Ειδησεογραφικό site

Χ. Αθανασίου: Πάνω από 200 βουλευτές θα ψήφιζαν ΠτΔ σε μυστική ψηφοφορία

26

Την εκτίμησή του ότι με μυστική ψηφοφορία θα εκλεγόταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας με πάνω από 200 βουλευτές, εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση επερώτησης της ΔΗΜΑΡ σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης στην ομιλία του είπε ότι το πρόβλημα της χώρας είναι θεσμικό και πολιτικό, ενώ έθεσε το ζήτημα της άμεσης ή έμμεσης παραβίασης διατάξεων του Συντάγματος από τις κυβερνήσεις φέρνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι πολλές διατάξεις του Συντάγματος δεν εφαρμόστηκαν.

«Πιστεύω ότι οι βουλευτές όλων των παρατάξεων σχετικά με το ζήτημα του κορυφαίου αυτού πολιτειακού θεσμού θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων», είπε ο Χ. Αθανασίου για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και πρόσθεσε: «για να μην πω, αυτό που λέει όλος ο λαός, ότι εάν η ψηφοφορία ήταν μυστική, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έπαιρνε πολύ περισσότερες από τις 200 ψήφους. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα».

Παράλληλα δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν αργυρώνητοι βουλευτές ή βουλευτές οι οποίοι δεν θα ψηφίσουν κατά συνείδηση».

Ο Φ. Κουβέλης διαφώνησε με την προώθηση ρυθμίσεων στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης όπως π.χ. για τη Συνταγματοποίηση της οικονομίας, για την ενίσχυση της ιδιωτικής οικονομίας, επισημαίνοντας: «δεν προσέρχομαι στην όποια αντιδικία και στον όποιο αντίλογο αναφορικά με την ιδιωτική οικονομία και το δημόσια τομέα αλλά δεν μπορεί να συνταγματοποιείται το οικονομικό σύστημα πωλώ δε μάλλον δεν μπορούν να συνταγματοποιούνται οι ρυθμίσεις  που αφορούν στη λειτουργία της οικονομίας».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, «η συνταγματική αναθεώρηση για να δικαιολογείται πρέπει να έχει συγκεκριμένο χαρακτήρα. Και ο χαρακτήρας δεν μπορεί να είναι άλλος, παρά η τόνωση της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, ως έκφραση  της λαϊκής κυριαρχίας, τα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα. Ζητήματα που έχουν σχέση με τη δημοκρατία. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και ο βασικό μέτοχος, που δεν πρέπει να θεωρείται παρεμπίπτον και δευτερεύον ζήτημα. Η υπόθεση του βασικού μετόχου που αφορά στη συγκέντρωση και στη συγκεντροποίηση των ΜΜΕ είναι μεγάλο πρόβλημα λειτουργίας της δημοκρατίας».

Τα σχόλια είναι κλειστά.