Ειδησεογραφικό site

Χιονοστιβάδα οι ακυρώσεις στον τουρισμό – Έφτασαν τις 300.000 την τελευταία εβδομάδα

23

Σε «μαύρο» καλοκαίρι αναδεικνύεται το φετινό για τον τουρισμό μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών που έχουν δημιουργήσει κύμα αβεβαιότητας στους τουρίστες και μεγάλα προβλήματα λειτουργίας στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού, σε έκθεση του Ιουνίου που επικαλείται ο Ελεύθερος Τύπος, σε περίπτωση Grexit οι απώλειες για το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να φτάσουν έως και το 10%.

Εκτός από τις ακυρώσεις και τη «βουτιά» στις κρατήσεις το επόμενο μεγάλο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι παράγοντες της τουριστικής αγοράς έχει να κάνει με την τροφοδοσία των επιχειρήσεων καθώς οι προμηθευτές απαιτούν μετρητά και οι περισσότεροι ξενοδόχοι αδυνατούν να ανταποκριθούν.

Όπως λένε αν δεν υπάρξει άμεσα λύση στο θέμα της ρευστότητας και δεν ομαλοποιηθούν οι συναλλαγές, σε 5-10 ημέρες θα υπάρξει πλήρης αδυναμία των ξενοδοχείων να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών τους σε τρόφιμα και ποτά.

Παρά τις εκκλήσεις της αναπληρώτριας υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά προς τα ΜΜΕ να μην «τραυματίζουν» την εικόνα του ελληνικού τουρισμού, οι επιπτώσεις του δημοψηφίσματος και των κεφαλαιακών ελέγχων φαίνεται πως έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα τον τουριστικό κλάδο.

Σύμφωνα με το in.gr, οι ακυρώσεις ακυρώσεις τουριστικών αφίξεων από αγορές του εξωτερικού έχουν λάβει μορφή χιονοστιβάδας με παράγοντες του τουρισμού να αναφέρουν ότι την τελευταία εβδομάδα τα ξενοδοχεία μέτρησαν περί τις 300.000 ακυρώσεις. Κατά τους ίδιους, εάν η κατάσταση δεν εξομαλυνθεί άμεσα η αναπλήρωση των απωλειών που καταγράφονται στην παρούσα φάση θα είναι αδύνατη.

Μεγάλο πλήγμα δέχονται ιδιαιτέρως τα νησιά του Αιγαίου, ενώ όπως έχει διαπιστωθεί οι τουρίστες που ακυρώνουν τις διακοπές τους στη χώρα μας, κάνουν στη συνέχεια κρατήσεις σε Ισπανία και Τουρκία.

Τα σχόλια είναι κλειστά.