Ειδησεογραφικό site

Τσίπρας: Η ελληνική πρόταση η μόνη ρεαλιστική – Δεν συζητάμε κατάργηση ΕΚΑΣ και ΦΠΑ 23% στο ρεύμα

80

«Η πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά παραμένει η μόνη ρεαλιστική και εποικοδομητική πρόταση στο τραπέζι» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και το δείπνο που ακολούθησε, στο οποίο κατά πληροφορίες ήταν παρόντες ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εποικοδομητική» τη συζήτηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ανέφερε ότι στη συζήτηση των δύο ανδρών προστέθηκε αργότερα το επιτελείο του κ. Γιούνκερ και στη συνέχεια και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ.

«Υπάρχει διάθεση να καταλήξουμε πολύ σύντομα σε ρεαλιστική λύση, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, υπήρξε από την πλευρά της Κομισιόν εποικοδομητική διάθεση. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Υπήρξαν προτάσεις με τις οποίες συμφωνούμε και άλλες που δεν μπορούν να γίνουν δεκτές -π.χ. η κατάργηση του ΕΚΑΣ ή η αύξηση του ΦΠΑ στη ΔΕΗ» επισήμανε και τόνισε ότι «από την πλευρά της Κομισιόν υπήρξε εποικοδομητική διάθεση να φτάσουμε σε ένα κοινό τόπο».

«Οι προτάσεις που ούτως ή άλλως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει αποτελούν τον μέχρι τώρα κοινό τόπο και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και νομίζω ότι το θετικό της σημερινής ημέρας είναι η απόδειξη από την πλευρά της Κομισιόν τουλάχιστον ότι υπάρχει διάθεση, προκειμένου πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε μία ρεαλιστική συμφωνία» συμπλήρωσε.

Ντάισελμπλουμ: Καλή η συνάντηση

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ εξερχόμενος από το κτήριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφερόμενος στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκης Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «ήταν μια καλή συνάντηση και θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις σε λίγες ημέρες».

«Πολύ δύσκολα» έβαλε στον Τσίπρα ο Γιούνκερ

Δραματικές ώρες πέρασε η ελληνική αποστολή στις Βρυξέλλες, καθώς ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έβαλε «πολύ δύσκολα» στον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά την μαραθώνια συνάντησή τους, που ξεκίνησε στις 21:30 το βράδυ της Τετάρτης και ολοκληρώθηκε στις 01:45 τα ξημερώματα.

Βάση της συζήτησης ήταν οι προτάσεις που αποφάσισαν οι «πέντε» στο Βερολίνο, ενώ το κείμενο που παρουσιάστηκε στην ελληνική αντιπροσωπεία είναι έκτασης πέντε σελίδων και περιγράφει αναλυτικά τις απαιτήσεις των θεσμών. Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος Γιούνκερ ζητά απελευθέρωση των απολύσεων όσον αφορά στο εργασιακό, κατάργηση του ΕΚΑΣ και περικοπές 1,8 δισ. ευρώ από τις συντάξεις στο ασφαλιστικό, όπως και κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και περικοπές στις πρόωρες συντάξεις.

Στις προτάσεις που αποφασίστηκαν στην διάσκεψη των «πέντε» στο Βερολίνο τη Δευτέρα (Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Ντράγκι, Λαγκάρντ) περιλαμβάνεται διπλός συντελεστής για το ΦΠΑ, που θα ορίζεται για παράδειγμα στο 11% για τα φάρμακα και στο 23% για το ρεύμα. Παράλληλα, οι θεσμοί ζητούν και την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Πρόκειται σαφώς για μια πρόταση πολύ χειρότερη για την ελληνική πλευρά από ό,τι αναμενόταν βάσει πληροφοριών που δημοσιεύθηκαν στον διεθνή Τύπο από την Δευτέρα και μετά, και οι οποίες έκαναν λόγο για μικρούς, έστω, αλλά συμβιβασμούς.

Την κατ’ ιδίαν συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ ακολούθησε δείπνο, στο οποίο συμμετείχε και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά και ο Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του Euroworking Group. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο κύριος Ντάισελμπλουμ παρίστατο ως παρατηρητής στην συνάντηση ώστε εφόσον οι δύο άντρες κατέληγαν σε συμφωνία να όριζε ημερομηνία σύγκλησης έκτακτου Eurogroup, προκειμένου αυτή να επικυρωθεί. Στον απόηχο του αρνητικού κλίματος που δημιουργήθηκε πάντως, ο κύριος Ντάισελμπλουμ αποχώρησε από την αίθουσα του δείπνου, λίγα λεπτά μετά τις 1:30 (ώρα Ελλάδας), χωρίς οι συζητήσεις να έχουν ολοκληρωθεί. Αποχωρώντας από το δείπνο, ο κύριος Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σε λίγες μέρες.

Ενδεικτικό των πιέσεων που δέχθηκε ο πρωθυπουργός, είναι και το δημοσίευμα που ανέβασε ενώ η συνάντηση βρισκόταν σε εξέλιξη, ο ιστότοπος left.gr, που πρόσκειται στην κυβερνητική παράταξη. Τίτλος του δημοσιεύματος ήταν «Αμετανόητοι: Προκλητική πρόταση των δανειστών» και ακολουθούσε το εξής κείμενο:

«Το σκληρό τους πρόσωπο έδειξαν οι Θεσμοί στην ελληνική κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Μεταξύ άλλων, στη δέσμη μέτρων (η οποία, σημειωτέον αφορά μόνον το επόμενο δίμηνο, καθώς τον Σεπτέμβριο υπάρχει απαίτηση για νέο πακέτο) που προτείνουν στην Αθήνα, συμπεριλαμβάνεται η μείωση των συντάξεων, η κατάργηση του ΕΚΑΣ, η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και της «μικρή ΔΕΗ», καθώς και πιο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα από αυτά που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.

Συνοπτικά, οι τρεις Θεσμοί προτείνουν τα παρακάτω:

Να ισχύσουν δυο δείκτες στον ΦΠΑ: Ένας στο 11%, στον οποίον θα ενταχθούν και τα φάρμακα, και έναν στο 23% στον οποίο θα υπόκεινται η ενέργεια και η εστίαση. Αν ισχύσουν αυτά, τότε θα προκληθούν αλυσιδωτές αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα.
Να μειωθούν οι συντάξεις κατά το 1% του ΑΕΠ, δηλαδή κατά 1,8 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι κάθε μήνα το δημόσιο δαπανά … δισ. ευρώ
Κατάργηση του ΕΚΑΣ. Πρόκειται για μια απολύτως προκλητική πρόταση, αν αναλογιστεί κανείς ότι το συγκεκριμένο βοήθημα χορηγείται σε χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ το συνολικό ποσό είναι κάτω από 100 εκατ. ευρώ
Να ιδιωτικοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ και η «μικρή ΔΕΗ». Η κυβέρνηση έχει απορρίψει επανειλημμένα αυτή την απαίτηση
Απελευθέρωση αγοράς προϊόντων, βάσει της παλαιότερης «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ
Πρωτογενή πλεονάσματα 1% για το 2015, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% για το 2018
Αξίζει να σημειωθεί πως στην πρόταση των Θεσμών δεν υπάρχει καμία αναφορά για το χρέος και το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσής του».

Στην ολονυκτία των Βρύξελλων, από την ελληνική πλευρά, παρόντες ήταν οι κ.κ. Νίκος Παππάς, Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σπύρος Σαγιάς, ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group Γιώργος Χουλιαράκης και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Σοκ στην Αθήνα: «Ούτε γι’ αστείο αποδοχή»

Σοκαρισμένη μοιάζει η κυβέρνηση από την πρόταση των δανειστών, που παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την ελληνική αντιπροσωπεία από τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τα μεσάνυχτα στις Βρυξέλλες.

Φάντασμα να έβγαινε, ώρες που είναι, λιγότερο τρόμο θα προκαλούσε, κατά τα φαινόμενα, καθώς η πρόταση αντιπροσωπεύει ένα νέο σκληρό μνημόνιο!

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και η πρόταση των δανειστών προφανώς και δεν έχει τελεσιγραφικό χαρακτήρα -τουλάχιστον έτσι θέλουν να πιστεύουν στην κυβέρνηση.

Όσο για τη στάση της ελληνικής πλευράς απέναντι στην πρόταση αυτή; «Ούτε γι’ αστείο αποδοχή» ξεκαθαρίζει η ίδια πηγή, που πάντως τηρεί στάση αναμονής για το πώς θα εξελιχθεί η αποψινή συζήτηση.

Σημειωτέον, ότι ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει να επικρατεί αναταραχή. Πέρα από τα νέα πύρινα άρθρα του iskra.gr, που εκφράζει την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, κομματικοί παράγοντες της πλειοψηφίας λένε ότι οι δανειστές και εταίροι δεν επιδιώκουν τη συμφωνία, αλλά τη ρήξη, με στόχο να ρίξουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και να διορίσουν πραξικοπηματικά ένα ελεγχόμενο από τους ίδιους πολιτικό προσωπικό.

Καλούν, δε, τον Αλέξη Τσίπρα να διακόψει τις συνομιλίες και αποκαλύψει τον κυνισμό και τη βαρβαρότητα των δήθεν εταίρων.

O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, μιλώντας πριν λιγο στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ξεκαθάρισε ότι «δεν θα καθυστερήσουμε την πληρωμή συντάξεων, μισθών και νοσοκομείων» και επισήμανε ότι «έχει ανακοινωθεί στους ενδιαφερόμενους ότι χωρίς συμφωνία δεν θα πληρωθούν οι υποχρεώσεις στους δανειστές».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και κορυφαίο στέλεχος της αριστερής πτέρυγας Στάθης Λεουτσάκος δήλωσε με νόημα πριν λίγο, όταν ρωτήθηκε εάν η εναλλακτική λύση είναι η έξοδος από το ευρώ,  ότι «δεν τελειώνει η ζωή στο οποιοδήποτε νόμισμα». Και διαμήνυσε ότι «τέτοια συμφωνία, όπως την προτείνουν οι δανειστές, δεν πρόκειται να γίνει».

 

ÂÑÕÎÅËËÅÓ - ÓÕÍÁÍÔÇÓÇ ÔÏÕ ÐÑÙÈÕÐÏÕÑÃÏÕ ÁË. ÔÓÉÐÑÁ ÌÅ ÔÏÍ ÐÑÏÅÄÑÏ ÔÇÓ ÊÏÌÉÓÉÏÍ Æ.Ê. ÃÉÏÕÍÊÅÑ
Παρασκήνιο και φωτογραφίες από την κρίσιμη συνάντηση στις Βρυξέλλες

Με τους Γιάννη Δραγασάκη, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Νίκο Παππά στο πλευρό του έφτασε στις 21:30 στο κτήριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για το κρίσιμο τετ-α-τετ με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Για μια ακόμα φορά, τα χαμόγελα και οι αγκαλιές βρέθηκαν στην… ημερησία διάταξη, αν και δεν ήταν τόσο… πλατιά όσο άλλες φορές. Ο Αλέξης Τσίπρας, δε, έδειχνε μάλλον «κουμπωμένος» απέναντι στον πιο… διαχυτικό Γιούνκερ.

Αίσθηση προκάλεσε η εμφάνιση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος έκανε ένα πιο σπορ ντύσιμο, τουλάχιστον όσον αφορά στο υπόδημα, καθώς επέλεξε ένα άνετο παπούτσι τύπου «camper», ενώ οι κάλτσες ήταν σε χρώμα μπλε ελεκτρίκ, σε άψογο συνδυασμό με ένα ροζ πουκάμισο.

Για τον κ. Τσακαλώτο, πάντως, το πρακτορείο Bloomberg σχολίασε πως η παρουσία του σε αυτή τη συνάντηση δείχνει ότι εκείνος είναι πλέον ξεκάθαρα ο επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης, ενώ, σημειωτέον, στη συνάντηση δεν υπάρχει κανένας εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.

sunantiisi 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

Τα σχόλια είναι κλειστά.