Ειδησεογραφικό site

Χάρτα για τα Δικαιώματα των Μεταναστών ανακοίνωσε ο Γ. Παπανδρέου από το Μεξικό

19

papandreou
Ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας Ειδικής Επιτροπής για τις Ανισότητες, με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων από το χώρο της πολιτικής και διανοούμενους.

Δύο νέες πρωτοβουλίες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ανακοίνωσε ο πρόεδρος της οργάνωσης Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα του συμβουλίου που συνεδριάζει στην πόλη του Μεξικού υπό την προεδρία του Έλληνα πρώην πρωθυπουργού και με τη συμμετοχή περισσότερων από 200 εκπροσώπους κομμάτων από όλο τον κόσμο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας Ειδικής Επιτροπής για τις Ανισότητες, με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων από το χώρο της πολιτικής και διανοούμενους, καθώς και την προώθηση μιας Χάρτας για τα Δικαιώματα των Μεταναστών.

Κεντρικά θέματα του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς είναι οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και η μετανάστευση.

Στην εναρκτήρια ομιλία του , ο κ. Παπανδρέου ανέφερε: «Στην Ευρώπη, η ανεργία έχει φτάσει το 26,8% στην Ελλάδα, το 25,1% στην Ισπανία και το 14,6% στην Πορτογαλία. Και η ανεργία των νέων, έχει φτάσει στο 40-50% σε πολλές χώρες. Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι, το ΑΕΠ και η ανάπτυξη, δεν αντανακλούν πλέον την πραγματική εικόνα των κοινωνιών μας. Και η αιτία είναι ότι, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να μεγαλώνει το χάσμα της ανισότητας. Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, η μεσαία τάξη και οι φτωχοί ωθούνται προς τα κάτω. Περίπου ένα τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού, σύμφωνα με την OXFAM, κατέχει το ήμισυ του παγκόσμιου πλούτου και επτά στους δέκα ανθρώπους ζουν σε χώρες όπου η οικονομική ανισότητα έχει αυξηθεί τα τελευταία 30 χρόνια. Αλλά όπως έγραψε χθες ο Τζο Στίγκλιτς: “Το πρόβλημα της ανισότητας δεν είναι τόσο ένα τεχνικό οικονομικό ζήτημα. Είναι ένα πρακτικό πολιτικό πρόβλημα”. Όχι, φίλοι μου, η ανισότητα δεν είναι αναπόφευκτη. Το κίνημα μας το απέδειξε στο παρελθόν μέσα από τους αγώνες του. Μέσα από τους αγώνες, σε κάποιες περιπτώσεις, κατορθώσαμε να διασφαλίσουμε μια βασική συμφωνία, ένα κοινωνικό συμβόλαιο στις κοινωνίες μας. Μια συμφωνία μεταξύ των εργοδοτών, των εργαζομένων και των κυβερνήσεων. Μια συμφωνία για την δίκαιη κατανομή του πλούτου».

Το Μεξικό, που φιλοξενεί τις εργασίες του Συμβουλίου, έχει δύο κόμματα – μέλη στη Σοσιαλιστική Διεθνή. Το Partido Revolucionario Institucional (PRI), που βρίσκεται στην κυβέρνηση και το Partido de la Revolución Democrática (PRD), που είναι στην αντιπολίτευση. Στην έναρξη του Συμβουλίου, μίλησαν μεταξύ άλλων, και ο Πρόεδρος του PRI, Cesar Camacho και ο Πρόεδρος του PRD, Jesus Zambrano. Το γεγονός ότι, με την ευκαιρία του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς οι ηγέτες των δύο κομμάτων έβαλαν στην άκρη τις όποιες διάφορες τους για χάρη των κοινών ιδεολογικών αρχών, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η κυβέρνηση του Μεξικού προωθεί το διάστημα αυτό μια σειρά από κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που απαιτούν πολιτικές συναινέσεις.

Τα σχόλια είναι κλειστά.