Ειδησεογραφικό site

Φωνές στη ΝΔ για επιστροφή στο… κέντρο

41

Tου Γιάννη Χρηστάκου

Σε εκλογικό συναγερμό βρίσκεται η ΝΔ, που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις αναμένοντας την κατάληξη των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης συμπληρώνει ένα προς ένα τα «κουτάκια» στο πρόγραμμά του και ετοιμάζει, με το επιτελείο του, τη στρατηγική που θα ακολουθήσει, με σκοπό να αποδομήσει το πολιτικό κεφάλαιο που λέγεται «Αλέξης Τσίπρας».

Παράλληλα, ενεργοποιεί όλο το δυναμικό του κόμματος, σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, με το άνοιγμα της διαδικασίας εγγραφής νέων μελών, ενώ βάζει τέλος στα σενάρια του λεγόμενου «ευρωπαικού μετώπου», που θέλουν να στήσουν πολιτικοί κύκλοι, με στελέχη της ΝΔ να εξετάζουν θετικά ένα τέτοιο εγχείρημα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δίνει ιδιαίτερη σημασία στην έγκαιρη προετοιμασία του προγράμματος του κόμματος, το οποίο θα είναι προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί και δεν έχει κανένα πρόβλημα να απεγκλωβιστεί από όσα πιστεύει ότι τραυμάτισαν την παράταξή του μέχρι σήμερα. Από τους στενούς του συνεργάτες έχει ζητήσει να προσέξουν ιδιαίτερα τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και τις απαντήσεις στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν και διογκώθηκαν το τελευταίο εξάμηνο με την ακυβερνησία του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, θα επιμείνει στην επιστροφή της ΝΔ στον φυσικό της χώρο, αυτό του κέντρου, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει γκρίνιες τόσο από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά όσο και από μεμονωμένα στελέχη της ΝΔ. Τα τελευταία βλέπουν τη στροφή που κάνει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ως ενοχική απέναντι στη χρήση του όρου «δεξιός» και αρνούνται να αποδεχτούν την «επανάκαμψη» ενοχικών συνδρόμων.

ΟΧΙ ΣΤΟ «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ»

Σε ό,τι αφορά την ιδεολογική ταυτότητα της ΝΔ, η απάντηση έρχεται αμέσως από τους στενούς συνεργάτες του Βαγγέλη Μειμαράκη, οι οποίοι θυμίζουν ότι «τα θέματα αυτά έχουν αποφασιστεί στο 6ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και δεν έχουν αλλάξει από τότε, άρα δεν υπάρχει καμία απόκλιση από τη βασική ιδεολογικοπολιτική κατεύθυνση που έχει το κόμμα». Όσο για το «ευρωπαϊκό μέτωπο», που βασίζεται στο σενάριο να κατέλθουν στις εκλογές από κοινού η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και όποιος άλλος σχηματισμός θεωρεί ότι ασπάζεται τις αξίες της κοινότητας, η απάντηση είναι ότι αυτή η συζήτηση από μόνη της παράγει αρνητικά αποτελέσματα. Η σημερινή ηγεσία της ΝΔ βάζει φρένο σε κάθε τέτοια συζήτηση, καθώς η ΝΔ, το κατ’ εξοχήν σταθερό διαχρονικά ευρωπαϊκό κόμμα, δεν έχει κανένα λόγο να κοιτάζει πίσω, δεξιά και αριστερά αλλά μόνο μπροστά, ανοίγοντας τις πόρτες και δίνοντας στην κοινωνία ένα ρεαλιστικό κυβερνητικό πρόγραμμα.

«Θέλουμε να δίνουμε πολλές μικρές και μεγάλες λύσεις σε μία κοινωνία ταλαιπωρημένη από μέτρα και ψέματα και όχι μεγαλόπνοα σχέδια και απατηλά όνειρα, ώστε να βγούμε, επιτέλους, από τα μνημόνια» λένε στη Συγγρού και εντός των ημερών δίνουν εντολή για ενεργοποίηση όλων των οργανώσεων του κόμματος στην Ελλάδα. Το σενάριο αυτό, πάντως, έχει κι ένα ακόμη σοβαρό τεχνικό πρόβλημα: λόγω λίστας, στα ψηφοδέλτια θα ήταν αδύνατον για τη ΝΔ να θέσει «εκτός» δικούς της βουλευτές, για να βρουν θέση στο κοινό ψηφοδέλτιο υποψήφιοι άλλων κομμάτων. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι στις λίστες θα υπάρχουν τα ίδια τα ονόματα των υποψηφίων που υπήρχαν και στα ψηφοδέλτια του Ιανουαρίου.

Σε εξέλιξη η κόντρα των «σκληρών» δεξιών με τους κεντρώους

Στα εσωτερικά, οι σχέσεις Σαμαρά-Μεϊμαράκη δεν διανύουν και τις καλύτερες μέρες τους, μετά και το άγνωστο σε πολλούς επεισόδιο με την ανακοίνωση στήριξης της ΝΔ στον Σταύρο Παπασταύρου, ανακοίνωση που έγινε καθ’ υπόδειξιν –και συγγραφή – συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά στη Βουλή, χωρίς να έχει καν ενημερωθεί ο πρόεδρος του κόμματος.

Παρά την υποβολή παραίτησης του συγγραφέα, που υπό τις εντολές του στάλθηκε το δελτίο Τύπου, η απόφαση Μεϊμαράκη να επιστρέψει η ΝΔ στον μεσαίο χώρο, προκαλεί αντιδράσεις που βγαίνουν στην επιφάνεια από το στελεχιακό δυναμικό του περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού. Αιτία αφενός η πεποίθησή τους ότι η συνταγή του κέντρου είναι αποτυχημένη και αφετέρου η άποψη ότι πρόκειται για ένα μεγαλοπρεπές «άδειασμα» του Αντώνη Σαμαρά, με παράλληλη επαναφορά στους κόλπους της ΝΔ προσώπων που έχουν απορριφθεί από την κοινωνία.

Αυτή τη στιγμή, η σύγκρουση των πυρήνων της «σκληρής» δεξιάς με τους υπηστηρικτές του μεσαίου χώρου είναι σε εξέλιξη και το στοίχημα για τον πρόεδρο της ΝΔ είναι να αποδείξει ότι η δική του στρατηγική, να απευθυνθεί ξανά σε ποιο κεντρώες κοινωνικές δυνάμεις θα αποδώσει.

Οι επικριτές του, εντός της ΝΔ, τον κατηγορούν ότι αυτή η στρατηγική του μεσαίου χώρου όχι μόνο δεν απέδωσε αλλά οδήγησε και τον ίδιο τον Καραμανλή στη μεγαλύτερη για τη ΝΔ ήττα του 2009. Αντίθετα, η «σκληρή» γραμμή Σαμαρά οδήγησε μόλις σε 3 χρόνια στη νίκη του 2012.

Οι ίδιοι κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού πιστεύουν ότι και η ευρωπαϊκή εμπειρία δείχνει πως οι ψηφοφόροι στρέφονται σε πιο «ατόφιες» δεξιές ή και ακραίες επιλογές, κάνοντας τους σημερινούς ενοίκους της Συγγρού να χαμογελούν. Κι αυτό διότι η κινητικότητα σε όλη την Ελλάδα δείχνει ότι το εγχείρημα Μεϊμαράκη έχει μεγάλη αποδοχή και ήδη υπάρχουν μεγάλα κύματα επανένταξης στον χώρο ανθρώπων που τον είχαν εγκαταλείψει τα τελευταία πέντε χρόνια.

Στις τελευταίες εκλογές, η ΝΔ έλαβε 27,8% με 1.718.815 ψήφους. Αναπόφευκτα, το μέτρο σύγκρισης θα είναι αυτό, ιδίως όταν η αριστερή κυβέρνηση θα έχει ήδη φέρει ένα νέο μνημόνιο.

Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ολομέτωπη επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται να βγουν στη φόρα όλα τα ψεύδη και οι ακρότητες, σε κάθε τομέα ξεχωριστά, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με παράλληλες ρεαλιστικές προτάσεις από το νέο πρόγραμμα της ΝΔ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.