Ειδησεογραφικό site

«Φαρμάκι» Κουρουμπλή: Με εισοδηματικά κριτήρια η συμμετοχή στα φάρμακα

31

Ότι η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα θα γίνεται με εισοδηματικά κριτήρια έκανε γνωστό ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας στις πρωινές εκπομπές του Ant1 και του Mega. Ο κ. Κουρουμπλής εξήγησε πως θα μπει εισοδηματικό κριτήριο για να προστατευτούν οι οικονομικά αδύνατοι. «Η συμμετοχή του ασφαλισμένου θα γίνεται με βάση τις οικονομικές δυνατότητες του καθενός» τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Όταν μάλιστα ρωτήθηκε εάν θεωρεί δίκαιο για τους ασφαλισμένους που έχουν πληρώσει υψηλότερες εισφορές, να καλούνται να πληρώνουν μεγαλύτερη συμμετοχή στη τιμή των φαρμάκων τη στιγμή που τα χρειάζονται, ο υπουργός Υγείας, είπε ότι θα πρέπει να υπάρχει μία διαβάθμιση που δεν θα ξεπερνάει το 25%, χαρακτηρίζοντάς την ως ένα σύστημα δικαιότερης κατανομής που θα πρέπει να θεσπισθεί για να βοηθηθούν οι οικονομικά πιο αδύναμοι.

Επιπλέον, ο κ. Κουρουμπλής προανήγγειλε εντός των ημερών την κατάργηση του 5ευρου στα νοσοκομεία ενώ όπως είπε το δεύτερο εξάμηνο θα καταργηθεί και το ένα ευρώ ανά συνταγή.

Ο υπουργός Υγείας αποκάλυψε «λεόντειες» συμβάσεις που έχουν γίνει με γερμανικές εταιρείες σε βάρος του Δημοσίου.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή, πρόκειται για συμβάσεις εκατομμυρίων ευρώ, για τεχνική βοήθεια στον τομέα της Υγείας, η οποία δεν έχει ποτέ παραδοθεί. Ο Υπουργός έκανε λόγο για καταβολή ποσού ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, από το οποίο έχει παραδοθεί λιγότερο από 10%, ενώ αναφέρθηκε σε έκθεση που έχουν πληρωθεί με 700.000 ευρώ.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κουρουμπλής προανήγγειλε τις προσλήψεις 1.000 γιατρών και 80 ακτινολόγων στα νοσοκομεία της χώρας μέχρι τον Απρίλιο.

Ξεκαθάρισε τέλος, διαψεύδοντας δημοσίευμα, ότι έγινε περικοπή στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων. Ο υπουργός διευκρίνισε την καθιερωμένη διαδικασία, η οποία προβλέπει ότι όταν έχουν διαθέσιμα τα νοσοκομεία τα χρησιμοποιούν για τον επόμενα μήνα, ενώ αυτά που έχουν έλλειμμα καλύπτεται. Ενώ υπογράμμισε ότι η παραπάνω ενέργεια αφορούσε στα διαθέσιμα του Ιανουαρίου για τον Φεβρουάριο και όχι του Φεβρουαρίου για τον Μάρτιο.

Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση Κουρουμπλή – Άδωνι για την Υγεία

Σε αντιπαράθεση με τον πρώην υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος βρισκόταν στο πλατό του Mega, ήρθε ο κ. Κουρουμπλής. Ο υπουργός είπε πως δεν θέλει να συζητήσει με τον κ. Γεωργιάδη, υπογραμμίζοντας πως: «Δεν είμαι εγώ που υπέγραψα τη σύμβαση με τους Γερμανούς».

Από την πλευρά του, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας: «Δεν θα μου δίνετε εσείς την άδεια για να μιλήσω» ενώ ο κ. Κουρουμπλής έκλεισε το τηλέφωνο με τον βουλευτή της ΝΔ να λέει: «Αυτή είναι η δημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ».

Τα σχόλια είναι κλειστά.