Ειδησεογραφικό site

Αποχωρεί ο Λυκούδης από τη Δημοκρατική Αριστερά-Δεν φεύγω σήμερα λέει ο ίδιος

55

Ραγδαίες θα είναι όπως όλα δείχνουν οι εξελίξεις στα κόμματα της λεγόμενης Κεντροαριστεράς μέχρι το τέλος του χρόνου, ύστερα από την πτώση που υπέστησαν στις ευρωεκλογές και ενώ οι προβλέψεις για πρόωρες εθνικές εκλογές πληθαίνουν. Μετά την επιδείνωση των σχέσεων του Γιώργου Παπανδρέου και του Ευάγγελου Βενιζέλου με αφορμή τις δύο πολιτικές εκδηλώσεις την προηγούμενη εβδομάδα με τα γνωστά παρατράγουδα, όπως φαίνεται την τρέχουσα εβδομάδα στο επίκεντρο θα βρεθούν οι αναταράξεις στο κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Ο πρώην γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Σπύρος Λυκούδης, τρεις μήνες μετά τη συντριβή της ΔΗΜΑΡ στην ευρωεκλογές, πήρε την απόφαση να αποχωρήσει από τη Δημοκρατική Αριστερά. Λίγες ημέρες μετά την Κυριακή των ευρωεκλογών, κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η Μεταρρυθμιστική Τάση στην οποία ο κ. Λυκούδης ηγείται διαφώνησε με την πρόταση του πρόεδρο Φώτη Κουβέλη για πραγματοποίηση εκτάκτου συνεδρίου. Λίγο αργότερα ανακοίνωσε πως δεν θα συμμετάσχει στο συνέδριο, ενώ επανέλαβε αυτή της την άποψη σε επιστολή που απέστειλε την περασμένη εβδομάδα όταν συνεδρίασε από κοινού η κοινοβουλευτική ομάδα και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ.

Τότε έγινε φανερό πως η Δημοκρατική Αριστερά αποτελούσε παρελθόν για τα μέλη του κόμματος που πρόσκεινται στην Μεταρρυθμιστική Τάση. Κι αυτό γιατί εφ’ όσον αποφάσισαν να μη συμμετέχουν στο συνέδριο, είχαν αποφασίσει πως δεν θα συμμετέχουν ούτε στην νέα Κεντρική Επιτροπή που θα προκύψει από αυτό και ως εκ τούτου θα είναι και εκτός κομματικών Οργάνων.

Κατά την νέα κοινοβουλευτική περίοδο ο κ. Λυκούδης δεν μπορεί να βρίσκεται στην κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς. Μετά τις ανακοινώσεις της αποχώρησης της Τάσης από το κόμμα, η επόμενη κίνηση αναμένεται να είναι η ανεξαρτητοποίησή του, γεγονός που θα περιορίσει την κοινοβουλευτική δύναμη της ΔΗΜΑΡ ακόμα περισσότερο, μετά τη διαγραφή του Γρηγόρη Ψαριανού και την αποχώρηση της Κατερίνας Μάρκου.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Λυκούδης είχε μακρά συνομιλία με τον Φώτη Κουβέλη στο γραφείο του στην Αγίου Κωνσταντίνου. Εκεί επανέλαβε την άποψή του για την πορεία που θα πρέπει να πάρει η Δημοκρατική Αριστερά και, αφού διαφώνησαν για μια ακόμη φορά, ο πρώην γραμματέας του κόμματος γνωστοποίησε τις προθέσεις του να απομακρυνθεί από την κομματική κοιτίδα.

Σήμερα το απόγευμα τα μέλη της Μεταρρυθμιστικής Τάσης θα συγκεντρωθούν ώστε να αποφασίσουν τις μελλοντικές κινήσεις τους – για την αποχώρησή τους δεν φαίνεται να υπάρχουν διαφωνίες στους κύκλους τους. Αυτό θα είναι ένα δεύτερο πλήγμα για τη Δημοκρατική Αριστερά, καθώς η ομάδα του κ. Λυκούδη εκφράζει, σύμφωνα με την εκπροσώπησή της στην Κεντρική Επιτροπή, περίπου του 30% του κόμματος.

Τις επόμενες ημέρες η Μεταρρυθμιστική Τάση πρόκειται να οργανώσει μια δημόσια πολιτική εκδήλωση, στην οποία θα προσκληθούν πρόσωπα από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ποιοι θα παραστούν, αφού ο κ. Λυκούδης βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε επαφή τόσο με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, όσο και με το πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη. Με τον κ. Θεοδωράκη φαίνεται να υπάρχουν λιγότερα εμπόδια στο δρόμο προς την συμπόρευση, σε σχέση με τον κ. Βενιζέλο, καθώς στην Μεταρρυθμιστική Τάση εκφράζονται έντονες αμφιβολίες κατά πόσο θα μπορούσε να είναι επιτυχημένη η σύμπλευση με τη Χαριλάου Τρικούπη, δεδομένης της παταγώδους αποτυχίας της Κίνησης των 58, η οποία πλεύρισε το ΠΑΣΟΚ και παρασύρθηκε μαζί του στη δίνη μιας ακόμη καθίζησης.

Μετά από την παραπάνω πολιτική εκδήλωση, η Μεταρρυθμιστική Τάση θα οργανώσει μια ακόμη μεγαλύτερη, πανελλαδικής εκπροσώπησης. Η τάση μέσα στη ΔΗΜΑΡ σχεδιάζεται να εξελιχθεί σε συγκεκριμένη Κίνηση στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Λυκούδης δεν προτίθεται να ιδρύσει κόμμα, αλλά θα επιδιώξει τη συσπείρωση των διασκορπισμένων πολιτικών δυνάμεων του χώρου.

Λυκούδης: Υπάρχει θέμα, αλλά δεν θα φύγω σήμερα από τη ΔΗΜΑΡ – Δεν πάω στο Ποτάμι

«Υπάρχει θέμα παρουσίας μας στο κόμμα, αλλά δεν θα κάνουμε σήμερα κάποιες ανακοινώσεις» διευκρίνισε στον ΣΚΑΪ ο κ. Λυκούδης, διαψεύδοντας σενάρια που τον θέλουν να ανακοινώνει την αποχώρηση του από τη Δημοκρατική Αριστερά.

Ερωτηθείς αν ίδιος και οι 28 κινούνται προς Το Ποτάμι, ο κ. Λυκούδης εμφανίστηκε αρνητικός, υπογραμμίζοντας πως «από τη στιγμή που διαφωνούμε με τη γραμμή που έχει χαράξει το κόμμα μας δεν φεύγουμε για να πάμε σε κάποιο άλλο κόμμα».

Σήμερα το απόγευμα τα μέλη της Μεταρρυθμιστικής Τάσης θα συγκεντρωθούν ώστε να αποφασίσουν τις μελλοντικές κινήσεις τους – για την αποχώρησή τους δεν φαίνεται να υπάρχουν διαφωνίες στους κύκλους τους.

Τα σχόλια είναι κλειστά.