Ειδησεογραφικό site

Φτιάξτε επιτέλους ένα πρόγραμμα!

34

Του Μάκη Πολλάτου

Τα θαύματα κρατάνε τρεις μέρες. Το συγκεκριμένο κράτησε λίγο περισσότερo. Μόλις δέκα μέρες στις οποίες όλοι ζήσαμε τον επικοινωνιακό θρίαμβο του Γιάννη Βαρουφάκη και του Αλέξη Τσίπρα με τις περιοδείες τους ανά την Ευρώπη αναζητώντας εναγωνίως συμμάχους εναντίον των Γερμανών

Το tour de capital των κκ Τσίπρα και Βαρουφάκη μπορεί να γοήτευσε το γυναικείο πληθυσμό, εξαγριωσε όμως τους ευρωπαίους εταίρους στο σύνολο τους, την ΕΚΤ και κυρίως τη γερμανική κυβέρνηση. Και να τα αποτελέσματα:

– Στις 11 Φεβρουαρίου η ΕΚΤ σταματά να δέχεται ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες οσα ομόλογα έχουν εκδοθεί απο το ελληνικό δημόσιο. Η απόφαση είναι ενα χτύπημα στη ρευστότητα των τραπεζών, η οποία πλέον εξαρτάται αποκλειστικά από τον ELA. Οι ξένοι κάνουν ήδη λόγο για bank run στις 28 Φεβρουαρίου αν μέχρι τότε η κυβέρνηση δεν έχει καταρτίσει ένα αξιόπιστο και εφαρμόσιμο προγραμμα. Το Βερολίνο διαμηνύει ότι δεν δέχεται εκβιασμούς και περιμένει απο την Αθήνα να καταρτίσει ένα σχέδιο που θα ειναι ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ.

Ο Βαρουφακης αλλάζει θέσεις κάθε λίγο και λιγάκι, παρουσιάζει διαφορετικές και αλληλοσυγκρουομενες ιδεες και έτσι κανείς δεν ξέρει ποια είναι πραγματικά η ελληνική πρόταση. Οι Γερμανοί ισχυρίζονται ότι δεν ξέρουν τι ζητά η Ελλάδα και απειλούν ακόμη και με έξοδο της Ελλάδας απο το ΝΑΤΟ. Αν θελουμε να διατηρήσουμε τη θέση μας στο ευρωπαϊκό σύστημα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πετύχει προς όφελος του ελληνικού λαού, οι επιλογές είναι συγκεκριμένες.

Ο κ. Βαρουφάκης καλα θα κάνει να σταματήσει τα σούρτα φέρτα στην Ευρώπη, να γυρίσει στην Ελλάδα, να φτιάξει μια ομάδα τεχνοκρατών και να συντάξει ένα προγραμμα συγκροτημένο, αξιόπιστο και εφαρμόσιμο που να μην οδηγεί τη χώρα σε περιπέτειες. Η εποχή των γενικοτήτων τελείωσε και καλό θα ήταν να σταματήσουν να μας παρουσιάζουν τα φύκια σαν μεταξωτές κορδέλες.

Τι θα πουν στις προγραμματικές δηλώσεις οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ; Θα επιμείνουν σε προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων, αυξήσεις μισθών και συντάξεων, ακύρωση των αποκρατικοποιήσεων και νεφελωδεις μεταρρυθμίσεις σε σχέση με την πάταξη της φοροδιαφυγής; Έχουν αντιληφθεί ότι τα διαθέσιμα του δημοσίου τελειώνουν και ότι πολύ σύντομα δεν θα έχουν να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις;

Όσοι ονειρεύονται επιστροφή στη δραχμή, ούτε που φαντάζονται πώς θα είναι τα πέτρινα χρόνια με το εθνικό νόμισμα και το δυσθεωρητο χρέος, που θα πρέπει να αποπληρώσουμε ό,τι και να γίνει. Όταν τελειώσει ο πυρετός της δόξας των νέων υπουργών, ίσως θα μπορέσουν να σκεφτούν κάτι πιο πρακτικό. Ότι πχ με τη διαμόρφωση του πρωτογενούς πλεονασματος στο 3% απο 4,5% που ζητούσαν πριν οι δανειστές, περισσεύουν περίπου δυο δισεκατομμύρια τα οποία μπορούν να μοιραστούν σε πόσους έχουν πραγματικά ανάγκη αρωγής.

Αυτά και ελπίζω κάποιοι να ξεκολλήσουν απο το προγραμμα της Θεσσαλονίκης που είναι σαν τα Ζάππεια και σαν το «λεφτά υπάρχουν».

Τα σχόλια είναι κλειστά.