Ειδησεογραφικό site

Χρυσή Άρκτος στον Τζαφάρ Παναχί για την ταινία «Taxi»

59

Η κριτική επιτροπή του 65ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, με πρόεδρο τον Ντάρεν Αρονόφσκι, δικαίωσε τον τίτλο του «πολιτικού» Φεστιβάλ χαρίζοντας τη Χρυσή Άρκτο στον «απόντα» Τζαφάρ Παναχί για την ταινία του με τίτλο «Taxi».

«Ο Τζαφάρ Παναχί περιορισμένος (του έχει απαγορευθεί η έξοδος από το Ιράν αλλά και η άσκηση του επαγγέλματός του) δημιούργησε ένα ερωτικό γράμμα προς το σινεμά γιατί αντί να βγάλει οργή και αγανάκτηση για όλα αυτά που του συμβαίνουν, έβγαλε μόνο αγάπη», δήλωσε ο Αρονόφσκι παραδίδοντας τη Χρυσή Άρκτο στην οικογένεια του Ιρανού σκηνοθέτη. Σε μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της τελετής, η μικρή ανιψιά του Παναχί παραλαμβάνοντας την Άρκτο έβαλε τα κλάματα λέγοντας: «είμαι πολύ συγκινημένη, συγγνώμη, δεν μπορώ να μιλήσω».

Η ταινία είναι ακριβώς αυτό που περιγράφει ο τίτλος. Ένα ταξί κάνει διαδρομές στους γεμάτους ζωντάνια δρόμους της Τεχεράνης. Όσο το ταξί κινείται ασταμάτητα, στο ταμπλό είναι κολλημένη μια κάμερα, ακίνητη, που τραβά τους επιβάτες του πίσω καθίσματος. Τα υπόλοιπα πλάνα συμπληρώνονται από τα κινητά και τις φωτογραφικές μηχανές των πελατών. Οι άνθρωποι που μπαινοβγαίνουν στο ταξί μιλούν στον οδηγό (Τζαφάρ Παναχί) για όσα τους απασχολούν, μ’ ένα κοινό νήμα: το καταχρηστικό έγκλημα σε μια κοινωνία που δεν επιτρέπει μια έντιμη ζωή.

Η μικρή ανιψιά του Παναχί παραλαμβάνοντας την Άρκτο έβαλε τα κλάματα λέγοντας: «είμαι πολύ συγκινημένη, συγγνώμη, δεν μπορώ να μιλήσω».

Η μικρή ανιψιά του Παναχί ερμηνεύει τον ρόλο ενός κοριτσιού που προσπαθεί να γυρίσει για το σχολείο μια ταινία σύμφωνη με τις επιταγές του ισλαμικού νόμου και συγχύζεται όταν στο πλάνο της καταγράφεται ένα κλεφτρόνι επί το έργο, κάνοντας έτσι την ταινία «ακατάλληλη για διανομή».

Την Αργυρή Άρκτο Καλύτερης Σκηνοθεσίας μοιράστηκαν ο Ρουμάνος Ράντου Τζούντε για την ταινία «Aferim!»  και η Πολωνή Μαλγκόσκα Zουμόφσκα για το «Body». Το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής απονεμήθηκε στην ταινία «The Club» του Χιλιανού σκηνοθέτη Πάμπλο Λαράιν.

Σαρλότ Ράμπλινγκ

Ερμηνείες

Η Σαρλότ Ράμπλινγκ, για την ερμηνεία της στην ταινία «45 Years» του Άντριου Χέιγκ απέσπασε την Αργυρή Άρκτο. Η ηθοποιός, στον σύντομο λόγο της, θυμήθηκε τον πατέρα της που βραβεύτηκε με μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1936, και η ίδια φέτος επέστρεψε στο Βερολίνο για να βραβευτεί. «Ο φίλος μου ο Άλμπερτ Φίνεϊ είχε κερδίσει ένα από αυτά, το 1985. Εμένα, μου πήρε 30 χρόνια» δήλωσε ο Τομ Κόρτνεϊ, παραλαμβάνοντας τον βραβείο για την ερμηνεία του, επίσης, στην ταινία «45 Years» του Άντριου Χέιγκ.

Τα βραβεία

Χρυσή Άρκτος
«Taxi» του Τζαφάρ Παναχί (Ιράν)

Αργυρή Άρκτος
«Ixcanul Volcano» (Ixcanul) του Γάιρο Μπουσταμάντε (Γουατεμάλα / Γαλλία)

Αργυρή Άρκτος – Βραβείο της Επιτροπής
«The Club» του Πάμπλο Λαράιν (Χιλή)

Αργυρή Άρκτος Καλύτερης Σκηνοθεσίας
«Aferim!» του Ράντου Τζούντε (Ρουμανία / Βουλγαρία / Τσεχία)
«Body» της Μαλγκόσκα Zουμόφσκα (Πολωνία)

Καλύτερη Ηθοποιός
Σαρλότ Ράμπλινγκ, για την ερμηνεία της στην ταινία «45 Years» του Άντριου Χέιγκ (Μ. Βρετανία)

Καλύτερος Ηθοποιός
Τομ Κόρτνεϊ, για την ερμηνεία του στην ταινία «45 Years» του Άντριου Χέιγκ (Μ. Βρετανία)

Βραβείο Σεναρίου
Πατρίτσιο Γκούζμαν για το «The Pearl Button» (Γαλλία/Χιλή / Ισπανία)

Βραβείο Καλλιτεχνικού Επιτεύγματος – Διεύθυνση Φωτογραφίας
«Under Electric Clouds» του Αλεξέι Γκερμάν του νεότερου (Ρωσία/ Ουκρανία/ Πολωνία)

Βραβείο Καλλιτεχνικού Επιτεύγματος – Διεύθυνση Φωτογραφίας
«Victoria» του Σεμπάστιαν Σκίπερ (Γερμανία)

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη (Panorama)
«600 Miles» του Γκαμπριέλ Ριπστάιν

Χρυσή Άρκτος Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας
«Hosanna» του Να Γιουνγκ-κιλ

Αργυρή Άρκτος Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας
«Planet Sigma» της Μομόκο Σέτο

Βραβείο Audi Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας
«Bad at Dancing» της Τζοάνα Αρνοβ

Τα σχόλια είναι κλειστά.