Ειδησεογραφικό site

Χαρδούβελης: Ακόμα κι εγώ διόρθωσα λάθη στον ΕΝΦΙΑ- Τι είπε για το συνταξιοδοτικό, τις μεταρρυθμίσεις και την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και την Αργεντινή

62

Την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, κατά την ομιλία του στη Βουλή, το απόγευμα της Τρίτης.

Είπε πως θα πρέπει «να ξεχωρίσουμε προτεραιότητες, χωρίς παραμορφωτικό καθρέπτη του παρελθόντος».

Μιλώντας για τον ΕΝΦΙΑ, παραδέχτηκε πως έχουν γίνει πολλά λάθη και σημείωσε: «Εγώ ο ίδιος το έχω πει και το έχω αναγνωρίσει. Προσπαθούμε να τα διορθώσουμε -ακόμα κι εγώ διόρθωσα, προσωπικά, λάθη που δεν τα είχατε δει».

Ο κ. Χαρδούβελης διαβεβαίωσε πως το μεγαλύτερο τμήμα δημιοσιονομικής προσαρμογής έχει ήδη συντελεστεί και ότι απομένουν μόνο διαρθρωτικές αλλαγές.

«Μόνο αξιόμαχη κρατική μηχανή μπορεί να διαφυλάξει δημόσιο συμφέρον. Προϋπόθεση ευνημερίας είναι η καταπολέμηση ολιγοπωλιακών στρεβλώσεων σε λειτουργία αγορών» τόνισε, ενώ ζήτησε να βάλει η χώρα σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της και να εξασφαλίσει την πορεία της στο μέλλον χωρίς εξαρτήσεις.

Μιλώντας για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, σημείωσε ότι πρόκειται για διαγενεακή αλληλεγγύη και μίλησε για απόσπαση συνταξιοδοτικών προνομίων της παρούσας γενιάς, «που θα πληρώσουν τα παιδιά μας».

Αναφερόμενος σε συγκεκριμένες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, οι οποίες, όπως είπε, είναι ενδεικτικές προοδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης, στάθηκε στις προσλήψεις 400 εφοριακών πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, στην πρόβλεψη για τη χαρτογράφηση του αιγιαλού, στον εκσυγχρονισμό των δημοσίων συμβάσεων και στο «πόθεν έσχες».

Ο υπουργός Οικονομικών είπε πως υπάρχουν ακόμα σημαντικές προκλήσεις και έκανε λόγο για ένα σχέδιο ανάπτυξης, προκειμένου να υλοποιηθεί η μετάβαση από την οικονομία που βασίζεται στην εσωτερική κατανάλωση, στην οικονομία της εξωτερικής ζήτησης.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στο θέμα της Αργεντινής τονίζοντας τις διαφορές με την Ελλάδα.

«Το κύριο ζητούμενο είναι εάν μια χώρα από μόνη της μπορεί να τα βάλει με τα κερδοσκοπικά κεφάλαια» είπε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι «η Αργεντινή ήταν μόνη της γι’ αυτό αντιμετωπίζει περιπέτειες και παραμένει αποκλεισμένη από τις αγορές. Η Ελλάδα συναποφάσισε με τους Ευρωπαίους. Τα κερδοσκοπικά κεφάλαια βρήκαν απέναντί τους ολόκληρη την ευρωζώνη».

Τα σχόλια είναι κλειστά.