Ειδησεογραφικό site

Φραγκάτοι μετανάστες θύματα αισχροκέρδειας

200

Tης Κατερίνας Ιορδανίδη

Με smartphone, iphone και tablet ανά χείρας αποβιβάζονται οι μετανάστες στα νησιά, ζητώντας άσυλο. Κάτοικοι της Μυτιλήνης που έρχονται αντιμέτωποι με την παράδοξη αυτή εικόνα, αποκαλύπτουν πως κυρίως μετανάστες από τη Συρία κυκλοφορούν με ποσά άνω των 200 ή 500 ευρώ, καθώς και με ακριβά κινητά τηλέφωνα. Όλη αυτή η κατάσταση δημιουργεί, όπως είναι αναμενόμενο, παραβατικές πράξεις εκ μέρους ορισμένων ντόπιων, όπως είναι η αισχροκέρδεια σε βάρος των ξένων.

Πολλοί είναι αυτοί που ζητούν να φορτίσουν τα κινητά τους σε κάποια καταστήματα και οι καταστηματάρχες τους χρεώνουν 5 ευρώ!

Επίσης, η μεταφορά τους με ένα αγροτικό όχημα «χρεώνεται» 20 ευρώ στον καθένα. Ακόμα, έγκυρες πληροφορίες του «Καρφιού» μιλούν για φαγητό, αναψυκτικά και νερό που πουλιούνται στο κέντρο της Μυτιλήνης σε τιμές… φαρμακείου. Για μία μερίδα κοτόπουλο η τιμή φτάνει τα 20 ευρώ, για ένα αναψυκτικό τα 15 ευρώ και για ένα μεγάλο μπουκάλι νερό τα 5 ευρώ. Κάποιοι που δεν έχουν οικονομικό πρόβλημα τα πληρώνουν, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν άλλοι πρόσφυγες από χώρες, όπως το Πακιστάν ή το Αφγανιστάν, ή ακόμα και φτωχοί Σύριοι που ψάχνουν σε κάδους για φαγητό…

Μόνο τον περασμένο μήνα, η Ελλάδα δέχθηκε 54.889 μετανάστες και πρόσφυγες, όσους δηλαδή σε έναν χρόνο πέρυσι. Στο νησί της Μυτιλήνης παραμένουν τουλάχιστον 9.500 πρόσφυγες, καθώς καθημερινώς φθάνουν από τα τουρκικά παράλια περίπου 1.500 άνθρωποι!

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία και τις τοπικές αστυνομικές αρχές, μόνο από την 1η Αυγούστου μέχρι και την περασμένη Τετάρτη είχαν αποβιβαστεί στις ακτές της Λέσβου 33.000 πρόσφυγες και μετανάστες (περίπου 11.000 την εβδομάδα). Μέσα σε μια νύχτα, αυτή της 10ης-11ης Αυγούστου, έφτασαν στο νησί 1.450 άτομα. Ενώ η Κως, η Χίος και άλλα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο δέχονται μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων, η Λέσβος έχει δεχτεί τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων.

ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Η κατάσταση είναι ασφυκτική στους δυο χώρους παραμονής, που έχουν «στηθεί» στο νησί. Έχουν δημιουργηθεί καταυλισμοί στην Καλλονή, τον Μόλυβο, τη Συκαμιά και στην Κλειώ. Εκατοντάδες πρόσφυγες έχουν καταλύσει περιμετρικά του λιμανιού, περιμένοντας να αναχωρήσουν με το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο επιστρέφει καθημερινά την ίδια ώρα τα ξημερώματα στο λιμάνι της Μυτιλήνης, για να μεταφέρει άλλους περίπου 2.500 πρόσφυγες μετανάστες από το λιμάνι του Πειραιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βόρειο μέρος του νησιού έχει κατακλυστεί από μετανάστες και περιμετρικά του λιμανιού η κατάσταση είναι ανυπόφορη και δυσφημιστική για τον τόπο, καθώς υπάρχουν παντού σκουπίδια, σακούλες και πλαστικά.

Οι συνθήκες που επικρατούν είναι τριτοκοσμικές, με τους μετανάστες να ζουν μέσα στην αθλιότητα. Αναπόφευκτα η κατάσταση αυτή προκαλεί και τεράστιο εκνευρισμό μεταξύ των μεταναστών και συχνά δημιουργούνται εντάσεις, συνήθως μεταξύ αυτών που έχουν εισιτήριο και σε όσους δεν έχουν, καθώς υπήρξε και διαπληκτισμός με μαχαίρι που προκάλεσε μικροτραυματισμούς. Οι άντρες του λιμενικού σώματος, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν, αδυνατούν να ελέγξουν τις συχνές συρράξεις.

Πλημμύρισαν τα νησιά

ΚΩΣ

Σοβαρή παραμένει η κατάσταση με τους χιλιάδες μετανάστες και στην Κω, παρά το γεγονός ότι το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατέπλευσε πάλι στο νησί. Νέες «καραβιές» μεταναστών καταφθάνουν καθημερινά, τείνοντας να δημιουργήσουν εκ νέου μία αποπνικτική κατάσταση. Το κλίμα παραμένει τεταμένο, αφού και την Κυριακή σημειώθηκαν επεισόδια ανάμεσα σε Πακιστανούς και Αφγανούς, που συνεπλάκησαν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τραυματίες.

ΧΙΟΣ

Στη Χίο οι Σύροι διανυκτέρευσαν στο Δημοτικό Κήπο, έχοντας απλωμένα χαρτόνια κυρίως, και για την καθαριότητά τους χρησιμοποίησαν την κρήνη της κεντρικής πλατείας, αγνοώντας ότι το νερό δεν είναι πόσιμο, παρόλο που έχει τοποθετηθεί ειδικό ενημερωτικό σήμα. Επίσης, στη μαρμαρένια βρύση της Πλατείας, οι περισσότεροι μετανάστες πλένουν ρούχα και αντικείμενα.

ΚΑΛΥΜΝΟΣ

Ένταση σημειώθηκε πριν 10 ημέρες έξω από το λιμεναρχείο της Καλύμνου, όταν περίπου 200 μετανάστες συγκεντρώθηκαν, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν, επειδή δεν τους έχουν δοθεί τα έγγραφά τους, ώστε να μπορέσουν να μεταβούν στον Πειραιά και να φύγουν από το νησί.

Οι αρχές ενημέρωσαν τους μετανάστες ότι το θέμα είναι γραφειοκρατικό και ότι σύντομα θα υπάρξει λύση για το πρόβλημά τους.

ΛΕΡΟΣ

Η κατάσταση είναι αποπνικτική και στη Λέρο, όπου εκατοντάδες πρόσφυγες ζουν το τελευταίο διάστημα στην αυλή του Λιμεναρχείου του νησιού. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι κοιμούνται κάθε βράδυ σε χαρτόνια, ενώ δεν έχουν ένα μέρος για να πλυθούν και ανάμεσά τους υπάρχουν μωρά και μικρά παιδιά.

Στο λιμάνι του Πειραιά έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα από το λιμενικό σώμα και την ελληνική ακτοφυλακή για την ασφαλή αποβίβαση των προσφύγων, η πλειονότητα των οποίων μεταφέρεται με λεωφορεία του ΟΛΠ στον ηλεκτρικό σταθμό, με προορισμό τον σταθμό Λαρίσης, προκειμένου να μετεπιβιβαστούν σε κάποια αμαξοστοιχία του ΟΣΕ, με προορισμό τη βόρεια Ελλάδα.

Επιπρόσθετα, τουλάχιστον 877 μετανάστες διεσώθησαν το τελευταίο τριήμερο από το λιμενικό σώμα, σε 30 περιστατικά έρευνας και διάσωσης σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα, από το πρωί της Παρασκευής 21 Αυγούστου έως και την περασμένη Δευτέρα 24 Αυγούστου, οι διασώσεις έγιναν στα νησιά Λέσβου, Χίου Σάμου και Κω.

Τα σχόλια είναι κλειστά.