Ειδησεογραφικό site

Φώφη Γεννηματά: «Τελευταία ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ» -Συνέντευξη στο «Καρφί»

53

Toυ Γιώργου Γερόπουλου

Πρόσκληση στη βάση του ΠΑΣΟΚ να έχει τον πρώτο και τον τελικό λόγο στα τεκταινόμενα στο κόμμα απευθύνει η Φώφη Γεννηματά, βουλευτής Β’ Αθηνών, και κρούει τον κώδωνα κινδύνου για πολιτική εξαφάνιση του χώρου. Αφήνει σαφείς αιχμές για προσπάθεια χειραγώγησης των διαδικασιών, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για παιχνίδια ηγεσίας και προσωπικές επιδιώξεις». Η κ. Γεννηματά ασκεί κριτική στην κυβέρνηση Τσίπρα, ωστόσο σημειώνει ότι η νέα κυβέρνηση χρειάζεται χρόνο και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης της διαπραγματευτικής προσπάθειας, αρκεί να υπάρχει σαφής ευρωπαϊκός προσανατολισμός.

Κυρία Γεννηματά, τελικώς η κυβέρνηση ακολούθησε τη μέθοδο της κυβίστησης ή απέφυγε σκληρά προαπαιτούμενα (βλέπε email Χαρδούβελη) για τη χώρα με την πρόσφατη συμφωνία;
Το email Βαρουφάκη δεν μπορεί να συγκριθεί με μια διαπραγμάτευση που δεν ολοκληρώθηκε. Συγκρίνεται με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο εγκαταλείφθηκε.
Η συμφωνία απέδειξε ότι υπάρχει μόνο μια εθνική στρατηγική εντός ευρώ, στην οποία μετά το ΠΑΣΟΚ προσχώρησαν με τη σειρά η ΝΔ, ο ΛΑΟΣ, η ΔΗΜΑΡ και τώρα πλέον και ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ. Επιπλέον το δίπολο μνημόνιο-αντιμνημόνιο καταρρέει. Αφού πρώτα ταλαιπώρησε αρκετά την πολιτική ζωή του τόπου και κτίστηκαν καριέρες κομματικές και προσωπικές πάνω σε αυτό.
Την ίδια στιγμή καταρρέει και ο αριστερός και ο δεξιός λαϊκισμός. Στο παρελθόν είδαμε ότι δεν υπήρξαν 18 δισ. ισοδύναμα, ακούσαμε από εκεί το mea culpa και σήμερα καταρρέει ο αριστερός λαϊκισμός. Για να προχωρήσουμε μπροστά ως χώρα είναι φανερό ότι ένα πράγμα χρειάζεται: η ειλικρίνεια. Να μιλήσουμε όλοι με τη γλώσσα της αλήθειας.

Το ΠΑΣΟΚ άσκησε σκληρή κριτική. Γιατί σας ενοχλεί η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στον ρεαλισμό;
Τη σκληρότερη κριτική στην κυβέρνηση την κάνουν τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί βαπτίζουν το ψάρι κρέας, όπως είπε και ο Μανώλης Γλέζος.
Η τρόικα λέγεται πια «θεσμοί», ενώ είναι απολύτως προφανές ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ακυρώνει το μνημόνιο με ένα άρθρο, αλλά ζητά με αίτησή της την παράτασή του. Όσο για το ζήτημα του χρέους, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν το διαγράφει μονομερώς, αλλά αναγνωρίζει ότι είναι οικονομικές υποχρεώσεις της χώρας, στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί πλήρως.
Δεν μας ενοχλεί ότι η κυβέρνηση προσγειώνεται στην πραγματικότητα και στον ρεαλισμό γιατί μετά από αυτή τη συμφωνία ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ για καθαρά μικροκομματικούς λόγους βρισκόταν απέναντι τόσα χρόνια και δεν δέχθηκε ποτέ να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας ή το ελάχιστο σε μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης.

Υπό ποιες προϋποθέσεις θα στηρίξετε τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης;
Στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης, η οποία είναι προφανές ότι δικαιούται χρόνο. Υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν: Το πρόγραμμα-γέφυρα οδηγεί σε ένα τρίτο μνημόνιο, στη συνέχιση της εξάρτησης της χρηματοδότησης της χώρας από τους εταίρους; Ή οδηγεί στην έξοδο από την εξάρτηση, στην περίφημη προληπτική πιστωτική γραμμή, με απλά λόγια στην έξοδο από το μνημόνιο και την ταυτόχρονη έξοδο στις αγορές; Κάνει η κυβέρνηση μια διαπραγμάτευση με όρους μέλλοντος, μας οδηγεί στην έξοδο από το μνημόνιο ή πηγαίνει σε ένα τρίτο μνημόνιο προσπαθώντας να αναμετρηθεί με το παρελθόν και να αποδείξει ότι μπορεί να πετύχει καλύτερους όρους; Για μένα αυτή είναι μια σοβαρή διαχωριστική γραμμή, διότι έχουμε φτάσει πια σε ένα σημείο που πρέπει να κάνουμε το επόμενο βήμα και όχι να διαιωνίζουμε αυτή την εξάρτηση.
Είμαστε στο τελευταίο στάδιο και όχι στην αρχή και αυτό το σχέδιο εξόδου από την κρίση μπορεί να στηριχθεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Αυτή τη γέφυρα πρέπει να χτίσουμε ανάμεσα στην εθνική αξιοπρέπεια και στην ασφαλή πορεία, με ειλικρίνεια και ευθύνη.

Να περάσουμε και στα θέματα του ΠΑΣΟΚ. Η παραπομπή των κρίσιμων θεμάτων μετά τον Μάιο υποκρύπτει πρόθεση το παιχνίδι αλλαγής ηγεσίας να είναι σικέ;
Έχω καταθέσει δημόσια συγκεκριμένη πρόταση για το πώς πρέπει να πορευτούμε το επόμενο διάστημα.
Πρώτη ανάγκη είναι να ξεκινήσουμε τώρα διαδικασία ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου για την ανασύνταξη του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Η διαδικασία αυτή κορυφώνεται με τη σύγκληση Εθνικής Συνδιάσκεψης Θέσεων, με την προβλεπόμενη από το καταστατικό σύνθεση, πριν από το Πάσχα. Σε αυτή τη διαδικασία οι υποψήφιοι πρόεδροι θα καταθέσουν τις προτάσεις τους και το σχέδιό τους, βάσει του οποίου θα ζητήσουν τη στήριξη των πολιτών.
Αμέσως μετά τη συνδιάσκεψη θα πρέπει να προχωρήσουμε στην εκλογή του προέδρου από τη βάση, σεβόμενοι μια διαδικασία που πλέον αποτελεί πρακτική πολλών κομμάτων και που το ΠΑΣΟΚ εγκαινίασε.
Εντός εύλογου χρονικού διαστήματος θα ακολουθήσει ένα θεσμικά καταστατικό συνέδριο με επανιδρυτικά χαρακτηριστικά και εκλογής των νέων οργάνων του κόμματος.
Πώς το ΠΑΣΟΚ θα ξανακερδίσει το παιχνίδι στην Κεντροαριστερά, όταν ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών βρίσκεται εκτός χώρου και δη στον ΣΥΡΙΖΑ και θεωρεί απαξιωμένη την προσπάθεια;

Στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν περιθώρια για παιχνίδια ηγεσίας και προσωπικές επιδιώξεις. Τώρα και όχι αύριο πρέπει να απευθυνθεί στη βάση της παράταξης, που ξεπερνά κατά πολύ το αποτέλεσμα των εκλογών. Είναι λάθος να κλειστεί στον εαυτό του και να κτίσει με γραφειοκρατικές διαδικασίες ένα μικρό περιχαρακωμένο κόμμα. Η Κεντροαριστερά δεν είναι μόνο το 4,7%. Μπορεί να δώσει ένα νέο σχέδιο για τη χώρα στη βάση των μεταρρυθμίσεων και των μεγάλων αλλαγών που πρέπει να γίνουν στο κράτος, στην παιδεία, στην οικονομία, παντού. Αυτό το σχέδιο θα αποτελέσει και τη βάση για την επανίδρυση της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα. Είναι μια δύσκολη πλην όμως εφικτή απόπειρα. Ας το τολμήσουμε, πριν είναι αργά. Για το ΠΑΣΟΚ είναι η τελευταία του ευκαιρία.

Τα σχόλια είναι κλειστά.