Ειδησεογραφικό site

Χαρδούβελης: Επιδοκιμάζονται οι συνεπείς φορολογούμενοι με την τροπολογία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές – Έρχονται μέτρα συμμόρφωσης των μεγάλων οφειλετών

46

Παρεμβάσεις για τη βελτίωση του μηχανισμού παρακολούθησης των μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου και την ενίσχυση των εισπράξεων των χρεών τους προανήγγειλε πριν από λίγο στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.
Υποστηρίζοντας την τροπολογία που καθορίζει τον νέο τρόπο ρύθμισης βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι η κυβέρνηση ανταποκρίνεται στην ανάγκη να δοθεί ανάσα σε χιλιάδες συμπολίτες μας που σήμερα δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους και βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία, λόγω της κρίσης.

«Πιστεύω και ελπίζω ότι η αντιπολίτευση θα ανταποκριθεί θετικά και θα ψηφίσει τις τροπολογίες της κυβέρνησης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο ίδιος τόνισε ότι με τη συγκεκριμένη τροπολογία επιδοκιμάζονται οι συνεπείς φορολογούμενοι, οι οποίοι επέλεξαν να ενταχθούν σε ρύθμιση και ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της.

  • Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι παραμένει δέσμευση της κυβέρνησης η ενίσχυση των μέτρων συμμόρφωσης και ελέγχου για τους μεγάλους οφειλέτες του Δημοσίου.

Στη βάση αυτή ανακοίνωσε σειρά δράσεων, όπως η βελτίωση του μηχανισμού παρακολούθησης των μεγάλων χρεών, με τη συνδρομή του Κέντρου Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου, με την ενσωμάτωση στοιχείων από τις ΔΟΥ και στοιχείων από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Οι σχετικές πρωτοβουλίες αφορούν σε:

  • αύξηση της αποτελεσματικότητας της επιχειρησιακής μονάδας είσπραξης λαμβάνοντας όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της στελέχωσής της σε 85 τουλάχιστον άτομα.
  • πλήρη στελέχωση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ).
  • βελτίωση της παρακολούθησης των χρεών των μεγάλων οφειλετών, μέσω μεγαλύτερης συνδρομής από το ΚΕΦΟΜΕΠ, με την ενσωμάτωση σε ένα κεντρικό σύστημα όλων των απαραίτητων πληροφοριών από τις τοπικές εφορίες, το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών και τα πιστωτικά ιδρύματα, τηρώντας ασφαλώς τη νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα.
  • επιτάχυνση της διαδικασίας διαγραφής ανεπίδεκτων οφειλών.
  • άρση των στρεβλώσεων του πλαισίου των πλειστηριασμών με βάση νομοθετική ρύθμιση που πρόκειται να κατατεθεί.
  • στελέχωση της υπηρεσίας ερευνών και διασφάλισης δημοσίων εσόδων, με εξειδικευμένο προσωπικό.
  • μέριμνα για την εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων όσον αφορά τη διαδικασία ελέγχων και είσπραξης εσόδων.
  • εφαρμογή του νέου συστήματος επιβολής προστίμων και προσαυξήσεων για τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις.
  • εφαρμογή συστήματος στοχοθεσίας στη ΓΓΔΕ ώστε το προσωπικό να αμείβεται ανάλογα με τα προσόντα και τις επιδόσεις του.

 

«Για όσες από τις παραπάνω πρωτοβουλίες απαιτείται νομοθετική ρύθμιση σκοπεύουμε να υποβάλουμε τη σχετική νομοθεσία στο επόμενο διάστημα», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Για την παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι αποτελεί ένα επιτυχημένο μέτρο που η κυβέρνηση προώθησε ύστερα από ευρεία διαβούλευση με τους εταίρους το οποίο απέφερε μεγάλη προστιθέμενη αξία στις τοπικές κοινωνίες, στην απασχόληση και στον τουρισμό.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30% στα φυσικά πρόσωπα από 1.1.2015.

Είπε επίσης πως σε ότι αφορά τη διοικητική αναδιοργάνωση στο υπουργείο, διαχωρίζεται η Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής από τη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής με στόχο να εξασφαλιστεί η λειτουργική και αποτελεσματική χάραξη και εκτέλεση των δημόσιων πολιτικών σε δύο κρίσιμους και διακριτούς τομείς πολιτικής που υπάγονται στο πεδίο εποπτείας του υπουργείου Οικονομικών.

Σημειώνεται πως γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου έχει δρομολογήσει τον αναπροσανατολισμό των ελέγχων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων από τις υποθέσεις που παραγράφονται στις υποθέσεις με τη μεγαλύτερη «προοπτική» είσπραξης εσόδων.

Στο πλαίσιο αυτό η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων συνέστησε ομάδα εργασίας για την διερεύνηση, τη μελέτη και την υποβολή πρότασης αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου που αφορά στη βελτίωση της εισπραξιμότητας των φορολογικών εσόδων μέσω της διενέργειας αποδοτικότερων ελέγχων, αλλά και της λήψης μέτρων κατά οφειλετών με μεγάλες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Έντονες επικρίσεις από την αντιπολίτευση

Πάντως ήδη από την Πέμπτη, οπότε και κατατέθηκε η ρύθμιση, η αντιπολίτευση διατύπωσε έντονες επικρίσεις.

Ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε πως η πρόταση της κυβέρνησης δεν επαρκεί ούτε για την επίλυση του προβλήματος ούτε για την ανακούφιση των πολιτών.

Συγκεκριμένα σημείωσε πως:

Συνεχίζεται η επιβολή επιτοκίου στο ποσό της οφειλής, ενώ και οι περικοπές στις προσαυξήσεις μειώνονται όσο αυξάνονται οι δόσεις. Με άλλα λόγια, αυτοί που χρειάζονται περισσότερες δόσεις, οι πιο ευάλωτοι σήμερα, θα καταβάλλουν τελικά υψηλότερο ποσό.
Δεν συνδέεται το ποσό της δόσης με τη δυνατότητα αποπληρωμής του οφειλέτη. Μπορεί έτσι δύο οφειλέτες με διαφορετικό εισόδημα να πληρώνουν το ίδιο ποσό δόσης.

Παράλληλα στάθηκε στο γεγονός ότι με την ίδια τροπολογία επιβάλλεται «και νέο μέτρο – η συνέχιση της εφαρμογής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα επόμενα δύο χρόνια», ενώ άσκησε κριτική για καθυστέρηση κατάθεσης της ρύθμισης η οποία, όπως υποστήριξε, έγινε έπειτα από την πίεση που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τη δική του πρόταση νόμου.

Σημείωσε μάλιστα πως η πρόταση του κόμματός του συνιστά την απάντηση στο πρόβλημα της υπερχρέωσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Ο λόγος είναι ότι «βασική φιλοσοφία της είναι η σύνδεση των δόσεων με το διαθέσιμο εισόδημα του οφειλέτη, χωρίς την επιβολή επιτοκίου».

Αναποτελεσματική χαρακτήρισε τη ρύθμιση και η γραμματέας της Κ.Ο. των Ανεξάρτητων Ελλήνων Έλενα Κουντουρά.

Όπως ανέφερε, μένει εκτός «σχεδόν το σύνολο των οφειλετών αφού μπαίνει πλαφόν στα 15.000 ευρώ και με την προϋπόθεση να είναι φορολογικά ενήμεροι».

Η βουλευτής υπενθύμισε πρόταση των ΑΝΕΛ για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο σε 100 δόσεις ανεξαρτήτως ποσού, ώστε «να μπορέσουν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους όλοι».

Σε ανάλογο μήκος κύματος, η ΔΗΜΑΡ έκρινε πως η ρύθμιση, παρά τον μεγαλύτερο αριθμό δόσεων και τα χαμηλότερα επιτόκια, δεν δίνει λύση στο πρόβλημα της εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών, ούτε θα δώσει ανάσα στα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, η υπερχρέωση νοικοκυριών και επαγγελματιών δεν αντιμετωπίζεται μόνο με τη χρονική μετακύλιση των υποχρεώσεών τους. Αυτό που απαιτείται, σημειώνει, είναι ένα νέο, δίκαιο φορολογικό σύστημα, που θα συνυπολογίζει τις συνέπειες της κρίσης και θα δίνει λύσεις στην πληγή της φοροδιαφυγής.

Και το ΚΚΕ υποστήριξε πως στόχος είναι να εισπραχθούν, με κάθε τρόπο, οι οφειλές των λαϊκών οικογενειών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες έχουν διογκωθεί εξαιτίας των αβάσταχτων και άδικων φόρων, της ανέχειας και της ανεργίας.

«Για τους εργαζόμενους, ανέργους, τους αυτοαπασχολουμένους το πρόβλημα δεν είναι ο αριθμός των δόσεων, αλλά το ότι δεν έχουν να πληρώσουν τους φόρους, τις εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία, όλα τα χαράτσια, που είναι αντιλαϊκά και άδικα και γι’ αυτό πρέπει να καταργηθούν. Πολύ περισσότερο που αυτά τα χαράτσια έχουν πλέον μονιμοποιηθεί και θα ξεζουμίζουν το λαό και για τα επόμενα χρόνια», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.