Ειδησεογραφικό site

Χάνει δυνάμεις και το Podemos -Eπεσε στην τρίτη θέση στην πρώτη δημοσκόπηση του 2015

57

Το 2015 δεν μπήκε με το δεξί για το Podemos, καθώς έχει να διαχειριστεί δύο γεγονότα που δείχνουν πως η μέχρι πρότινος δυναμική του στο πολιτικό σκηνικό είναι έντονα αμφισβητήσιμη, ενώ στο εσωτερικό του κατηγορείται για προκαταλήψεις εις βάρος των γυναικών.

Μπορεί το 2014 να έκλεισε με την αίσθηση πως οι ριζοσπάστες της Αριστεράς στην Ισπανία έχουν για τα καλά υποσκελίσει τον Μαριάνο Ραχόι και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, εντούτοις τα πράγματα φαίνεται πως κινούνται σε τεντωμένο σχοινί και μέχρι την προσέλευση στις κάλπες (εντός του 2015), πολλά κεφάλαια επίκεινται να γραφτούν.

Η μεγάλη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού έρχεται με την τελευταία δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας και πρώτη για το 2015 σύμφωνα με την οποία το Podemos έπεσε από την πρώτη θέση που κατείχε μέχρι πρόσφατα και κατρακύλησε στην τρίτη. Συγκεκριμένα η εν λόγω δημοσκόπηση διεξήχθη από την εταιρεία ερευνών NC Report, κράτησε καθόλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου και δημοσιεύτηκε τώρα.

Στην πρόθεση ψήφου που είναι και το ζητούμενο κάθε δημοσκόπησης, το δεξιό Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι επανακάμπτει καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση με ποσοστό 28,6%. Στη δεύτερη θέση έρχεται το Εργατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα με 23,4% και το Podemos πέφτει στην τρίτη θέση με ποσοστό 23,2%. Αυτό σε απλά μαθηματικά σημαίνει πως το κόμμα διαμαρτυρίας του Πάμπλο Ιγκλέσιας μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έχασε 5-6 μονάδες, κάτι που μπορεί να εξηγηθεί ως μια μετακίνηση κάποιων ψηφοφόρων, από τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις, ξανά στη δεξιά βάση. Η πρόσφατη αποκάλυψη σωρείας σκανδάλων στους δήμους της ισπανικής περιφέρειας «πλήγωσε» αρκετά τον Ραχόι, αλλά τώρα που «ξεφουσκώνει», οι ψηφοφόροι του επανέρχονται.

Οι αναλυτές σημειώνουν πως όσο η αποχή παραμένει σε υψηλά ποσοστά, αυτό θα λειτουργεί υπέρ του κυβερνώντος κόμματος. Παράλληλα, δεν είναι αμελητέο το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα το Podemos ακολουθεί μια πιο ήπια γραμμή στη ρητορική του, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα που υποσχόταν πολλά κοινωνικά μέτρα και μιλούσε για αντιπαράθεση με την Ευρώπη. Αυτή η στροφή είναι δεδομένο πως δυσαρέστησε αρκετούς «αγανακτισμένους» ψηφοφόρους που γύρισαν την πλάτη τους στο κόμμα.

Εσωτερικά προβλήματα

Το Podemos αντιμετωπίζει πλέον και εσωτερικά προβλήματα καθώς στη ψηφοφορία που έγινε για την ανάδειξη των δημοτικών ηγετών του, οι περισσότεροι που βγήκαν από την κομματική κάλπη ήταν άνδρες. Οι γυναίκες-μέλη κατηγορούν την ηγεσία του κόμματος για ανδρική προκατάληψη που υπάρχει εντός του κινήματος. Είναι χαρακτηριστικό πως από τις 10 μεγάλες πόλεις, οι οκτώ ανέδειξαν άνδρα υποψήφιο.

Πηγή: iefimerida.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.