Ειδησεογραφικό site

«Χαροπαλεύουν» οι παγκόσμιες αγορές – Άνοδος για το Χρηματιστήριο Αθηνών

36

Εκρηκτική είναι η άνοδος σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον γενικό δείκτη να επανακτά τα επίπεδα των 600 μονάδων, τα οποία έχασε κατά τη χθεσινή βίαιη πτώση.

Ειδικότερα, στις 13:55, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 8,36% στις 615,87 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται στα 18,5 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 σημειώνει κέρδη 10,46% στις 180,18 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει άνοδο 23,69% στις 202,08 μονάδες.

Η εγχώρια αγορά βρίσκεται σε «επικοινωνία» με το ευρωπαϊκό κλίμα, ακολουθώντας την καθολική αντίδραση των δεικτών της Ευρώπης. Μάλιστα, στις χθεσινές υπερβολές των ρευστοποιήσεων «απαντά» σήμερα με υπερβολές στις εντολές αγοράς, οι οποίες για ακόμη μία ημέρα εντοπίζονται κυρίως στον τραπεζικό κλάδο.

Οι διακύμανση του γενικού δείκτη από χτες προκαλεί ίλιγγο. Στην χθεσινή συνεδρίαση έχανε έως και 66 μονάδες, ενώ σήμερα κερδίζει πάνω από 45 μονάδες. Και αυτό γιατί οι επενδυτές παρακολουθούν πολύ στενά τη διαδικασία αποτίμησης των κεφαλαιακών αναγκών για τις ελληνικές τράπεζες, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν» βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος.

Τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι η σύντομη προεκλογική περίοδος είναι θετική, όπως και ο στόχος να αναδειχθεί μια νέα, ισχυρή κυβέρνηση η οποία θα εφαρμόσει αποτελεσματικά τη συμφωνία και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην οικονομία, αλλά στον αντίποδα το ρίσκο μιας παρατεταμένης μετεκλογικά πολιτικής αβεβαιότητας δημιουργεί ανησυχία.

Στο ταμπλό τώρα, κέρδη άνω του 29% καταγράφουν οι μετοχές της Eurobank και της Πειραιώς, ενώ η Alpha Bank είναι στο +25% και η Εθνική στο +21,23%.

Παράλληλα, άλμα 17,91% καταγράφει η μετοχή του ΟΤΕ, η Ελλάκτωρ ενισχύεται κατά 13,76%, η ΔΕΗ είναι στο +12,46%, ενώ άνω του 11% είναι τα κέρδη σε ΟΠΑΠ, Τιτάν και Folli Follie. Ανοδικά κατά 10% κινείται η ΕΧΑΕ, η Βιοχαλκο κερδίζει 9,74%, τα Ελληνικά Πετρέλαια είναι στο +8,09%, η Μυτιληναίος στο +7,26% και η Jumbo στο +7,06%.

Με διαρκείς παρεμβάσεις από το πρωί η Λαϊκή (Κεντρική) Τράπεζα της Κίνας επιχειρεί να λειτουργήσει «πυροσβεστικά» και να περιορίσει τις μεγάλες χρηματιστηριακές αναταράξεις που μεταδίδονται και σε όλο τον κόσμο.

Τελευταία κίνηση ήταν να μειώσει λίγο μετά τις 13.00 ώρα Ελλάδας τα βασικά της επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης. Συγκεκριμένα το επιτόκιο δανεισμού ενός έτους το μείωσε στο 4,6% και το επιτόκιο καταθέσεων 1,75%. Την ίδια ώρα μείωσε το όριο των αποθεματικών που πρέπει να τηρούν οι τράπεζες κατά 50 μονάδες, στο 18% του ενεργητικού τους.

Νωρίτερα είχε ρίξει στην αγορά 150 δισ γιουάν (20,2 δισ ευρώ ή 23,5 δισ δολ.) μέσω δημοπρασίας reverse repos. Μία κίνηση που έδωσε το σήμα στις διεθνείς αγορές ότι τελικά οι κινεζικές Αρχές είναι πρόθυμες να παρέμβουν για να ελέγξουν την κατάσταση παρά τις δηλώσεις για το αντίθετο των τελευταίων ημερών.

Είναι ενδεικτικό πως και σήμερα πηγές της κινεζικής κυβέρνησης έλεγαν στο Bloomberg πως δεν προτίθεται να συνεχίσουν την πολιτική των παρεμβάσεων στην αγορά καθώς κάτι τέτοιο είναι ασύμφορο οικονομικά.

Ως εκ τούτου και σήμερα, παρά τις παρεμβάσεις της Κεντρικής Τράπεζας, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με σημαντικές απώλειες που έφθασαν το 7,6%.

Από την άλλη όμως το «σήμα» από την Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας προς τις υπόλοιπες αγορές ήταν θετικό και βοήθησε ώστε να περιοριστούν οι απώλειες ή ακόμα και να καταγραφεί ανάκαμψη, όπως συνέβη με την αγορά της Αυστραλίας, έναν απ’ τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Κίνας, όπου ο δείκτης ASX 200 ενισχύθηκε 2,5%.

Ο Nikkei στο Τόκιο περιόρισε τις απώλειες του στο 3,96% και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο 0,93%.

Στην Ευρώπη, μετά και την είδηση της μείωσης των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας οι χρηματιστηριακοί δείκτες καταγράφουν ράλι, σχεδόν «διαγράφοντας» τις χθεσινές μεγάλες απώλειες.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύεται 3,2%, ο DAX στη Φρανκφούρτη, που χθες είχε τις μεγαλύτερες απώλειες απ’ το 2011, έχει κέρδη 4%, ο CAC 40 στο Παρίσι 3,9%, ο FTSE MIB 4% και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη 3,3%.

Ελαφρώς πτωτικά κινείται το ευρώ μετά την άνοδο του χθες, υποχωρώντας κάτω απ’ το 1,15 έναντι του δολαρίου.

Την ίδια ώρα για ανοδική αντίδραση της Wall Street προδιαθέτει η κίνηση των προθεσμιακών συμβολαίων των μεγάλων χρηματιστηριακών δεικτών. Τα futures του Dow Jones ενισχύονται 600 μονάδες, ή περίπου 3,8%, και τα αντίστοιχα του S&P 500 3,7%.

H κίνηση της Κίνας να επιτρέψει την υποτίμηση του γιουάν πριν από δέκα μέρες, μαζί με τα χειρότερα των προβλέψεων οικονομικά στοιχεία που φουντώνουν τους φόβους για τους ρυθμούς ανάπτυξης του ασιατικού «γίγαντα» έχουν προκαλέσει ένα απίστευτο «ντόμινο» σχεδόν σε όλες τις αγορές τις τελευταίες ημέρες καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να μαζέψουν ότι μπορούν στη νέα πραγματικότητα που πάει να δημιουργηθεί.

Έτσι οι επενδυτές βρίσκονται σχεδόν στο σύνολο των διεθνών μετοχικών αγορών αντιμέτωποι με την «τέλεια καταιγίδα», παρόμοια με αυτή που είχε πυροδοτήσει η κατάρρευση της Lehman Brothers προ οκταετίας στις ΗΠΑ και που οδήγησε στην μεγαλύτερη νομισματική και οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

Με επίκεντρο την Κίνα και τις αγωνιώδεις προσπάθειες εποπτικών αρχών, χρηματιστών και επενδυτών έστω να σταθεροποιήσουν τις μετοχικές αγορές σε Σανγκάη, Σενζέν και Χονγκ-Κονγκ, τα διεθνή χρηματιστήρια έχουν…. ανέβει στο «τρενάκι του τρόμου». Για του λόγου το αληθές – κι ενώ η κρίση ουσιαστικά ξεκίνησε για τις κινεζικές αγορές περίπου στο πρώτο τρίμηνο του έτους για να κλιμακωθεί επικίνδυνα μετά τον περασμένο Ιούνιο και έως σήμερα – οι αγορές στην ευρύτερη περιοχή Ασίας-Ειρηνικού κινήθηκαν πια σε χαμηλά έτους εδώ και κάποιες ώρες, οι αραβικές αγορές δοκιμάστηκαν με χαμηλά έτους ήδη από το άνοιγμά τους προχθές Κυριακή, ενώ η σειρά της Wall Street ήρθε το βράδυ της Δευτέρας, όταν οι βασικοί δείκτες άνοιξαν με απώλειες άνω των 1000 μονάδων κι έκλεισαν τελικά με τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων 4 ετών, με τον Dow Jones να χάνει τις 16.000 μονάδες και ο S&P τις 1.900 μονάδες.

Η «Μαύρη Δευτέρα» στις αγορές πέρασε και στην Ευρώπη με τα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σε ελεύθερη πτώση. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τα οποία έκλεισαν με απώλειες ακόμα και άνω του 5% λόγω της μεγάλης έκθεσης ευρωπαϊκών ομίλων στην κινεζική αγορά. Ενδεικτικά τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και της Φρανκφούρτης έκλεισαν στο -4,6% και στο – 4,7% αντίστοιχα. Ο δε ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε τη μεγαλύτερη «βουτιά» από τον Οκτώβριο του 2008!

Τα… προσωρινά επενδυτικά καταφύγια

Η αλήθεια είναι πως στην παρούσα φάση και με την αγορά εμπορευμάτων ομοίως να βρίσκεται στα χαμηλά της (χθες Δευτέρα σε νέο χαμηλό 16 ετών), αλλά και την τιμή του πετρελαίου κάτω από 38 δολάρια το βαρέλι, οι μόνες εναλλακτικές για τους επενδυτές, τα μόνα σχετικά ασφαλή επενδυτικά λιμάνια, είναι το ευρώ και τα ομόλογα, ιδίως τα γερμανικά. Χθες το βράδυ το ευρώ βρέθηκε σε νέα εκτίναξη άνω του 1,14 έναντι του δολαρίου.

Τα βασικά προβλήματα

Οι αναλυτές είναι πεπεισμένοι. Το βασικότερο πρόβλημα, που έχει οδηγήσει τις κινεζικές και κατ’ επέκταση τις ασιατικές αγορές βαθιά στα «κόκκινα» είναι δύσκολο να αντιμετωπισθεί με απλές παρεμβάσεις κεντρικών τραπεζών και με τη γνωστή συνταγή της τόνωσης της ρευστότητας.

Το πρόβλημα για την Κίνα, που αντικατοπτρίζεται στις μετοχικές αγορές, είναι πως η χώρα και η οικονομία βρίσκονται σε μια διαδικασία μετάλλαξης, σε μια «μεταμόρφωση», όπου η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο σταδιακά μετατρέπεται από μία ταχύτατα αναπτυσσόμενη οικονομία στηριζόμενη στην βιομηχανική παραγωγή και στις εξαγωγές φτηνών προϊόντων, σταδιακά και νομοτελειακά μετατρέπεται σε μια οικονομία με μικρότερους ρυθμούς ανάπτυξης, σε μια οικονομία που αρχίζει να αναπτύσσει κι άλλους τομείς όπως οι υπηρεσίες ή οι εξειδικευμένες αγορές, σε μια οικονομία δηλαδή πιο εκσυγχρονισμένη, πιο κοντά στα διεθνή πρότυπα. Αυτό όμως σημαίνει παράλληλα πως η Κίνα, ο μέχρι χθες νούμερο ένα πελάτης στη διεθνή αγορά πρώτων υλών, εμπορευμάτων, μετάλλων και ενέργειας, δεν έχει πια τόση ανάγκη για τις κολοσσιαίες ποσότητες που κατανάλωνε μέχρι πρότινος. Ούτε έχει πια τόση ανάγκη να παρουσιάζει στις αγορές προϊόντα ΣΑΝ τα ευρωπαϊκά ή τα αμερικανικά: τώρα πια έχει ακόμα και την τεχνογνωσία και την εμπειρία να εξάγει προϊόντα που δεν στηρίζονται στη φτηνή τιμή, αλλά στην ποιότητα. Με δυο λόγια η Κίνα επέφερε ένα μεγάλο πλήγμα στις αγορές εμπορευμάτων.

Συνεπακόλουθα και στις αναδυόμενες αγορές το πλήγμα ήταν βαρύ, ιδίως για όσες εξ αυτών στηρίχθηκαν στις εισροές κεφαλαίων και/ή στις ιδιαίτερα υψηλές τιμές των εξαγόμενων προϊόντων που παράγουν. Αυτές αναμένεται να αντιμετωπίσουν σημαντικές δυσκολίες προσαρμογής στα νέα δεδομένα…

Πιθανές αντιδράσεις των κεντρικών τραπεζών

Στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα οι επενδυτές συμφωνούν πως το μόνο που μπορεί να αντιστρέψει την πορεία είναι μια ολοκληρωμένη κίνηση στήριξης από τις κρατικές κινεζικές αρχές, ουσιαστικά με παρεμβάσεις των εποπτικών αρχών και κυρίως των κεντρικών τραπεζών.

Η διοίκηση της κεντρικής κινεζικής τράπεζας έχει και στο παρελθόν προσπαθήσει να παρέμβει, έχοντας χορηγήσει πάνω από ένα τρισεκατομμύριο γουάν, ήτοι περισσότερο από 155 δισο δολάρια, στις αγορές, έχοντας μειώσει τα υποχρεωτικά μερίδια ιδίων κεφαλαίων που ισχύουν σήμερα (για να τονώσει κατά το δυνατόν την όποια εσωτερική ζήτηση), και προσπαθώντας να ανακόψει τις εκροές κεφαλαίων μέσω της εφαρμογής περισσότερο ορθών δημοσιονομικών πολιτικών.

Τυπικά και ουσιαστικά η νέα παρέμβαση της Λαϊκής Τράπεζας θα είναι μάλλον πιο καίρια στην προοπτική πως η χώρα διαθέτει σήμερα τα υψηλότερα συναλλαγματικά αποθέματα στον κόσμο. Τα νέα απ΄το μέτωπο μιλούν για ένα πακέτο προς τις τράπεζες άνω των 106 δισεκατομμυρίων…

Ο Ελ Ερίαν σε ρόλο «Κασσάνδρας» και οι εκτιμήσεις των αναλυτών μεγάλων οίκων

Την ίδια ώρα στην εκτίμηση ότι οι μετοχικές αξίες θα υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο εξέφρασε σε συνέντευξή του στο CNBC, ο Mοχάμεντ Ελ Ερίαν. Σύμφωνα με τον κορυφαίο οικονομολόγο της Allianz το selloff θα συνεχιστεί έως ότου επιτευχθεί ένας εκ των ακόλουθων στόχων: «είτε οι αρχές ελέγχου των αναδυόμενων αγορών θα εφαρμόσουν μέτρα που θα βάλουν φρένο στην αιμορραγία, είτε οι αποτιμήσεις θα υποχωρήσουν τόσο πολύ ώστε οι αγοραστές θα επανακάμψουν».

Τις ανησυχίες του κ. Ελ Ερίαν δεν δείχνουν να συμμερίζονται οι αναλυτές σχεδόν των περισσοτέρων επενδυτικών οίκων που σε γενικές γραμμές παραμένουν επιφυλακτικοί μεν, πλην όμως όχι και τόσο απαισιόδοξοι απ’ όσο θα περίμενε κανείς με βάση την τωρινή εικόνα των αγορών.

Για του λόγου το αληθές η Goldman Sachs μειώνει μεν τις προοπτικές των ασιατικών μετοχών, αλλά παράλληλα τονίζει πως «βλέπει» εφικτή ακόμα και μια συμφωνία με τις αρχές μέσα στις επόμενες εβδομάδες!

 

Προηγούμενη ενημέρωση:

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού βρίσκονται οι ασιατικές αγορές, μετά το «λουτρό αίματος» της Δευτέρας και τα απανωτά sell off που παρουσιάστηκαν σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου, με άξονα τους οικονομικούς κλυδωνισμούς στην Κίνα και το πετρέλαιο.

Οι κινεζικές μετοχές συνεχίζουν να δέχονται έντονα χτυπήματα, ενώ η αγορά της Σαγκάης έκλεισε με απώλειες άνω του 4%. Ωστόσο, υπάρχει μια κάποια βελτίωση στην εικόνα που παρουσιάζουν οι υπόλοιπες αγορές της ευρύτερης περιοχής.

Ένα αισιόδοξο μήνυμα έρχεται από κάποιους επενδυτές που δείχνουν να τοποθετούνται ξανά αναζητώντας μετοχές που μπορούν να τους προσφέρουν κάποιες ευκαιρίες.

«Υπάρχουν ενδείξεις επανατοποθέτησης σε μετοχές πολλών αγορών, καθώς οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται σε υπερπουλημένα επίπεδα, μετά τον πανικό που επικράτησε τις τελευταίες ημέρες. Ακόμα και οι μετοχές που δεν είναι άμεσα συνδεδεμένες με την αγορά της Κίνας δέχτηκαν ισχυρές ρευστοποιήσεις», δήλωσε στο Reuters ο Yukino Yamada, αναλυτής της  Daiwa Securities.

Παρά την αντίδραση από τα χαμηλά τριών ετών, των περισσοτέρων αγορών της Ασίας και του Ειρηνικού, η αγορά στην Κίνα, υποκύπτει και σήμερα στους πωλητές.

Ο δείκτης Shanghai Composite καταγράφει απώλειες άνω του 4% ενώ ο Shenzen σημειώνει απώλειες 5,68%. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng σημειώνει άνοδο 1,67%.

Στο Τόκιο, η αγορά κινείται με  έντονη μεταβλητότητα. Ο δείκτης Nikkei υποχωρούσε στην αρχή των συναλλαγών έως και 2% μετά ανέκαμψε έως και 1% για να ξαναπεράσει σε αρνητικό έδαφος αυτήν την ώρα, χάνοντας ΄ξανά 1,82%. .

Νωρίτερα ο Ιάπωνας Υπουργός Οικονομικών ,Taro Aso, ανέφερε ότι ελπίζει η Κίνα να προβεί σε ενέργειες τέτοιες ώστε να φέρουν σταθεροποίηση της οικονομίας της, ενώ το Τόκιο ακόμα δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε περισσότερες παρεμβάσεις νομισματικού χαρακτήρα

Σημαντικά κέρδη καταγράφει το χρηματιστήριο του Σίδνεϊ, με το δείκτη ASX 200 να κινείται 2,42% υψηλότερα. Στις υπόλοιπες ασιατικές αγορές, ο δείκτης Sensex στην Ινδία ενισχύεται 0,33%, ο IDX στην Ινδονησία κινείται 1,97% υψηλότερα και ο Kospi στη Ν. Κορέα καταγράφει κέρδη 1,27%.

Στα νομίσματα, το γουαν κινείται σταθεροποιητικά μετά τα χαμηλά τεσσάρων ετών που βρέθηκε χτες. Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας (PBOC) έθεσε την ισοτιμία στα 6,3987 δολάρια πριν το άνοιγμα των αγορών, από 6,4040 τη Δευτέρα. Το γουαν επιτρέπεται να κινηθεί σε εύρος 2% υψηλότερα ή χαμηλότερα από το επίσημο fixing που θέτει η PBOC καθημερινά. Στην αρχή των συναλλαγών κινήθηκε στα 6,41  δολάρια ήτοι 0,18% πιο χαμηλά από τη επίσημη μέση τιμή (6,404).

Το ευρώ μετά τα ισχυρά κέρδη που σημείωσε χτες έναντι του δολαρίου, σήμερα κινείται 0,65% χαμηλότερα στις ασιατικές συναλλαγές στα 1,1541 δολάρια, ενώ και το «ασφαλές» γιεν, παραχωρεί στο δολάριο μέρος από τα ισχυρά χθεσινά του κέρδη. Τελευταία το δολάριο διαπραγματευόταν 1,32% υψηλότερα από το γιεν στα 119,96, έχοντας υποχωρήσει έως και τα 118,25 γιεν νωρίτερα.

Με ισχυρές απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τα χρηματιστήρια της μέσης ανατολής, με αυτό της Σαουδικής Αραβίας να πλήττεται περισσότερο. Ο δείκτης Τadawul All Share απώλεσε 5,88%.

Το πρόβλημα της Κίνας

Το πρόβλημα για την Κίνα, που αντικατοπτρίζεται στις μετοχικές αγορές, είναι πως η χώρα και η οικονομία βρίσκονται σε μια διαδικασία μετάλλαξης, σε μια «μεταμόρφωση», όπου η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο σταδιακά μετατρέπεται από μία ταχύτατα αναπτυσσόμενη οικονομία στηριζόμενη στην βιομηχανική παραγωγή και στις εξαγωγές φτηνών προϊόντων, σε μια οικονομία με μικρότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Σε μια οικονομία που αρχίζει να αναπτύσσει κι άλλους τομείς όπως οι υπηρεσίες ή οι εξειδικευμένες αγορές, σε μια οικονομία δηλαδή πιο εκσυγχρονισμένη, πιο κοντά στα διεθνή πρότυπα.

Αυτό όμως σημαίνει παράλληλα πως η Κίνα, ο μέχρι χθες νούμερο ένα πελάτης στη διεθνή αγορά πρώτων υλών, εμπορευμάτων, μετάλλων και ενέργειας, δεν έχει πια τόση ανάγκη για τις κολοσσιαίες ποσότητες που κατανάλωνε μέχρι πρότινος.

Ούτε έχει πια τόση ανάγκη να παρουσιάζει στις αγορές προϊόντα ΣΑΝ τα ευρωπαϊκά ή τα αμερικανικά: τώρα πια έχει ακόμα και την τεχνογνωσία και την εμπειρία να εξάγει προϊόντα που δεν στηρίζονται στη φτηνή τιμή, αλλά στην ποιότητα. Με δυο λόγια η Κίνα επέφερε ένα μεγάλο πλήγμα στις αγορές εμπορευμάτων.

Τρένο του τρόμου η Wall Street

Στο… κλείσιμο της «Μαύρης Δευτέρας», η συνεδρίαση στη Wall Street κατέδειξε με τον πιο… συμβατικό τρόπο ότι αυτή τη στιγμή η παγκόσμια οικονομία διέρχεται μια ακόμη κρίση που ουδείς γνωρίζει πότε θα τερματιστεί και ποιες απώλειες θα καταγράψει.

Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τεσσάρων ετών σημείωσε η Wall Street με τον Dow Jones να χάνει τις 16.000 μονάδες και ο S&P τις 1.900 μονάδες σε μια συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις, στη σκιά της κατάρρευσης των χρηματιστηρίων σε Ασία και Ευρώπη.

Στη Wall Street ο πανικός ρευστοποιήσεων στην έναρξη της συνεδρίασης φάνηκε να ξεπερνιέται όταν ο Dow Jones περιόρισε την πτώση του μόλις στις 200 μονάδες από 1000 μονάδες νωρίτερα. Ωστόσο προς το τέλος της συνεδρίασης οι πωλητές επανήλθαν δυναμικά και οδήγησαν τους δείκτες σε απώλειες ακόμα και άνω του 4%.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης «φόβου» Vix εκτινάχθηκε σήμερα στα υψηλότερα επίπεδα σχεδόν επτά ετών, στις 53,29 μονάδες.

Επιπλέον στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένει και ο χρόνος αύξησης των επιτοκίωναπό τη Fed. Ωστόσο πλέον οι επενδυτές δίνουν 25% πιθανότητα η Fed να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο από 48% πριν την υποτίμηση του γουάν.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 3,58% στις 15.871 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 3,94% στις 1.893 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 3,82% στις 4.526 μονάδες.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο S&P εισήλθε σε επίπεδα διόρθωσης καθώς πλέον έχει υποχωρήσει περισσότερο από 10% από το υψηλό στις 21 Μαίου.

Στο δείκτη Dow Jones τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι τίτλοι των JP Morgan (-5,3%) και UnitedHealth (-5%).

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν και στον ενεργειακό κλάδο μετά την πτώση της τιμής του πετρελαίου κάτω από τα 38 δολάρια ανά βαρέλι. Ενδεικτικά οι μετοχές των Chevron και Exxon Mobil υποχώρησαν 4,8% και 4,7%.

Η μετοχή της Apple στο ξέσπασμα των ρευστοποιήσεων είχε φτάσει να υποχωρεί έως 13%. Ωστόσο αργότερα ανέκαμψε και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με πτώση 2,5%.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου «βούλιαξε» σε χαμηλό Φεβρουαρίου 2009 καθώς υποχώρησε 6% στα 37,9 δολάρια ανά βαρέλι,. Αντίστοιχα χαμηλότερα 0,6% κινήθηκε και η τιμή του χρυσού στα 1153 δολ./oz.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πτώση παγκοσμίως για το ελληνικό Χρηματιστήριο

Το ελληνικό χρηματιστήριο είχε την δεύτερη μεγαλύτερη πτώση παγκοσμίως με όρους ενδοσυνεδριακής πτώσης, αν και με όρους κλεισίματος που προφανώς αυτό μετράει η Ελλάδα σημείωσε την μεγαλύτερη πτώση παγκοσμίως με -10,59%.
Το χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας είχε την μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή πτώση παγκοσμίως λόγω πετρελαίου προφανώς αλλά κατάφερε να μειώσει τις απώλειες και να κλείσει περίπου με -5,5%.

Τα σχόλια είναι κλειστά.