Ειδησεογραφικό site

«Φτάσαμε στο τέλος της ύφεσης μετά από 6 χρόνια» λένε στο ΥΠΟΙΚ-Το μεσημέρι οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ

144

Την επίσημη επιβεβαίωση για τη συρρίκνωση της ύφεσης στην περιοχή του -1% του ΑΕΠ το α’ τρίμηνο του 2014 (από -6% το α’ τρίμηνο του 2013) αναμένει σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, καθώς εκτιμά ότι η βελτίωση των στοιχείων κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες θα επιβεβαιώσει την πρόβλεψη «για το τέλος της ύφεσης» και την επαναφορά σε ανάπτυξη «τουλάχιστον 0,6% του ΑΕΠ» στο σύνολο του έτους.

Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται στις προσδοκίες για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας στο β’ και στο γ’ τρίμηνο του έτους χάρη στο τουριστικό κύμα το οποίο καταγράφεται ήδη στην έκρηξη των κρατήσεων κατά 30,1% το πρώτο τετράμηνο το 2014.

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για την πορεία του ΑΕΠ είναι προγραμματισμένο να εκδοθεί στις 12.00 το μεσημέρι της Πέμπτης.

Αν επιβεβαιωθεί η συρρίκνωση της ύφεσης σε επίπεδα κοντά στο -1%, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι το α’ τρίμηνο του 2014 θα είναι το τελευταίο τρίμηνο με αρνητικό πρόσημο σε μια πορεία έξι ετών συνεχόμενης ύφεσης κατά την οποία η Ελλάδα απώλεσε σχεδόν το 25% του εθνικού της προϊόντος.

Το τελευταίο τρίμηνο κατά το οποίο η ελληνική οικονομία παρουσίασε ανάπτυξη (σε ετήσια βάση), ήταν το β’ τρίμηνο του 2008 όταν είχε καταγραφεί θετικός ρυθμός 0,4% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από το γ’ τρίμηνο του 2008 (-0,1% του ΑΕΠ) ως και το δ’ τρίμηνο του 2013 (-2,3% του ΑΕΠ) η ελληνική οικονομία βρίσκεται διαρκώς σε καθοδική τροχιά.

Ομιλία Στουρνάρα

Λίγο μετά την ανακοίνωση των στοιχείων του ΑΕΠ, στις 12.30 αναμένεται Ομιλία του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα σε κλειστή εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου που διοργανώνεται στο Ζάππειο.

Στην ομιλία του με τίτλο «Προκλήσεις και προοπτικές για την ελληνική οικονομία. Η επόμενη μέρα» ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να αναφερθεί στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος.

Παράλληλα πολλοί αναμένουν με ενδιαφέρον αναφορά του υπουργού Οικονομικών στην απόφαση της κυβέρνησης να διαπραγματευθεί μείωση των φόρων με την τρόικα, μετά από τις δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Μαυραγάνη στο «Βήμα της Κύριακής» και ενόψει των ανακοινώσεων για το πλαίσιο της ανάπτυξης από τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά τις επόμενες ημέρες.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.