Ειδησεογραφικό site

Φώφη Γεννηματά: Το αντίδοτο στην κρίση ανάπτυξη και η αλληλεγγύη – Άρθρο στο «Κ»

40

Ζούμε εδώ και πέντε χρόνια μια επώδυνη περιπέτεια για το λαό και τη χώρα. Στη διαχείριση της κρίσης το ΠΑΣΟΚ ήταν το μόνο κόμμα που αναγνώρισε τις δικές του σοβαρές ευθύνες. Για τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν και από εμάς, αλλά και συνολικά από το πολιτικό σύστημα της χώρας την ώρα που έπρεπε, πριν από το ξέσπασμα της κρίσης.

Η δύσκολη απόφαση να διαχειριστούμε την κρίση έδωσε την ευκαιρία στις άλλες πολιτικές δυνάμεις να επωφεληθούν, να κρυφτούν πίσω από το ΠΑΣΟΚ. Να διαμορφώσουν νέες διαχωριστικές γραμμές πάνω στο ξεπερασμένο από τις εξελίξεις «μνημόνιο – αντιμνημόνιο». Διαχωρισμός που δίχασε τη χώρα και ανέδειξε ως υπαρκτή πολιτική δύναμη το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής.

Η πολιτική που επιβλήθηκε στην Ελλάδα ήταν σκληρή. Το ΠΑΣΟΚ είχε σημαντική συμβολή σε μια πρωτοφανή δημοσιονομική εξυγίανση την περίοδο 2009-2012, πέτυχε το μεγάλο κούρεμα χρέους, ώστε να οδηγηθούμε σε σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα και να επιστρέψουμε στο τέλος του 2014 -με δειλά ακόμη βήματα- στην ανάπτυξη. Σε εμάς το ΠΑΣΟΚ έλαχε να υλοποιήσουμε αυτή την προσπάθεια με δική μας κυβέρνηση σε ένα συντηρητικό περιβάλλον που κυριαρχούσε η ευρωπαϊκή δεξιά. Ήταν μια αναγκαία επιλογή, την οποία πληρώσαμε πολύ ακριβά στις διαδοχικές εκλογές που έγιναν στην Ελλάδα.

ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ

Εδώ και πέντε μήνες, η χώρα ζει σε μια παραλυτική αβεβαιότητα κινούμενη μεταξύ Grexit και νέου μνημονίου. Η οικονομία βυθίζεται, όσα με θυσίες κατακτήσαμε κινδυνεύουν να χαθούν, η ύφεση ξαναγυρίζει, οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν απειλούνται, αν δεν καταστρέφονται. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αμφίθυμη, αντιφατική και μετέωρη. Είναι θύμα της 5χρονης, άκριτης, ανέξοδης και λαϊκιστικής ρητορείας της.
Πεντακάθαρα είμαστε κατά της ρήξης. Δεν αντέχει όμως η ελληνική κοινωνία άλλη λιτότητα. Διεκδικούμε κοινωνική δικαιοσύνη και ανάπτυξη. Μέσα στην Ευρώπη. Μέσα στις διαδικασίες της Ευρώπης. Χωρίς εκβιασμούς.
Σήμερα η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία οφείλει να παρουσιάσει μια νέα πρόταση που θα αποτελέσει την απάντηση στις ακραίες φωνές που απειλούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Να δώσουμε απάντηση σε όλους αυτούς τους πολίτες, σε όλη την Ευρώπη που θεωρούν ότι σηκώνουν άδικα το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης.

Γιατί αν η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία δεν δώσει απάντηση σε αυτούς τους πολίτες, σύντομα ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα, θα κάνει την εμφάνισή του σε ολόκληρη την Ευρώπη. Δεν μιλώ για την κρίση ως οικονομικά στοιχεία, μιλώ για την οργή των ανθρώπων που βλέπουν ότι δεν έχουν μέλλον, που βλέπουν τα παιδιά τους με εξαιρετικές σπουδές να μην μπορούν να εργαστούν και να μεταναστεύουν, μιλώ για ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους και τα παιδιά τους αναγκάζονται να διακόψουν τις σπουδές τους. Μιλώ για ανθρώπους.

Μιλώ για όλους αυτούς που αναζητούν ελπίδα, πιστεύω ότι ελπίδα είναι η Ευρώπη.
Πρέπει και οι εταίροι μας να σκεφτούν ότι και οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί έχουν δικαίωμα στη ζωή.
Πρέπει να ζήσουν και οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

ΒΑΘΙΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Γι αυτό απαιτούμε μια Συμφωνία, που θα συνιστά βιώσιμη λύση για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της εθνικής οικονομίας, για την ανάπτυξη και την αναδιάρθρωση και απομείωση του χρέους, τη συνοχή και την αλληλεγγύη της κοινωνίας μας.

Όμως πρέπει και η Ευρωπαϊκή Ένωση να σταθεί αλληλέγγυα αυτή τη δύσκολη ώρα, να σεβαστεί και να αναγνωρίσει τις θυσίες του ελληνικού λαού, να μην επιμείνει σε ακραίες αντιλήψεις που θα δώσουν προσχήματα. Αυτό θα είναι ένα θετικό μήνυμα για όλη την Ευρώπη, όχι μόνο για την Ελλάδα. Ένα μήνυμα δημοκρατίας, ανάπτυξης και προόδου, που θα απομονώσει όλες τις ακραίες, επικίνδυνες και λαϊκίστικες φωνές που σήμερα αναπτύσσονται σε πολλές χώρες.

Η Ελλάδα χρειάζεται μια πολιτική, ουσιαστική, προωθητική για τη χώρα, που να εξασφαλίζει την έξοδό της από την κρίση. Να συμφωνηθούν βαθιές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στο φορολογικό σύστημα, στην υγεία, την παιδεία, την αγορά. Να εξασφαλιστούν παραμετρικές αλλαγές στο χρέος, η χρηματοδότηση της χώρας για τα επόμενα χρόνια σε συνδυασμό με χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Να συνδεθεί με αναπτυξιακά μέτρα που θα δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, ώστε η ύφεση να μην κάνει και πάλι την εμφάνισή της.

Η αποκατάσταση της ομαλής πορείας της χώρας θα είναι και η αφετηρία για ένα νέο, ισχυρό σοσιαλδημοκρατικό σχηματισμό στην Ελλάδα, με προοπτική εξουσίας. Με σύγχρονες αντιλήψεις, με μεταρρυθμιστική τόλμη, με ευρωπαϊκή παρουσία, με αναπτυξιακό σχέδιο στηριγμένο στις πιο ενεργές και υγιείς παραγωγικές δυνάμεις, με δημοκρατία και κοινωνική συνοχή.

Μια νέα ισχυρή παράταξη.

Τα σχόλια είναι κλειστά.