Ειδησεογραφικό site

Φως στο τούνελ των διαπραγματεύσεων Ελλάδας-Βρυξελλών βλέπει ο διεθνής Τύπος

35

Φως στο τούνελ των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Βρυξελλών βλέπει ο διεθνής Τύπος μετά την πρώτη θετική αντίδραση της Κομισιόν μετά την κατάθεση της λίστας Βαρουφάκη.

Τα ξένα δημοσιεύματα σχολιάζουν πως η κατάθεση της λίστας των μεταρρυθμίσεων έγινε εμπρόθεσμα κι ότι το Βερολίνο, δια στόματος του αντικαγκελάριου της Γερμανίας, Ζ. Γκάμπριελ, εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

BBC

«Η Ελλάδα έδωσε μια περίληψη των μεταρρυθμίσεων που απαίτησαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης για να λάβει τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης. Τα μέτρα περιλαμβάνουν σχέδια για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της λαθρεμπορίας καυσίμων και τσιγάρων» σχολιάζει το ΒΒC επισημαίνει ωστόσο,κ πως δεν υπάρχει αναφορά στη λίστα με τις υποσχέσεις του παρελθόντος, όπως για παράδειγμα, επαναπρόσληψη των δημοσίων υπαλλήλων που απολύθηκαν κατά την διάρκεια της κρισης.

CNN

Οι μεταρρυθμίσεις αναμένεται ότι θα εγκριθούν από το Eurogroup , σχολιάζει το αμερικανικό δίκτυο όμως , το κύριο ζήτημα είναι ότι η λίστα δεν είναι λεπτομερής. Δεν περιλαμβάνει ανάλυση του κόστους και αντιμετωπίζει γενικά ζητήματα όπως είναι η φοροδιαφυγή ή η διαφθορά, αλλά δεν εμπεριέχει λεπτομέρειες για το πώς θα επιτευχθεί αυτό».

Bild

Ως ενθαρρυντική χαρακτηρίζει η γερμανική εφημερίδα την ελληνική λίστα των μεταρρυθμίσεων επισημαίνοντας: «Θεαματική εξέλιξη στην ελληνική κρίση. Η Κομισιόν θεωρεί επαρκή τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε η Ελλάδα σύμφωνα με πηγή εκ των έσω .

Le Monde 

«Μια άλλη πηγή την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν απεμπόλησε τα έκτακτα κοινωνικά μέτρα, στον αγώνα της ενάντια στην ανθρωπιστική κρίση για να βοηθήσει τους πιο αδύνατους», γράφει η γαλλική εφημερίδα. Η ίδια εφημερίδα προσθέτει πως τα πρώτα σημάδια είναι ενθαρρυντικά όπως σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα επικαλούμενη δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων.

FAZ

«Με τον τρόπο αυτό, η Ελλάδα προσπαθεί να ηρεμήσει τους Ευρωπαίους»,  υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeutung » αναφερόμενη στην κατάθεση της λίστας με τις μεταρρυθμίσεις . Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να πατάξει, μεταξύ άλλων, την φοροδιαφυγή.

Die Zeit

«Aυτές τις μεταρρυθμίσεις κατέθεσε η Ελλάδα. Στόχος της είναι η πάταξη του φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου», αναφέρει η  γερμανική εφημερίδα «Die Zeit»  και προσθέτει σε άλλο δημοσίευμά της.  «Σήμερα,  ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να κάνει μία νέα αρχή. Μετά από ατελείωτες, χαοτικές διαβουλεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους, η κυβέρνησή του είχε μόνο μία ευκαιρία για να επιβιώσει και το έκανε με την κατάθεση της λίστας των μεταρρυθμίσεων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.