Ειδησεογραφικό site

Χαμηλώνει τον πήχη για την ανάπτυξη η Παγκόσμια Τράπεζα

27

Σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας προέβη η Παγκόσμια Τράπεζα, υποστηρίζοντας πως μια σειρά γεγονότων – από την ουκρανική κρίση μέχρι τον ασυνήθιστα κρύο χειμώνα στις ΗΠΑ – έχουν πλήξει την οικονομική δραστηριότητα στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς.

Ο διεθνής οργανισμός εκτιμά πλέον ότι η παγκόσμια οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμό 2,8% το 2014, έναντι 3,2% που ανέμενε προηγουμένως. Εξέφρασε, ωστόσο, την αισιοδοξία του ότι η δραστηριότητα έχει αρχίσει να ισχυροποιείται.

Στην εξαμηνιαία έκθεση «Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές», η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει πως η ένταση στις σχέσεις Ουκρανίας – Ρωσίας έχει επιφέρει πλήγμα στην εμπιστοσύνη διεθνώς.

Εξάλλου, ο οργανισμός υποβάθμισε και τις προβλέψεις του για τις ΗΠΑ, όπου αναμένει ανάπτυξη 2,1% έναντι 2,8% προηγουμένως. Η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014, για πρώτη φορά σε διάστημα τριετίας, αλλά δείχνει ήδη να ανακάμπτει.

Η Παγκόσμια Τράπεζα «βλέπει» επιτάχυνση της ανάπτυξης αργότερα φέτος, καθώς οι πλουσιότερες οικονομίες συνεχίζουν να ανακάμπτουν. Διατήρησε, μάλιστα, αμετάβλητες τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη τα επόμενα δύο χρόνια στο 3,4% και 3,5%, αντίστοιχα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.