Ειδησεογραφικό site

Ψάθα, τάπερ & χαμόγελο – Τι λένε στο «Καρφί» αυτοί που δεν θα πάνε φέτος διακοπές

68

Της Μαρίας Καστρινάκη

Μπορεί οι καλοκαιρινές διακοπές για τους περισσότερους από εμάς να μοιάζουν όνειρο απατηλό, από ό,τι όλα όμως δείχνουν οι Έλληνες όχι μόνο δεν το βάζουμε κάτω, αλλά ξέρουμε να περνάμε καλά ακόμη και με λίγα… Το «Καρφί» βγήκε στους δρόμους της Αθήνας και μίλησε με ανθρώπους κάθε ηλικίας, οι οποίοι μας έδειξαν πώς μπορούμε να περάσουμε όμορφα ξοδεύοντας ελάχιστα έως και καθόλου χρήματα.

ΜΠΑΝΑΚΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

Ο Γιάννης Ιωάννου, 37 ετών, παντρεμένος με δύο παιδιά, τις καθημερινές τα πρωινά εργάζεται σε μεσιτικό γραφείο, ενώ από Πέμπτη έως και Κυριακή βραδινός σε παμπ στο Παλαιό Φάληρο. Όπως δηλώνει στο «Καρφί», μπορεί να μην τολμά να ζητήσει άδεια έστω και για δύο ημέρες, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα αφήσει το καλοκαίρι να περάσει δίχως να το εκμεταλλευτεί: «Παίρνω την οικογένειά μου Σάββατο και Κυριακή πρωί και πηγαίνουμε για μπάνιο εδώ στα μέρη μας, όπου η είσοδος είναι δωρεάν. Ταπεράκι, ψάθα και χαμόγελο! Τα παιδιά έχουν ανάγκη από αγάπη, δεν τα νοιάζουν οι χλιδάτες διακοπές, αρκεί να είναι μαζί σου και να τους αφιερώνεις ποιοτικό χρόνο. Ακόμη κι αν υπήρχε πιθανότητα να καταφέρω να πάρω καλοκαιρινή άδεια, χρήματα δεν περισσεύουν όχι για ολοκληρωμένες καλοκαιρινές διακοπές αλλά ούτε για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Το σίγουρο είναι ότι είμαστε Έλληνες και κανείς δεν θα μας πάρει το χαμόγελο και την αισιοδοξία μας».

ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Ελένη Ασλάνη, 31 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος σε μια εταιρεία στο Παγκράτι, με το που πάει η ώρα τέσσερις το μεσημέρι, φοράει το μαγιό της στο γραφείο και μαζί με την αγαπημένη της φίλη, που εργάζεται σε μικρή απόσταση από αυτήν, ξεκινούν για την παραλία της Γλυφάδας, όπου η είσοδος είναι δωρεάν. «Λεφτά δεν υπάρχουν για διακοπές, αλλά δεν θα κάτσουμε να σκάσουμε, ούτε από τη ζέστη ούτε από τη στενοχώρια μας! Πέρα όμως από τις ελεύθερες παραλίες, υπάρχουν και τόσες εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο, όπως θέατρο, σινεμά, βιβλιοπαρουσιάσεις, συναυλίες, εκθέσεις τέχνης. Παλαιότερες εποχές δεν υπήρχε περίπτωση να κοιτάζαμε να τη βγάλουμε στο τζάμπα. Δυστυχώς πλέον μας έχουν καταντήσει να δουλεύουμε μόνο για τα προς το ζην. Περάσαμε όμως ένα χειμώνα πολύ δύσκολο και πολύ πιεστικό. Ας έχουμε τουλάχιστον ένα όμορφο καλοκαίρι».

ΖΟΥΜΕ ΣΤΗN ΩΡΑΙΟΤΕΡΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Η Μαρίνα Αναστασοπούλου, 22 ετών, φοιτήτρια στο Πάντειο, εργάζεται κάποια απογεύματα σε καφέ-μπαρ στο Θησείο. Όπως δηλώνει στο «Καρφί», μπορεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια όλοι στην παρέα της να έχουν σταματήσει να κάνουν σχέδια για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, παρ’ όλα αυτά δεν χάνουν καμιά ευκαιρία για διασκέδαση. «Είμαστε στα μέσα σχεδόν του καλοκαιριού και παραδοσιακά από μικρά παιδιά έχουμε μάθει να κάνουμε σχέδια για τις καλοκαιρινές μας διακοπές. Θυμάμαι όταν ήμουν παιδί, ακόμη κι αν δεν μπορούσαν οι γονείς μου, όλο και σε κάποιο εξοχικό σπίτι φίλων θα έκανα τα μπάνια μου. Πλέον αυτό δεν υπάρχει. Δε το βάζουμε όμως κάτω! Ζούμε στην ωραιότερη πρωτεύουσα του κόσμου. Υπάρχουν πολλές ελεύθερες παραλίες πολύ κοντά στην Αττική. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι καλή παρέα και διάθεση. Όλη αυτή η διαδρομή τη νύχτα, Σύνταγμα, Μοναστηράκι, Θησείο, Πλάκα είναι πραγματικά πανέμορφη. Κλειστά μαγαζιά, παντού φώτα, κόσμος στις πλατείες, χαμόγελα. Ανανεώνεσαι, χαλαρώνεις και, το κυριότερο, αντιλαμβάνεσαι ότι δυστυχώς τόσα χρόνια εμείς οι Έλληνες δεν είχαμε και σε τόση εκτίμηση τη χώρα μας και τις ομορφιές της».

ΟΙ ΠΑΡΕΕΣ ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΙ ΞΑΝΑ

Η Γιώτα Μαρίνη, 41 ετών, μητέρα τριών παιδιών, εργάζεται σε ιδιωτική κλινική ως νοσηλεύτρια. Όπως μας δήλωσε, μετά το τέλος του προπέρσινου καλοκαιριού, ορκίστηκε με το σύζυγό της ότι δεν θα αφήσουν ποτέ ξανά κανένα μνημόνιο και λάθη αλλωνών να επηρεάσουν τη δική τους ζωή. «Από το 2009 και μετά είδαμε τη ζωή μας να αλλάζει πραγματικά. Ο σύζυγός μου με δικό του συνεργείο καθαρισμού κάλυπτε σχεδόν όλο το κέντρο της Αθήνας. Σήμερα εργάζεται μονάχος, με το μεροκάματο να βγαίνει πολύ δύσκολα. Ο δικός μου μισθός, από την άλλη, έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό. Από πέρυσι αποφασίσαμε ότι ήρθε η ώρα να αντιδράσουμε… Η αλήθεια είναι ότι είχαμε “κακομάθει” τόσα χρόνια, αλλά οι σπατάλες που κάναμε δεν γίνονταν σε βάρος κανενός. Χαλούσαμε τους δικούς μας κόπους! Μαζευόμαστε πλέον όλοι αυτοί που παλαιότερα χαλούσαμε αλόγιστα και, αφού δώσει ο καθένας ό,τι μπορεί, οργανώνουμε εκδρομές, πικ νικ και μπάρμπεκιου στα σπίτια μας. Παίζουμε μπιρίμπα, επιτραπέζια, καραόκε. Έχουμε όλοι μας παραδεχτεί ότι πλέον περνάμε πολύ πιο όμορφα, δημιουργικά και, το σημαντικότερο, χαμογελάμε ξανά».

Τα σχόλια είναι κλειστά.