Ειδησεογραφικό site

Χαρδούβελης: Κλειδί για την ανάπτυξη η πολιτική σταθερότητα

32

«Κλειδί για την ανάπτυξη είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις οι οποίες για να γίνουν απαιτείται πολιτική σταθερότητα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2015.

Επίσης, υπογράμμισε, ότι κλειδί για την βιώσιμη ανάπτυξη είναι η συνέχιση του μεταρρυθμιστικού πρόγραμματος και μετά το τέλος του μνημονίου».

Παράλληλα έθεσε το ζήτημα της συνεννόησης των κομμάτων στην συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ενώ αναφέρθηκε στην διαπραγμάτευση με την τρόικα.

«Οι διαβουλεύσεις είναι περισσότερο περίπλοκες από το παρελθόν», είπε ο Γκίκας Χαρδούβελης και πρόσθεσε: «Θέλω να πιστεύω ότι όλες οι πλευρές έχουμε επίγνωση ότι σε μία διαπραγμάτευση μετά την αντίθεση έρχεται η σύνθεση».

Τις μεταρρυθμίσεις «δεν θα μας τις επιβάλλουν οι εταίροι. Εμείς τις επιδιώκουμε γιατί είναι ο μόνος δρόμος για να έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη» τόνισε ο υπουργός και ξεκαθάρισε πως «όταν μιλάμε για μεταρρυθμίσεις εννοούμε εκείνες που πιθανόν είναι επώδυνες για κάποιες κοινωνικές ομάδες και συντεχνίες».

Ο υπουργός Οικονομικών έθεσε το ζήτημα της πολιτικής συνεννόησης λέγοντας: «Μπορεί να δεσμευτεί σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση για την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων;», διερωτήθηκε και συνέχισε: «Μπορούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συμβάλλουν στην προώθηση και υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων;».

Όπως είπε ο Γκ. Χαρδούβελης, «η προσπάθεια για το χτίσιμο της νέας αναπτυξιακής πορείας έχει και κάποιες προϋποθέσεις, κάποια αυτονόητα, που πρέπει να γίνουν αντιληπτά τουλάχιστον μέσα στη Βουλή». Αυτά είναι:

-ότι η χώρα μας είναι μέλος της Ε.Ε. απολαμβάνοντας όχι μόνο προνόμια, αλλά και εφαρμόζοντας τις υποχρεώσεις.

ότι στοχεύουμε σε μία εξωστρεφή οικονομία.

-ότι ενθαρρύνουμε τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

-ότι η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και παραμένουν εκεί έξω παθογένειες.

-ότι τα προβλήματα που έφερε η κρίση δεν αντιμετωπίζονται με ιδεολογικές εμμονές.

-ότι όλοι τελικά είμαστε στην ίδια βάρκα.

Αναφερόμενος στον Προϋπολογισμό του 2015 ο Γκ. Χαρδούβελης δεσμεύθηκε ότι «θα εκτελεστεί ομαλά και επιτυχημένα, ότι συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις, θωρακίζει και αυξάνει τη διεθνή αξιοπιστία μας, ενώ παράλληλα συνεχίζει την ελάφρυνση, έστω και μερικώς, των πιο επιβαρυμένων συμπολιτών μας».

«Η χώρα από ξεχωριστό παράδειγμα δημοσιονομικού εκτροχιασμού, δηλαδή παράδειγμα αποφυγής έχει εξελιχθεί σε μοναδικό παράδειγμα δημοσιονομικής εξυγίανσης», είπε, αλλά προειδοποίησε ότι «δεν μπορούμε να επαναπαυθούμε», και «χρειάζεται δύναμη, επιμονή και υπομονή».

Επιπλέον ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «η σταθεροποίηση ήταν απαραίτητη προκειμένου να έρθει η ανάπτυξη» και ρώτησε: «Μπορούμε να φέρουμε με την πολιτική μας και την ανάπτυξη στη χώρα; Νομίζω μπορούμε, και το κάνουμε. Αρκεί να μη δειλιάσουμε στο τέλος της διαδρομής, να μην υποταχθούμε στις σειρήνες του χθες και να επιμείνουμε στην ενάρετη και ορθολογική δημοσιονομική πολιτική».

Διαφώνησε με την επιστροφή σε αναπτυξιακούς ρυθμούς μέσω της κατανάλωσης λέγοντας ότι «η συνταγή του παρελθόντος που μας οδήγησε στο χείλος της καταστροφής είναι η αύξηση της κατανάλωσης», ενώ «σήμερα πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγικότητά μας και να πουλάμε τα προϊόντα μας στους ξένους».

«Όποιος σήμερα προτείνει μέτρα τόνωσης της ζήτησης, επί της ουσίας μας προτείνει να επαναλάβουμε τις πολιτικές που μας οδήγησαν στην κρίση. Βέβαια για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, κανείς δεν αρνείται ότι υπάρχει και θέμα κρίσης».

Προσδιορίζοντας το είδος της ανάπτυξης που επιδιώκει η κυβέρνηση ο Γκ. Χαρδούβελης υπογράμμισε ότι «πρωταγωνιστής στο μετασχηματισμό δεν μπορεί να είναι πλέον το κράτος, αλλά ο ιδιωτικός τομέας.

«Ένας ιδιωτικός τομέας όμως που δεν ακολουθεί μονοπωλιακές πρακτικές».

Το κλειδί της ανάπτυξης του 2015 είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις, είπε ο υπουργός Οικονομικών λέγοντας ότι περιμένει αντιστροφή της τάσης των τελευταίων ετών με αύξηση κατά 11,2% των ιδιωτικών επενδύσεων και αύξηση των εξαγωγών κατά 5%.

«Όλα δείχνουν ότι αν η σταθερότητα παραμείνει, αν δεν εξοκείλουμε από την πορεία θα έλθουν και οι ξένες επενδύσεις», κατέληξε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.