Ειδησεογραφικό site

Φωτεινή Δάρρα: «Είμαι ηθοποιός της μουσικής»

95

darraΤης Δέσποινας Καραγιαννοπούλου

«Η γενέτειρά μου, η Ζάκυνθος, είναι ένα μουσικό νησί. Όλοι σχεδόν τραγουδούν, παίζουν κιθάρα ή μαντολίνο, γράφουν μουσική, στίχους ή ποίηση» λέει στο «Καρφί» η καταξιωμένη τραγουδίστρια Φωτεινή Δάρρα, τονίζοντας ότι αυτό το γεγονός τη βοήθησε να αντιληφθεί τη μουσική και ειδικότερα το τραγούδι ως κάτι πολύ φυσικό. Ερμηνεύτρια αλλά και ηθοποιός, η Φωτεινή Δάρρα μάς μίλησε για τις δύο τέχνες που αλληλοσυμπληρώνονται, για τους σπουδαίους συνθέτες με τους οποίους έχει συνεργαστεί και τους ευχαριστεί δημόσια για τα όσα ανεκτίμητης αξίας μαθήματα της έχουν δώσει μέχρι σήμερα, για τα επόμενα επαγγελματικά της βήματα, ενώ δεν ξέχασε να μας αφιερώσει και κάποιους αγαπημένους της στίχους από τον δίσκο «Λουλούδι στη φωτιά».

H φετινή σας περιοδεία ξεκίνησε από το νησί της Δήλου. Η επιλογή είναι τυχαία; Πώς θα τη συνεχίσετε;

Ξεκινήσαμε από το φρούριο της Καβάλας. Η Δήλος είναι ο δεύτερος σταθμός μας. Όμως η ιερότητα του τόπου τον κάνει να ξεχωρίζει ανάμεσα στους ομολογουμένως πανέμορφους ιστορικούς σταθμούς στους οποίους θα βρεθούμε στο ταξίδι μας ανά την Ελλάδα. Η εμπειρία ήταν μοναδική! Το έρημο νησί του Απόλλωνα, το γεμάτο αρχαία, γέμισε από κόσμο. Η ενέργεια του τόπου ενώθηκε με την ενέργεια του κοινού και συνέβη κάτι μαγικό που θα μας μείνει αξέχαστο. Μας τίμησαν ιδιαιτέρως φέτος με το να φιλοξενούν τη συναυλία μας πολλοί αρχαιολογικοί χώροι, μεταξύ των οποίων: ο αρχαιολογικός χώρος Στράτου στην Αιτωλοακαρνανία, η Δήλος, το ιστορικό φρούριο της Καβάλας, το κάστρο του Μολύβου κ.ά. Όλοι οι χώροι στους οποίους θα βρεθώ στις προσωπικές μου αλλά και στις κοινές μας συναυλίες με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου είναι υπέροχοι.

Τι τραγούδια θα ακουστούν στην περιοδεία σας;

Τραγούδια από τη μέχρι τώρα μουσική μου πορεία, τα τραγούδια από τα σίριαλ που έδωσα τη φωνή μου: «Φεύγα», «Μάγισσες της Σμύρνης», «Λένη» κ.λπ., αλλά και τα τραγούδια από τους προσωπικούς μου δίσκους μαζί με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μίμη Πλέσσα. Έχουμε κάνει και μια επιλογή από ελληνικά και ξένα τραγούδια που αγαπάμε και τα παρουσιάζουμε στο κοινό με τη δική μας ματιά.

Μουσική ή ηθοποιία; Και το ρωτάω γιατί ξέρω ότι έχετε σπουδάσει και τα δύο…

Είναι τέχνες που αλληλοσυμπληρώνονται. Η ερμηνεία του τραγουδιστή έχει μέσα της την τέχνη του ηθοποιού, αλλά και ο ηθοποιός είναι καλύτερος όταν οι φράσεις του έχουν μουσικότητα. Όταν έχει σωστό ρυθμό και μελωδική γραμμή στον τρόπο που εκφέρει τον λόγο. Αλλά μήπως ακόμα και το πώς στέκεται ο τραγουδιστής επάνω στη σκηνή δεν έχει τεράστια σημασία στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνεί τα νοήματα στο κοινό; Θεωρώ ότι δεν μπορεί κανείς να τα δει ξεκομμένα το ένα από το άλλο.

Πόσο επέδρασε η γενέτειρά σας στις επαγγελματικές σας επιλογές; Είχατε ακούσματα από μικρή;

Σημαντικά πιστεύω. Η Ζάκυνθος είναι ένα μουσικό νησί. Όλοι σχεδόν τραγουδούν, παίζουν κιθάρα ή μαντολίνο, γράφουν μουσική, στίχους ή ποίηση. Έτσι λοιπόν με βοήθησε στο να αντιληφθώ τη μουσική και ειδικότερα το τραγούδι ως κάτι πολύ φυσικό. Τραγουδούσαμε πάντα όλοι στο σπίτι. Ειδικά οι γονείς μου. Αυτό θα επηρέαζε κάθε παιδί.

Είστε μια πολυταξιδεμένη ερμηνεύτρια. Τι συναισθήματα αποκομίζετε από τον «έξω κόσμο» για τα τραγούδια σας, αλλά και για την Ελλάδα;

Έξω τα πράγματα για τους Έλληνες θαρρώ είναι πιο εύκολα. Όλοι καταρχήν ξεκινούν θετικά με τους Έλληνες καλλιτέχνες. Μας παραδέχονται και μας αγαπούν. Έτυχε να συνεργαστώ με ξένους καλλιτέχνες και να τραγουδήσω σε μεγάλα θέατρα στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ιαπωνία σε εκδηλώσεις όπου το κοινό ήταν στο μεγαλύτερο μέρος του ξένοι. Το συναίσθημα είναι εκπληκτικό. Σου δίνονται απλόχερα. Αλλά και όταν έκανα σπουδές στο Royal Academy στο Λονδίνο ένιωσα την αγάπη της δασκάλας μου και των σπουδαστών της σχολής για τη μουσική μας.

Θα αφιερώσετε κάποιους στίχους, από όποιο τραγούδι θέλετε, στους Έλληνες του σήμερα που βιώνουν δύσκολες καταστάσεις;

Από τον δίσκο μας με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου με τίτλο: «Λουλούδι στη φωτιά»:

«Γύρνα το βλέμμα σου το αητίσιο και δες τον κόσμο τον ζαβό

Ποιος λογαριάζει τι είναι ίσιο; Ποιος νοιάζεται τι είναι στραβό;

Κράτα μακριά σου τους απέξω και μείνε ατάραχος κι ευθύς

Ποιος θα πονέσει αν πέσεις έξω; Ποιος θα δακρύσει αν θα χαθείς;

Όλα τ’ αστέρια τρύπια και ψάξ’ τα άμα θες

της Μοίρας τα τερτίπια ποτέ δεν τα ’μαθες».

Εκτός από την πολύχρονη συνεργασία σας με τον Δ. Παπαδημητρίου, έχετε συνεργαστεί και με άλλους σπουδαίους συνθέτες. Μπορείτε να μας μιλήσετε για αυτούς;

Θα μιλήσω για αυτούς με τους οποίους έχω συνεργαστεί δισκογραφικά.

Μίκης Θεοδωράκης: Ένας ογκόλιθος της μουσικής. Ένας συνθέτης που ξέρει να συνεγείρει το κοινό. Με δίδαξε πολλά. Έκανα δυο δίσκους μαζί του.

Νίκος Μαμαγκάκης: Μου έμαθε να προσεγγίζω τα πιο δύσκολα μουσικά μονοπάτια. Κάθισα κοντά του περίπου τέσσερα χρόνια και κάναμε τέσσερις δίσκους μαζί.

Μίμης Πλέσσας: Ένας έφηβος. Έκανα έναν δίσκο με τραγούδια του, αλλά συνυπάρχουμε κατά καιρούς επί σκηνής. Δίνουμε μαζί μια συναυλία και φέτος το καλοκαίρι και κάθε φορά χαίρομαι όταν με συνοδεύει στο πιάνο.

Δημήτρης Παπαδημητρίου: Η μουσική του έχει κάτι απρόσμενα οικείο στον κόσμο αλλά και πολύ ευαίσθητο. Έχει χρώματα δικά της.

Όμως έχω βρεθεί σε συναυλίες και με τον Γιάννη Μαρκόπουλο, τον Νίκο Ξυδάκη, τον Χρήστο Νικολόπουλο κ.ά. που με έχουν τιμήσει με τη συνεργασία τους. Είμαι πανευτυχής που τους συνάντησα στην πορεία μου και με διδάσκουν τόσα…

Τι καινούριο ετοιμάζετε είτε δισκογραφικά είτε σε νέες παραστάσεις από το φθινόπωρο;

Ένα αφιέρωμα στη ζωή μιας σπουδαίας ελληνικής φωνής. Μια παιδική παράσταση κ.ά.

Τα σχόλια είναι κλειστά.