Ειδησεογραφικό site

Φερχόφσταντ: Να πάμε σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό

25

Δεδομένης της συνεχιζόμενης μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και της αδυναμίας για δημιουργία μιας πλήρους απάντησης που να καλύπτει το ζήτημα συνολικά, ο Γκί Φερχόφσταντ, πρόεδρος της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έκανε έκκληση μέσω επιστολής του στον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ, για σύγκλιση νέας έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

Το μεταναστευτικό ζήτημα συζητήθηκε εκτενώς στην προηγούμενη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 23 Απριλίου, όπου και συμφωνήθηκε ένα πρώτο σχέδιο δράσης τριών σημείων και στη συνέχεια στη Σύνοδο Κορυφής στις 25 και 26 Ιουνίου, από τους ηγέτες της Ευρώπης.

Παρά όμως το συμφωνηθέν σχέδιο, το οποίο χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως αναποτελεσματικό και χωρίς την απαραίτητη τόλμη λόγω εσωτερικών διαφορών των κρατών-μελών, δεν φαίνεται ικανό από μόνο του να σταματήσει την μη βιώσιμη εισροή μεταναστών.

Ο Βέλγος Ευρωβουλευτής στην επιστολή του προς τον Πολωνό Πρόεδρο σημειώνει πως αν και οι Ευρωπαίοι μπορούν «να σώσουν ζωές ενωμένοι», η κατάσταση στις Ευρωπαϊκές θάλασσες παραμένει δραματική, με τις αρχές της Αγγλίας και Γαλλίας να αδυνατούν να διαχειριστούν τη κατάσταση στο Καλέ της Γαλλίας και την Ιταλία και Ελλάδα ανήμπορες στη Μεσόγειο.

Στη συνέχεια χαρακτηρίζει τη συνθήκη του Δουβλίνου ως «αναποτελεσματική» και επισημάνει την ανάγκη αντικατάστασης της με μια που να προβλέπει την ποσόστωση της μετανάστευση μεταξύ χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με τις ανάγκες εργατικού δυναμικού.

Η πρόταση του Συμβουλίου για μετεγκατάσταση 40.000 μεταναστών από την Ελλάδα και την Ιταλία είναι «πενιχρή» για τον Γκί Φερχόφσταντ και πρέπει να αλλαχθεί με ένα πολύ μεγαλύτερο αριθμό, καθώς και επίσης την δημιουργία «νόμιμων διόδων» μετανάστευσης, όπου με νόμιμο τρόπο θα μπορούν οι μετανάστες να διοχετεύονται στα μέρη και στις περιοχές της Ευρώπης που έχουν ανάγκη.

Η διαπραγμάτευση μιας νέας συμφωνίας και νέας πολιτικής για το μεταναστευτικό είναι «απαραίτητη» για τον Βέλγο πολιτικό και προς αυτή τη κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί μια πιθανή νέα Έκτακτη Σύνοδος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ολοκληρώνοντας ο Γκί Φερχόφσταντ τονίζει πως στην Ευρώπη «γνωρίζουμε πολύ καλά πως το να εγείρουμε τείχη δεν φέρνει κάποιο αποτέλεσμα».

Τα σχόλια είναι κλειστά.