά το 2004.

Πώς είδε ο ευρωπαϊκός Τύπος την τηλεμαχία των Βρυξελλών

«Όλοι ενάντια στον Γιούνκερ» γράφει η ισπανική Εl Pais, σημειώνοντας ότι ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία εκπροσωπεί με έναν τρόπο το μοντέλο που ακολούθησε η ΕΕ για την επίλυση της κρίσης τα τελευταία χρόνια.

Η ισπανική εφημερίδα σημειώνει ότι η τηλεμαχία γινόταν πιο ενδιαφέρουσα όσο περνούσε η ώρα. Ιδίως όταν άρχισαν και οι βολές: ο Σουλτς τα έβαλε με την Μέρκελ, ο Τσίπρας ρώτησε τον Γιούνκερ για τις Κάννες και τις προσπάθειες να αλλάξουν οι κυβερνήσεις σε Ελλάδα-Ιταλία.

Για τους Ισπανούς, η απαραίτητη αναφορά γίνεται και στο θέμα της Καταλονίας, όπου ο μόνος καθαρά ενάντια στο δημοψήφισμα ήταν ο Γιούνκερ.

Η βελγική Le Soir γράφει: «Ο Φερχόφστατ υπερασπίστηκε την δημοσιονομική πειθαρχία». Η εφημερίδα τονίζει τον κεντρικό ρόλο που είχε το θέμα της οικονομίας στη συζήτηση και παραθέτει αυτά που είπε ο Βέλγος υποψήφιος (και πρώην πρωθυπουργός της χώρας) για την Ελλάδα: για τα βάσανά της φταίνε «οι κακοί πολιτικοί και οι τράπεζες που χρηματοδοτούσαν κόμματα».

O γαλλικός Τύπος αναφέρεται επίσης στον κεντρικό ρόλο που έπαιξε στην τηλεμαχία το ζήτημα της λιτότητας στην Ευρώπη. O ανταποκριτής της Liberation στις Βρυξέλλες σημείωσε ότι αυτό που του έκανε εντύπωση ήταν η απουσία των σλόγκαν τύπου «έξω από το ευρώ», ίσως γιατί -όπως εκτιμά- όλοι γνωρίζουν τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε μια τέτοια κίνηση. Για τον Ζαν Κατρεμέρ νικήτρια του ντιμπέιτ ήταν η Σκα Κέλερ, «αλλά και ο Τσίπρας τα πήγε θαυμάσια».

To BBC στην ανταπόκρισή του από τις Βρυξέλλες εκτιμά ότι ο Γκι Φερχόφστατ ήταν ο πιο ζωντανός και έντονος ακόμα και όταν δεν μιλούσε, ενώ ο Σουλτς είχε τοποθετηθεί στη μέση του πάνελ, γεγονός που τον έκανε να μοιάζει πιο «προεδρικό». Για τον ίδιο η Σκα Κέλερ κέρδισε το περισσότερο χειροκρότημα από την αίθουσα.

«Το ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι success story, λέει ο υποψήφιος για την ΕΕ Τσίπρας» είναι ο τίτλος άρθρου του πρακτορείου Reuters για την παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal σε δημοσίευμά της επεσήμανε ότι σε αντίθεση με το προηγούμενο debate, σε αυτό της Πέμπτης συμμετείχε και ο υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Αλέξης Τσίπρας και ο μόνος υποψήφιος που δεν ανήκει στο mainstream.

Η WSJ υπογραμμίζει ότι αν και ο Αλέξης Τσίπρας, αν και το κόμμα του δημοσκοπικά αγγίζει το 7% είναι μάλλον απίθανο να κερδίσει την προεδρία, παρόλα αυτά περιέπλεξε τη συζήτηση.

Η Deutsche Welle σε αντίστοιχο δημοσίευμά της σημειώνει ότι «ο μόνος που ταρακούνησε λίγο τα πράγματα ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, που ηγείται ενός εξαιρετικά επιτυχημένου κομματικού συνασπισμού ενάντια στα μνημόνια και την λιτότητα στην Ελλάδα. Ο Τσίπρας απηύθυνε έκκληση για τέλος της λιτότητας και του χρέους, το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από την τρέχουσα ευρωπαϊκή πολιτική».

Το Γερμανικό Πρακτορείο υπογραμμίζει πως «ο Τσίπρας είναι κατά της λιτότητας, όχι κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σε επίπεδο… Twitter, νικητής αναδείχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας με 19.481 αναφορές, ακολούθησε ο Μάρτιν Σουλτς με 17.118, ο Γκι Βερχόφστατ με 14.606, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με 17.375 και τέλος η Σκα Κέλερ με 11.071, σύμφωνα με τα στοιχεία της Vigiglobe.

Τα σχόλια είναι κλειστά.