Ειδησεογραφικό site

Χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν στο Παρίσι υπέρ της Ελλάδας

43

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο Παρίσι, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους για την Ελλάδα. «Υποστηρίζουμε την Ελλάδα. Στοπ στη λιτότητα», «Ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει το δρόμο», «Οι λαοί ορθώνονται», «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη με τον ελληνικό λαό, ενάντια στη δικτατορία του χρέους και της λιτότητας», ήταν μερικά από τα συνθήματα γραμμένα στα πανό των διαδηλωτών.

Επικεφαλής της πορείας ήταν προσωπικότητες από τα γαλλικά κόμματα της αριστεράς και των οικολόγων. Ανάμεσά τους ο Ζαν Λυκ Μελανσόν του Αριστερού Μετώπου, ο οποίος άδραξε την ευκαιρία για να επιτεθεί ιδιαίτερα στην κα Λαγκάρντ :

«Εύχομαι τη Δεύτερα, να ηρεμήσουμε λίγο και ιδιαίτερα η κυρία Λαγκάρντ» δήλωσε ο κ. Μελανσόν αναφερόμενος στα λόγια της διευθύντριας του ΔΝΤ που ζήτησε να γίνονται οι συζητήσεις «με ενήλικες». Έκφραση «απαράδεκτη, προερχόμενη μάλιστα από άτομο σαν την κα Λαγκάρντ», υπογράμμισε ο Ζ. Λ. Μελανσόν αναφερόμενος στις ευθύνες της κας Λαγκάρντ σε δύο υποθέσεις (επί υπουργίας της στη Γαλλία) για τις οποίες επανειλημμένα κλήθηκε να απολογηθεί: υπόθεση Ταπί και Société Générale. «Θα προτιμούσαμε ένα άτομο πιο λογικό από αυτήν» πρόσθεσε.

«Όλα αυτά τα άτομα, έχουν επιθετική συμπεριφορά. Όμως δεν οδηγεί πουθενά το να παριστάνουν τους μπρατσαράδες, γιατί οι Έλληνες δεν μπορούν να προχωρήσουν πιο πέρα, έχουν φθάσει στα όριά τους. Τώρα ανήκει στους άλλους να κάνουν το σημαντικό βήμα, και αυτό είναι για το χρέος, όπως έχει γίνει για το χρέος των Γερμανών που ουδέποτε αποπλήρωσαν» τόνισε ο κ. Μελανσόν.

Η πορεία ξεκίνησε γύρω στις 16.30 ώρα Ελλάδας από την περιοχή του μετρό «Στάλινγκραντ» στο βόρειο Παρίσι και κατευθύνθηκε ειρηνικά στην πλατεία της Δημοκρατίας, όπου η σύναξη συνεχίζεται με συζητήσεις και μουσικές.

Οι εντυπωσιακές σε αριθμό αστυνομικές δυνάμεις, περιστοίχιζαν τους διαδηλωτές καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής, πορευόμενες παράλληλα.

Στην πορεία συμμετείχε το σύνολο της ηγεσίας του Κομμουνιστικού κόμματος, καθώς και ο πρώην ευρωβουλευτής, Λιεμ Χοάνγκ Νγκοκ, που ήταν ένας από τους εισηγητές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της έκθεσης για την τρόικα και ο οποίος εγκατέλειψε το Σοσιαλιστικό Κόμμα και στις αρχές του μήνα ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου κόμματος με την ονομασία : «Νέα σοσιαλιστική αριστερά».

Τα σχόλια είναι κλειστά.