Ειδησεογραφικό site

«Φρένο» στις πρόωρες προσδοκίες βάζει ο Χαρδούβελης

60

«Σφήνα» ανάμεσα στα συγκρουόμενα πολιτικά «ρεύματα» της εποχής, της συνέχισης της άκριτης λιτότητας και της άφρονος παροχολογίας, επιχείρησε να μπει από την πρώτη ημέρα της θητείας του νέου υπουργού Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη. Καθώς από σήμερα ενημερώνεται ενδελεχώς για όλα τα θέματα της οικονομικής πολιτικής που αναλαμβάνει να χειριστεί, ο υπουργός περιορίστηκε σε «χρησμούς» για το τι θα πρέπει να περιμένουν οι πολίτες από τη θητεία του στο υπουργείο. «Δεν ξέρω ακόμα τι φορτίο αναλαμβάνω» είπε ο ίδιος, αλλά «με το καλημέρα» έδωσε το στίγμα των προθέσεών του:

– Πρώτος στόχος οι «ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί»: ο κύριος Χαρδούβελης απέφυγε να μιλήσει για συνεχή «πρωτογενή πλεονάσματα» κάθε χρόνο, ποντάροντας πιθανότατα σε μια επικείμενη δαπραγμάτευση με την Τρόικα για χαλάρωση των αυστηρών δεσμευτικών στόχων που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο. Από την πρώτη ημέρα στο υπουργείο Οικονομικών τον ενημέρωσαν ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για υψηλό πλεόνασμα και το 2014. Ο ίδιος πάντως κρατά χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών και δηλώνει πως δεν θέλει να δημουργούνται νέα ελλείμματα.

– «Να κοιτάξουμε τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά»: στο μυαλό του έχει προφανώς μείωση φόρων και κοινωνικές παροχές. Αναγνώρισε πως δεν βρίσκεται η χώρα στην κατάσταση που βρισκόταν προ διετίας και θα ανιχνεύσει τα περιθώρια παροχών που μπορούν να υπάρξουν.

– «Στο υπουργείο Οικονομικών είμαστε υποχρεωμένοι να κοιτάμε και τα νούμερα»: η αποστροφή αυτή των λόγων του, καθορίζει και τον χρόνο που θα πρέπει να αναμένονται τα μέτρα ανακούφισης των πολιτών. Ο κύριος Χαρδούβελης απέκλεισε ανατροπή της οικονομικής πολιτικής και παροχές «εδώ και τώρα» που θα είχαν υψηλό κοινωνικό και εθνικό κόστος. Η συζήτηση για τις ελαφρύνσεις θα είναι διαρκής αλλά, όπως έλεγε κορυφαίο στέλεχος του νέου οικονομικού επιτελείου, «θα τα δούμε αυτά με την Τρόικα το φθινόπωρο όταν θα προετοιμάζουμε τον νέο προϋπολογισμό». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, παρά τον εκλογικό κύκλο, τα έσοδα του Μαΐου που θα ανακοινωθουν σήμερα δείχνουν ότι πήγαν καλά, δημιουργώντας προσδοκίες ότι το θέμα των φοροελαφρύνσεων θα τεθεί στην Τρόικα από τον Ιούλιο κιόλας.

– «Χρειαζόμαστε να συνεχίσουμε να είμαστε αξιόπιστοι»: ο κύριος Χαρδούβελης δεν συνέδεσε την «αξιοπιστία» με τα κελεύσματα της «καλής» ή «κακής» Τρόικας. Την θεωρεί αναγκαία όμως «για να αλλάξει η πορεία των επενδύσεων» στη χώρα.

– «Τα προβληματικά δάνεια στις τράπεζες είναι πάρα πολλά»: με τη φράση αυτή ο κύριος Χαρδούβελης (προερχόμενος από τον τραπεζικό χώρο και ο ίδιος) σηματοδοτεί το «γενικό ξεκαθάρισμα» που θέλει (και θα πρέπει να έρθει σε συνεννόηση με τον επόμενο διοικητή της ΤτΕ για αυτό) προκειμένου οι τράπεζες να μπορούν να συμβάλουν και αυτές στην αναδιάρθρωση του ιδιωτικού τομέα.

– «Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μια χώρα μόνο κατανάλωσης»: η φράση του αυτή φανερώνει τη θέληση του κυρίου Χαρδούβελη για μη σταθεί μόνο στη διαχείριση της κρίσης αλλά κομίζει το όραμα για αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας: το δημόσιο δεν μπορεί πλέον να είναι ο εργοδότης-επενδυτής αλλά πρέπει η Ελλάδα «να είναι μια χώρα παραγωγής και η παραγωγή να μην διοχετεύεται μόνο στην εγχώρια αγορά, αλλά να διοχετεύεται και στο εξωτερικό».

Τα σχόλια είναι κλειστά.