Ειδησεογραφικό site

Φουντώνει η προεκλογική μάχη – Τα κόμματα ετοιμάζουν τις λίστες

58

 

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το… κλείσιμο των ψηφοδελτίων, τα οποία πρέπει να κατατεθούν μέχρι το βράδυ της Κυριακής, και έτσι στα επιτελεία των κομμάτων επικρατεί… πυρετός.

Τις τελευταίες ημέρες γράφουν και σβήνουν ονόματα στελεχών αλλά και προσώπων από άλλους χώρους, προκειμένου να ενισχυθούν κατά το μέγιστο δυνατό οι δυνατότητές τους να προσελκύσουν νέους ψηφοφόρους και να συσπειρώσουν το κοινό τους.

ΣΥΡΙΖΑ 

Στόχος της Κουμουνδούρου είναι οι λίστες -που θα φέρουν τη «σφραγίδα» του Αλέξη Τσίπρα- να σηματοδοτούν την από εδώ και στο εξής ταυτότητα του κόμματος. Αύριο, Σάββατο, στις 10:30 θα συγκληθεί στον Κεραμεικό και η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε τα ψηφοδέλτια να πάρουν το «πράσινο φως» από το ανώτατο όργανο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας αναμένεται ολικό λίφτινγκ. Κρούση έχει γίνει στον πανεπιστημιακό Κώστα Δουζίνα και στον Κώστα Βεργόπουλο (καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού). Αρκετοί υπουργοί, δε, που προέρχονται από το Επικρατείας (Σκουρλέτης, Αντωνοπούλου, Τόσκας) θα κατευθυνθούν σε άλλες περιφέρειες. Ενδεικτικά, ο Πάνος Σκουρλέτης θα κατέβει στη Β’ Αθήνας και η Ράνια Αντωνοπούλου στην Α’ Αθήνας.

Εντονα παίζουν και τα ονόματα των Θάνου Μικρούτσικου, Σάββα Ρομπόλη (για τη Β’ Αθήνας ή τη Β’ Πειραιά), Θανάση Λεβέντη (Αττική), αλλά και του στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα Λαοκράτη Βάσση.

Από τη «δεξαμενή» των εξωκοινοβουλευτικών πρώην υπουργών στο «τραπέζι» έχουν πέσει τα ονόματα των Νίκου Κοτζιά (για το Επικρατείας), Χρήστου Σπίρτζη (πιθανότατα για την περιφέρεια Αττικής), Δημήτρη Μάρδα και Νίκου Παρασκευόπουλου (για τη Θεσσαλονίκη).

Ερωτηματικό παραμένει αν θα αξιοποιηθεί και ο Γιώργος Τσίπρας, καθώς και ο Παναγιώτης Νικολούδης. Οσον αφορά τον Φώτη Κουβέλη, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr δεν θα είναι υποψήφιος.

Από τους «53», υποψήφιοι θα είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, αλλά και το ζεύγος Δρίτσα-Χριστοδουλοπούλου (ο μεν πρώτος στην Α’ Πειραιά και η σύζυγός του -εάν τελικά «κατέβει»- στην Α’ Αθήνας). Επίσης, υποψήφιοι θα είναι και πάλι οι Χρήστος Καραγιαννίδης, Αννέτα Καββαδία, Χρήστος Μπαξεβανάκης, Βασιλική Λέβα και Βασιλική Κατριβάνου. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, ορισμένοι από τους «53» που ψήφισαν «παρών» στις τελευταίες κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή πλέον… παρακαλάνε την Κουμουνδούρου για να ανεβούν πιο ψηλά στις λίστες, σε εκλόγιμες θέσεις.

Νέα Δημοκρατία

Ο κ. Μεϊμαράκης έχει αποφασίσει, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε προχθές, να είναι υποψήφιος και στην περιφέρεια Ηρακλείου. Ωστόσο, αναμένεται να κρατήσει την έδρα της Β’ Αθήνας ώστε να μην εμποδίσει ούτε την πορεία του Λευτέρη Αυγενάκη, ούτε την ένταξη στο κόμμα του πρώην βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστα Δαμαβολίτη, με τον οποίο γίνονται συζητήσεις.

Με τη λίστα της ΝΔ στον Έβρο φαίνεται ότι «φλερτάρει» άλλο ένα πρώην μέλος των ΑΝΕΛ και συγκεκριμένα ο Μαρίνος Ουζουνίδης, που την Τρίτη ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το κόμμα του Πάνου Καμμένου.

Ο Αλέκος Παπαδόπουλος και η Αννα Διαμαντοπούλου, τα ονόματα των οποίων είχαν ακουστεί τις προηγούμενες ημέρες για ένταξή τους στις λίστες της ΝΔ, έχουν διαψεύσει κατηγορηματικά ότι θα είναι υποψήφιοι.

Στις λίστες της ΝΔ δεν θα βρίσκεται ούτε ο Ευάγγελος Αντώναρος, το όνομα του οποίου είχε ακουστεί τις προηγούμενες ημέρες.

Λαϊκή Ενότητα 

Στα ψηφοδέλτια του νεοσυσταθέντος κόμματος αναμένεται να ενταχθούν όλοι οι αποχωρήσαντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και η Ζωή Κωνσταντοπούλου ως συνεργαζόμενη με το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Εκτός θα είναι ο Μανώλης Γλέζος, όπως ο ίδιος είπε χθες, ενώ ανοιχτό παραμένει ακόμη εάν θα βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ο Αλέκος Αλαβάνος.

Το Ποτάμι

Το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα το μεσημέρι στις 13:00 στο θέατρο «Αλκμήνη», στο Γκάζι, τις λίστες με τους υποψηφίους του, στις οποίες θα υπάρχουν εκπλήξεις.

Στις εκλογικές λίστες, όπως έγινε γνωστό μεταξύ άλλων, θα μετέχουν η δημοσιογράφος Ρίκα Βαγιάνη, ο πρώην διεθνής καλαθοσφαιριστής και δημοτικός σύμβουλος με το ΠΑΣΟΚ, Κώστας Παταβούκας, οι ηθοποιοί Γιώτα Φέστα, Αντώνης Καφετζόπουλος, Χάρης Τσούκας, η δημοσιογράφος Μαρία Νταλιάνη, η Λενιώ Μυριβίλη από τους Οικολόγους, ο Στέλιος Προσαλίκας, πρώην προπονητής της Εθνικής ομάδας βόλεϊ, ο παλαίμαχος διεθνής παίκτης του μπάσκετ Μέμος Ιωάννου και ο Τέλης Αϊβαλιώτης.

Επίσης, στις λίστες θα συμμετέχει και ο επικεφαλής της κίνησης «Μπροστά» Παναγιώτης Βλάχος, η οποία απαρτίζεται από στελέχη που αποχώρησαν από το ΠΑΣΟΚ, ζητώντας ριζικές μεταρρυθμίσεις, τα τελευταία χρόνια και ανακοίνωσε την εκλογική της σύμπραξη με το Ποτάμι.

ΚΚΕ

Χθες παρουσιάστηκαν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στην Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, στα οποία υπήρχαν μικρές αλλαγές. Ο μέχρι πρότινος βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης Θανάσης Βαρδαλής μετακινείται ως επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο της Β’ Θεσσαλονίκης, από το οποίο μένει εκτός η μέχρι πρότινος βουλευτής Ελένη Γερασιμίδου. Τη θέση του κ. Βαρδαλή στο ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης παίρνει ο Γιάννης Δελλής, επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου βρίσκεται ο ευρωβουλευτής Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

ΠΑΣΟΚ 

Αλλαγές αναμένονται και στις λίστες του ΠΑΣΟΚ, λόγω και της σύμπραξης με τη ΔΗΜΑΡ. Το όνομα του κ. Θεοχαρόπουλου ακούγεται και για το Επικρατείας, ενώ είναι πιθανό να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια και άλλα στελέχη προερχόμενα από τον εν λόγω χώρο, όπως οι Δημήτρης Χατζησωκράτης, Θωμάς Ψύρρας, Νίκος Τσούκαλης και Γιώργος Μπουλμπασάκος.

ΑΝΕΛ

Διαφοροποιημένες θα είναι οι λίστες, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, και των ΑΝΕΛ. Ο Νίκος Μακρίδης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Κατερίνης «Νέα Εποχή» και πρώην περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, όπως έχει γίνει γνωστό, προσχώρησε στο κόμμα του Πάνου Καμμένου και αναμένεται να μπει στις λίστες. Εκτός λιστών παραμένει σίγουρα ο βουλευτής Έβρου Μαρίνος Ουζουνίδης, που προσχώρησε στη ΝΔ, οπότε θα πρέπει να αναζητηθεί ο αντικαταστάτης του

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.