Ειδησεογραφικό site

Χαρδούβελης: Το μνημόνιο φτάνει στο τέλος του-Τι είπε για τον ΕΝΦΙΑ (Βίντεο)

26

Για την τροπολογία που αφορά στον ΕΝΦΙΑ μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας.

Ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι  φέτος έγινε μια φορολογική αλλαγή τεράστιας έκτασης και διευρύνεται σημαντικά η φορολογική βάση, καθώς πληρώνουν πολλοί περισσότεροι πολίτες.

Σημείωσε ότι αναπτύχθηκε ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής της περιουσίας και ότι το σύστημα θα τροποποιηθεί με το άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων. Τόνισε, επίσης, πως μπαίνουν οι βάσεις ώστε μελλοντικά να μεταφερθεί η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας στην τοπική αυτοδιοίκηση

Σχετικά με τις αντιδράσεις των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είπε ότι διορθώνονται λάθη και αδικίες, καθώς και ότι αντιλαμβάνεται την πίεση των βουλευτών της συμπολίτευσης. «Σέβομαι το καθήκον τους να μεταφέρουν στην αίθουσα τις αντιδράσεις των συμπολιτών μας», σημείωσε.

Υπογράμμισε, ακόμη, πως τώρα που το μνημόνιο φτάνει στο τέλος του, τώρα που πατάμε στα πόδια μας με λιγότερες εξαρτήσεις και δεσμεύσεις ο ρόλος μας είναι να διαφυλάξουμε την πορεία της χώρας. «Να κάνουμε το σωστό και αναγκαίο για τους πολλούς. Να μην πάνε χαμένες οι θυσίες», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση κάνει το σωστό και το αναγκαίο για τη χώρα, χωρίς λαϊκισμό και παροχολογία.

Παρουσιάζοντας την τροπολογία είπε ότι θεραπεύεται το πρόβλημα για τα οικόπεδα εκτός σχεδίου και ότι αυτό αφορά περίπου σε 1,2 εκατ. φορολογούμενους.

Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι με σειρά διατάξεων «απαλύνουμε τα φορολογικά βάρη αφού διευρύνουμε τις περιπτώσεις απαλλαγής από ΕΝΦΙΑ». Μίλησε για την απαλλαγή στα ακίνητα στη Κεφαλονιά, για τα μη ηλεκτροδοτούμενα σε πολεοδομικά ανενεργούς οικισμούς της Κοζάνης, για του σεισμόπληκτους σε Φθιώτιδα και Φωκίδα και για τα οικόπεδα όπου υπάρχουν ιστορικά, διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην χορήγηση εκπτώσεων για τους φορολογικά αδύναμους και υπογράμμισε πως ο αριθμός των υπαγόμενων στην έκπτωση του 50% θα υπερβεί τα 1,3 εκατ. πρόσωπα.

Έκανε αναφορά, ακόμη, και στη μείωση κατά 20% στο φόρο που αναλογεί στα δικαιώματα αποπερατωμένων πλην όμως κενών και υπενθύμισε πως η έκπτωση του 60% στα ημιτελή παραμένει. «Εκτιμούμε ότι θα επηρεάσει πάνω από 700 χιλιάδες υπόχρεους ΕΝΦΙΑ», είπε.

Ως προς την αποπληρωμή του φόρου, όπως τόνισε ο κ. Χαρδούβελης, ελήφθησαν υπ’ όψιν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, αναφέροντας την παράταση της προθεσμίας καταβολής και διεύρυνση των δόσεων

Ακόμα ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι τον Δεκέμβριο του 2014 και τον Ιανουάριο του 2015 το ηλεκτρονικό σύστημα θα δέχεται δηλώσεις για τον μελλοντικό ΕΝΦΙΑ του 2015.

 

Καταλήγοντας ο κ. Χαρδούβελης υπογράμμισε πως «όσο βελτιώνονται τα δημοσιονομικά μεγέθη τόσο δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μικρότερη και δικαιότερη φορολογική επιβάρυνση πολιτών και επιχειρήσεων. Αυτή είναι η στρατηγική της κυβέρνησης, λιγότεροι φόροι, μεγαλύτερη ανάπτυξη, θέσεις εργασίας».

Τα σχόλια είναι κλειστά.