Ειδησεογραφικό site

Ψάχνει «συμμάχους» για την προεδρική εκλογή ο Τσίπρας – Σήμερα συναντάται με τον Καμμένο

23

Με κύριο θέμα την επιβεβαίωση της πρόθεσης και των δύο πλευρών να μην συνδράμουν στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη σημερινή Βουλή, συναντώνται σήμερα στις 14.30 μετά το μεσημέρι οι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος αντίστοιχα.

Τα όσα θα ειπωθούν μεταξύ των δύο ανδρών είναι ίσως καθοριστικά για την έκβαση της κορυφαίας πολιτικής αναμέτρησης του Φεβρουαρίου.

Κι αυτό γιατί εφόσον ο κ. Καμμένος παραμείνει σταθερός στην θέση ότι η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει και να γίνουν εκλογές, τότε θα είναι σχεδόν απίθανο έως αδύνατο να βρεθούν οι 180 βουλευτές που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου. Με τους υπολογισμούς των πιο έμπειρων κοινοβουλευτικών παραγόντων αρκεί ακόμη και να κρατήσει ο κ. Καμμένος έστω τους μισούς από τους άλλους δώδεκα βουλευτές που έχει η κοινοβουλευτική του ομάδα – στην περίπτωση δηλαδή που υπάρξουν και κάποιοι που θα αποσκιρτήσουν – για να μπλοκάρει την προεδρική εκλογή!

Τουναντίον εάν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αναδιπλωθούν και αλλάξουν θέση, τασσόμενοι υπέρ της εκλογής Προέδρου – όπως φοβούνται ή ελπίζουν κάποιοι – ή ο κ. Καμμένος χάσει τις περισσότερες από τις σημερινές δυνάμεις του, τότε η εκλογή Προέδρου πρέπει να θεωρείται πού πιθανό σενάριο.

Με δεδομένο λοιπόν ότι το ΚΚΕ, η ΔΗΜΑΡ, τουλάχιστον 6 ανεξάρτητοι, αλλά και η Χρυσή Αυγή (δηλαδή περίπου 114 βουλευτές) έχουν ταχθεί εναντίον της προεδρικής εκλογής είναι προφανής η σημασία της παρουσίας των ΑΝΕΛΛ στο μέτωπο αυτό.

Έχει ιδιαίτερη σημασία η σημερινή συνάντηση και για τον εξής λόγο: Καταγγελίες για εξαγορά βουλευτών από το κυβερνητικό στρατόπεδο με στόχο να υπερψηφίσουν στην προεδρική εκλογή έχει κάνει στο παρελθόν και ο κ. Καμμένος – μάλιστα ήταν ο πρώτος που έκανε σχετικές αναφορές. Τώρα στο χορό των καταγγελιών αυτών έχει μπει και ο ΣΥΡΙΖΑ, άρα υπάρχει ένας επιπλέον κοινός τόπος.

Τον περασμένο Ιανουάριο και με αφορμή τις ανεξαρτητοποιήσεις του Βασίλη  Καπερνάρου και της Μίκας Ιατρίδη, ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ είχε δηλώσει ότι  «όποιος θέλει να φύγει, όποιος έχει εξαγοραστεί από τη Ν.Δ. για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ή όποιος φοβάται ότι δεν θα επανεκλεγεί με τους ΑΝ.ΕΛΛ., να σηκωθεί να φύγει τώρα». Είχε μιλήσει τότε για «αποστασία» και για «ενορχηστρωμένο και σχεδιασμένο» το πρόβλημα των αποχωρήσεων βουλευτών.

Το πρόβλημα με τα δύο κόμματα είναι ότι εδώ και καιρό έχουν «παγωμένες» σχέσεις. Ενώ δηλαδή προ διετίας είχε ξεκινήσει ένας διάλογος προκειμένου να υπάρξουν κοινές δράσεις στο κοινοβούλιο και αλλού, οι εσωκομματικές αντιδράσεις εκατέρωθεν φρέναραν τις διεργασίες.

Μάλιστα για μια περίοδο η Κουμουνδούρου εξαιρούσε εμμέσως τους ΑΝ.ΕΛΛ από μια μελλοντική κυβερνητική συνεργασία, κάτι που πάντως άρχισε να αναθεωρεί μετά τις ευρωεκλογές, όταν και απηύθυνε το προσκλητήριο για τη συγκρότηση ενός αντιμνημονιακού δημοκρατικού μετώπου.

Στελέχη των ΑΝ.ΕΛΛ βρέθηκαν τότε σε κοινές εκδηλώσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ για την αποτροπή της πώλησης της μικρής ΔΕΗ και για άλλα θέματα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.