Ειδησεογραφικό site

Φόβοι ότι η Μάγχη θα γίνει δεύτερη Μεσόγειος για τους μετανάστες

51

Καθώς τα κύματα των μεταναστών πλημμυρίζουν το λιμάνι του Καλαί, ο φόβος μιας ανθρωπιστικής κρίσης αντίστοιχης με αυτή που συμβαίνει στην Μεσόγειο εδώ και μήνες έχει αρχίσει να προβληματίζει τις αρχές και από τις δυο πλευρές της Μάγχης.

Και αυτό γιατί οι απεγνωσμένοι και εξαθλιωμένοι πρόσφυγες δεν θα έχουν πια άλλον τρόπο να περάσουν απέναντι παρά διασχίζοντας τα 22 μίλια θάλασσας που τους χωρίζουν από την… Γη της Επαγγελίας.

Τα νέα και πιο αυστηρά μέτρα αστυνόμευσης που αποφασίστηκαν μέσα στην εβδομάδα από τους Υπουργούς Εσωτερικών των δύο χωρών, καθιστούν απαγορευτική πλέον κάθε προσπάθεια διάσχισης μέσω του Τούνελ. Όμως καθώς διαρκώς και νέοι μετανάστες φθάνουν στην «Ζούγκλα», τον χώρο υποδοχής που έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 4.000 άνθρωποι στο Καλαί, η κατάσταση γίνεται πραγματικά αφόρητη.

Οι αρχές της περιοχής προειδοποιούν πλέον ότι μεγάλο μέρος αυτών των μεταναστών θα στραφούν προς την ακτή, όπου η αστυνόμευση είναι μικρότερη και έχουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων ώστε να βρουν τρόπο να περάσουν απέναντι.

Όλα αυτά οδηγούν τους υπεύθυνους των Γαλλικών αρχών να θεωρούν ότι αργά ή γρήγορα η Μάγχη θα μπορούσε να μετατραπεί σε μία νέα «Μεσόγειο» με τραγωδίες και νεκρούς που σε πολλά θα θυμίζουν όσα ζουν χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα στις δικές τους θάλασσες.

Τα προβλήματα με την συγκεκριμένη διέλευση είναι πολλά, καθώς τα στενά δεν μοιάζουν σε τίποτα με την Μεσόγειο. Υπάρχουν πολύ έντονα ρεύματα -και μάλιστα αντίθετα μεταξύ τους από την μέση περίπου της διαδρομής-, πολύ μεγάλη κίνηση από εμπορικά πλοία, ενώ και η ομίχλη δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Ενώ στην περίπτωση που υπάρξει ναυάγιο, η θερμοκρασία του νερού και τα ρεύματα, θα εξαντλήσουν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα τον κάθε ναυαγό, ακόμα και αν φορά σωσίβιο και είναι πολύ γυμνασμένος.

Είναι προφανές ότι αν δεν παρθούν άμεσα ρεαλιστικά μέτρα για την κατάσταση στο Καλαί, θα υπάρξουν νέα δεδομένα και πολύ δυσάρεστες καταστάσεις που θα βαρύνουν και τις δυο χώρες. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι πολύ σύντομα η Μάγχη θα αρχίσει να γίνεται ο υγρός τάφος για δεκάδες μετανάστες.

Τα σχόλια είναι κλειστά.