Ειδησεογραφικό site

Όλα εδώ πληρώνονται (συνήθως)!

63

Του Βασίλη Στεφανακίδη

Όταν από το, “ούτε ένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη”, περάσαμε στο “ούτε ένα σπίτι στα χέρια ιδιοκτήτη”, όταν η κατάθεση στεφάνου του πρωθυπουργού στο Πολυτεχνείο, έγινε με τη μορφή του… κατεπείγοντος, όταν σε καθημερινή πλέον βάση, κάποιες κοινωνικές ομάδες διαδηλώνουν κατά της κυβέρνησης και των μέτρων της στο Σύνταγμα κι όταν τα επικοινωνιακά όπλα της κυβέρνησης εξαντλούνται με γοργό ρυθμό, τότε μάλλον η εποχή  της ανοχής για την κυβέρνηση ανήκει στο παρελθόν όπως και οι αντοχές του κόσμου.
Το κοινωνικό κεφάλαιο, “ας τους δοκιμάσουμε κι ας τους δώσουμε  την ευκαιρία να μας αποδείξουν αν εννοούν αυτά που λένε” εξαντλήθηκε μάλλον πολύ νωρίτερα του αναμενόμενου.

Και τώρα, η δοκιμή του “νέου” γίνεται μια σκληρή δοκιμασία και για το “νέο” (τρόπος του λέγειν)αλλά και για όλους τους πολίτες. Μια δοκιμασία με πρόσθετους φόρους, πρόσθετα μέτρα,πρόσθετες περικοπές σε μισθούς,συντάξεις, κοινωνικές περικοπές, εκπτώσεις στις υπηρεσίες υγείας,παιδείας και ανασφάλεια σε όλα τα επίπεδα.

Έτσι, για την κυβέρνηση   μπήκε η κλεψύδρα του χρόνου σε λειτουργία πολύ νωρίτερα απ’ ότι θα περίμενε η ίδια και η βιωσιμότητα της, αρχίζει να δοκιμάζεται από αύριο κατά την ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου των προαπαιτούμενων για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η πρώτη αξιολόγηση των δανειστών.

Ακόμα όμως κι αν περάσει το νομοσχέδιο χωρίς σοβαρές διαρροές, ήδη στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κυβερνητικών εταίρων, η γκρίνια και οι μουρμούρες δεν μπορούν να εγγυηθούν ανέφελη πορεία και μακροημέρευση. Κι όταν μάλιστα από την επομένη της ψήφισης, αρχίζει η νέα φάση, των νέων προαπαιτούμενων που έχουν να κάνουν και πάλι με σημαντικές αποφάσεις για τις  ζωές των πολιτών, με πρώτο και κύριο, το ασφαλιστικό και τα δυσάρεστα μέτρα που θα αγγίξουν σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού.

Και  η  πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση, θα βρεθεί για άλλη μια φορά, αντιμέτωπη με τις δικές της δεσμεύσεις καθώς μόλις πριν από δύο μήνες υποσχόταν πως δεν θα κάνει καμιά νέα περικοπή στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές ενώ τώρα δεν ξέρω αν θα υπάρξει έστω κι ένας συνταξιούχος, έστω και ένας ασφαλισμένος που δεν θα υποστούν τις  σκληρότατες συνέπειες  από την προσπάθεια διάσωσης του ασφαλιστικού συστήματος.

Και οι περισσότεροι ,έδωσαν πίστη στις αμετροεπείς υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ , θεωρώντας πως οι “κοινωνικές του ευαισθησίες” αποτελούν εγγύηση να σταματήσει το κακό εδώ. Λες κι οι άλλοι, ήταν ανάλγητοι κι είχαν βάλει στόχο να εξοντώσουν εργαζόμενους και συνταξιούχους.
Όλα εδώ όμως πληρώνονται. Και τα καλά και τα κακά. Και τώρα δεν έχουν καμιά δικαιολογία πως δεν ήξεραν και πως άλλα περίμεναν κι άλλα βρήκαν. Ήξεραν τι περιμένει τον ελληνικό λαό από το δικό τους, το αριστερό μνημόνιο γιατί απλούστατο αυτοί το συμφώνησαν κι αυτοί το υπέγραψαν. Επομένως δεν υπάρχουν εκπλήξεις. Όλα εμπεριέχονται στις 400 σελίδες που υπέγραψε αφού (όπως ελπίζουμε) πρώτα διάβασε ο κ.Τσίπρας και οι υπουργοί του.

Οι επόμενοι μήνες, θα είναι για όλους μας μια κόλαση. Για την κυβέρνηση πως θα πάρει την επόμενη δόση και για εμάς πως θα πληρώσουμε τις δικές μας δόσεις από εφορία, τράπεζες μέχρι και ΔΕΚΟ.

Επειδή όμως φως στο τούνελ δεν φαίνεται και χωρίς ελπίδα δεν μπορεί να ζήσει κανείς, πολύ φοβούμαι πως αυτός ο χειμώνας θα είναι πολύ-πολύ θερμός και τα αδηφάγα μνημόνια  δεν χόρτασαν ακόμα από αναλώσιμους  πρωθυπουργούς!

Αναδημοσίευση από protothema

Τα σχόλια είναι κλειστά.