Ειδησεογραφικό site

Χεράκι-χεράκι ξεκίνησαν τη συνάντηση Τσίπρας-Γιούνκερ

41

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών, δεν αναμένονται δηλώσεις. Στις φωτογραφίες που έβγαλαν πριν μπουν στην αίθουσα του ραντεβού, οι δύο άντρες ήταν χαμογελαστοί και μάλιστα πιάστηκαν χεράκι-χεράκι για να προχωρήσουν.

Ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να μεταβεί στις 10:45 (τοπική ώρα) στο Συμβούλιο της ΕΕ, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ και στη συνέχεια με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Αμέσως μετά θα αναχωρήσει για το Παρίσι.

Σε εξέλιξη είναι και το ραντεβού Βαρουφάκη-Ντράγκι. Στη συζήτηση των δύο ανδρών αναμένεται ότι θα αποσαφηνιστεί εάν οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην έκτακτη βοήθεια ρευστότητας (ELA), δηλαδή στη χρηματοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδας.

Κοντά σε συμφωνία με τους εταίρους και τους δανειστές για μια συμφωνία – γέφυρα, ώστε να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα εκτιμά ότι βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, που βλέπει με ικανοποίηση ότι οι δυο κόκκινες γραμμές που έχει θέσει αμέσως μετά την εκλογική νίκη της 25ης Ιανουαρίου αρχίζουν να αποδίδουν: το τέλος της τρόικας και τη μη ολοκλήρωση του μνημονιακού προγράμματος που άφησε στη μέση η προηγούμενη κυβέρνηση και το οποίο σημαίνει συνέχιση της λιτότητας.

Το Μέγαρο Μαξίμου παρακολούθησε σχεδόν με ενθουσιασμό τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε μαζί του ο Αλέξης Τσίπρας στη Ρώμη το απόγευμα της Τρίτης, να μην αναφέρεται καν στην ύπαρξη της τρόικας, ή στην ανάγκη ολοκλήρωσης του προηγούμενου προγράμματος, παρότι το Βερολίνο επιμένει στη σχετική ρητορική του. Εκτιμά έτσι ότι γίνεται όλο και πιο σαφές στην Ευρώπη ότι χρειάζεται ένα νέο πρόγραμμα, χωρίς λιτότητα και φυσικά μια άλλη θεσμική συνεργασία, χωρίς την τρόικα, ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές ή τους εταίρους της.

Την ίδια στάση ευελπιστεί ο κ. Τσίπρας ότι θα κρατήσουν και σήμερα ο επικεφαλής της Κομισιόν  Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, τον οποίο θα συναντήσει το μεσημέρι στο Παρίσι. «Το κλιμα στην Ευρώπη έχει αλλάξει μετά την πολιτική αλλαγή στην  Ελλάδα» διαπιστώνουν στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα, παραδεχόμενος ωστόσο ότι τα πράγματα είναι ακόμα δύσκολα και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και χρόνος. Τονίζουν όμως ότι τώρα ηγέτες και θεσμικοί παράγοντες στην Ευρώπη μπορούν να έχουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας νέας κατάστασης, για την οποία έχουν μιλήσει στο παρελθόν.

Παράλληλα αρχίζει να πετάει το… μπαλάκι στη γερμανική κυβέρνηση, καλώντας να πει εκείνη πλέον τι προτείνει, απέναντι στην πρόταση που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ στις συζητήσεις πυ έχουν ξεκινήσει στην Ευρώπη.

Η πρόταση που αναπτύσσει ο κ. Τσίπρας στους συνομιλητές του είναι μάλλον απλή και απολύτως κατανοητή, αν και υπάρχει ακόμη μια επιφυλακτικότητα από τους Ευρωπαίους, λόγω της πρότερης αρνητικής εμπειρίας τους με τις ελληνικές κυβερνήσεις: η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται για σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό, αλλά και για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, χωρίς πρόκληση νέων ελλειμμάτων δηλαδή. Και έναντι αυτών ζητά το τέλος της τρόικας, την εγκατάλειψη της συνταγής της λιτότητας, με ένα νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ως «συμφωνία – γέφυρα» ή άλλως «οδικός χάρτης», θα οδηγήσει μέχρι τον Μάιο σε μια νέα συνολική συμφωνία για το ελληνικό πρόβλημα, κατά τρόπο που να φέρνει μια βιώσιμη και αμοιβαία επωφελή λύση. Το ενδιάμεσο αυτό πρόγραμμα θα εξασφαλίζει τη δυνατότητα της χώρας να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις και θα της επιτρέπει να ξεκινήσει την εφαρμογή ενός ανθρωπιστικού προγράμματος, με παράλληλη στροφή στην ανάπτυξη (όπως προβλέπει το πρόγραμμα της ΔΕΘ).

Γύρω από αυτήν την πρόταση, την οποία βλέπει ότι την αντιμετωπίζουν πολλοί με ιδιαίτερα θετικό τρόπο, επιδιώκει να στήσει μια «συμμαχία της λογικής», απέναντι στον «παραλογισμό του Βερολίνου», όπως λένε κυβερνητικές πηγές.

Η κυβέρνηση δεν αποσύρει από το τραπέζι το αίτημα για διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, αν και αλλάζει τη ρητορική, μιλώντας για απομείωσή του.

Τι περιμένει από Γιούνκερ και Ολάντ

Από τον πρόεδρο της ευρωπαϊκής επιτροπής ο κ. Τσίπρας αναμένει να τη διατύπωση θέσεων, που αφενός φαίνεται να τον εκφράζουν ήδη, αφετέρου συμπίπτουν με τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ. Τέτοιες είναι πρωτίστως η κατάργηση της τρόικας, για την οποία έχει προ πολλού μιλήσει ο κ. Γιούνκερ, καθώς και η ανάγκη να επανέλθει ο βασικός μισθός στα πρότερα του μνημονίου επίπεδα. Πρόκειται για σκέψεις που αποδίδονται στον έμπειρο Ευρωπαίο πολιτικό και απομένει να εκφραστούν και δημοσίως σε μια κρίσιμη φάση όπως η τωρινή.

Από τον Γάλλο πρόεδρο ο Έλληνας πρωθυπουργός ελπίζει επίσης για μια στήριξη με σαφή μηνύματα κατά της λιτότητας και υπέρ μιας νέας συμφωνίας. Ο κ. Τσίπρας αναγνωρίζει ότι ο κ. Ολάντ είναι σε στενή συνεννόηση με την καγκελάριο Μέρκελ, εκτιμά ωστόσο ότι είναι ώριμες οι συνθήκες για μια θετική στάση του Παρισιού στο ελληνικό και ευρωπαϊκό πρόβλημα, που προκαλείται από τον δημοσιονομικό ζουρλομανδύα.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να είναι στο Παρίσι, καθησυχαστικός απέναντι σε όσους εκφράζουν φόβους για τυχόν ρήξη και μονομερείς ενέργειες, όπως ήταν και χθες από τη Ρώμη.
«Δεν πρέπει να φοβούνται τους Έλληνες οι Ευρωπαίοι πολίτες ούτε οι Ευρωπαίοι πιστωτές μας» τόνισε ο πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι η Αθήνα αναζητεί μια συμβιβαστική λύση.
Μάλιστα στις επισημάνσεις του κ. Ρέντσι ότι χρειάζεται σεβασμός στους ευρωπαϊκούς κανόνες η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει οι από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός ότι θέλει να ακολουθήσει το ευρωπαϊκό πλαίσιο, όπως αυτό εκφράζεται στις αρχές της συνεργασίας και της αλληλεγγύης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.