Ειδησεογραφικό site

Φορτσάκης: Τα έκτροπα μιας μειοψηφίας οδηγούν το Πανεπιστήμιο στην κατάρρευση- «Είμαστε ανοιχτοί σε έναν πολιτισμένο διάλογο»

48

Την ανάγκη να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι τα έκτροπα που γίνονται στα πανεπιστήμια «μειώνουν την αξία του δημόσιου Ιδρύματος και το οδηγούν στην κατάρρευση» επεσήμανε ο πρύτανης του Πανεπιστημίο Αθηνών Θεόδωρος Φορτσάκης.

Ο κ. Φορτσάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι πρόκειται για πάγια συνήθεια μιας μειοψηφίας που δεν έχει σχέση με τη Σύγκλητο, ενώ πρόσθεσε ότι «οι ελάχιστες μειοψηφίες κάποιων συνδικαλιστικών παρατάξεων δημιουργούν πρόβλημα και εμφανίζονται δημιουργώντας απειλητική ατμόσφαιρα».

Ο πρύτανης ξεκαθάρισε ότι αυτές οι πρακτικές έχουν πια τελειώσει, είναι όμως ανοιχτός τόσο ο ίδιος όσο και η Σύγκλητος να ακούσουν φοιτητές και εκπροσώπους αλλά μέσα στο πλαίσιο που προβλέπει ο νόμος και με πολιτισμό.

Ανέφερε τέλος ότι η συνεδρίαση της Συγκλήτου θα επαναληφθεί το Σάββατο. «Θα κάνουμε τα πάντα για να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο σωστά», κατέληξε.

Απόλυτη στήριξη στον κ. Φορτσάκη -για μια ακόμη φορά- προσέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος.

«Καταδικάζουμε τη συμπεριφορά αυτή, επιμένουμε ότι δεν είναι σπίτι του καθενός και της καθεμιάς ο δημόσιος χώρος» τόνισε, ενώ ξεκαθάρισε ότι «Δεν έχω αλλεργία στις κινητοποιήσεις και στη δημοκρατία, όμως ο κ. πρύτανης έχει δίκιο. Να μπουν καποιοι εκπρόσωποι να πουν τις απόψεις τους είναι το δόκιμο μέσο. Στηρίζουμε τον κ. πρύτανη ως υπουργείο Παιδείας».

Παράλληλα απάντησε και στην ερώτηση του πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή για το αν συμφωνεί με την προειδοποίηση του κ. Φορτσάκη ότι θα υποβάλει μηνύσεις: «Ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί», κατέληξε.

Θεόδωρος Φορτσάκης: «Είμαστε ανοιχτοί σε έναν πολιτισμένο διάλογο»

«Είναι πολύ στενάχωρο να πρέπει ένας καθηγητής, ένας πρύτανης να σηκώνεται και φωνάζει στους φοιτητές του, στα παιδιά του», δήλωσε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 και στην εκπομπή ΠΑΡΑΦΙΛΟΓΙΕΣ, με τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Φορτσάκης, μιλώντας για τα χθεσινά έκτροπα που σημειώθηκαν στην αίθουσα συνεδρίασης της Συγκλήτου, με την εισβολή φοιτητών και την «ομηρία» των καθηγητών.

«Οι φοιτητές είχαν εισβάλει στο χώρο πριν εισέλθουμε εμείς. Οι φοιτητές, εκπρόσωποι συγκεκριμένης παράταξης έκλεισαν την πόρτα και θέλησαν να συνεδριάσουμε. Ζήτησα να ανοίξουν οι πόρτες. Οι συγκεκριμένοι φοιτητές το αρνήθηκαν. Είχαν κλειδώσει τις πόρτες. Δεν ξέρω πού και πώς βρήκαν τα κλειδιά. Αυτές είναι καταστάσεις ανωμαλίας», τόνισε ο κ. Φορτσάκης και συμπλήρωσε: «Η κατάσταση, να εισβάλουν ομάδες κάποιων φοιτητών στην σύγκλητο και να επιβάλουν τις απόψεις τους, πρέπει να σταματήσει. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τα πάντα για να ομαλοποιηθεί η λειτουργία του Πανεπιστημίου και των οργάνων του».

Αναφορικά με το θέμα της φύλαξης, σημείο στο οποίο αντιδρούν οι φοιτητές, ο κ. Φορτσάκης, ξεκαθάρισε ότι «Αυτή την εταιρεία φύλαξης, την είχε επιλέξει και καλώς έκανε η προηγούμενη Πρυτανεία. Η φύλαξη αυτή όμως είναι υποτυπώδης. Υπάρχει μόνο ένας φύλακας. Ένα παιδί 22 ετών καλείται να αντιμετωπίσει 70 φοιτητές. Είναι αδύνατον να τους αντιμετωπίσει και να βάλει μια τάξη.

«Οι πόρτες είναι ανοιχτές στο Πανεπιστήμιο»

Ο κ. Φορτσάκης υπογράμμισε πως επιθυμεί τον διάλογο με τους φοιτητές, αρκεί αυτός να γίνεται σε πολιτισμένο πλαίσιο.
«Είμαστε πάντα ανοιχτοί στο διάλογο, εφόσον ο διάλογος είναι δημοκρατικός και πολιτισμένος. Όχι μπαίνοντας σε μια αίθουσα εξαγριωμένοι και να βρίζουν τους καθηγητές. Χθες θέλαμε να τους ακούσουμε να λάβουμε υπ’ όψιν τα όσα ήθελαν να καταθέσουν και να πουν και να βρούμε λύση, αλλά με τρόπο πολιτισμένο.

Είναι μια μειοψηφία που προκαλεί την φασαρία. Η προσέγγιση των ζητημάτων από την πλευρά τους είναι με όρους πολιτικής κι όχι με πανεπιστημιακούς.

Θα συνεδριάσουμε πιθανόν αύριο. Αυτή τη φορά η πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο θα είναι ελεγχόμενη. Αν υπάρξει φασαρία θα διακόψουμε ξανά την συνεδρίαση».

Τα σχόλια είναι κλειστά.