Ειδησεογραφικό site

Φέρνουν φόρο 0,30 ευρώ στο κρασί ως ισοδύναμο για τον ΦΠΑ στην Παιδεία

59

Να εξηγήσουν μια συμφωνία με πολλά «θολά» σημεία, η οποία μεταθέτει και πολλά ανοιχτά ζητήματα για αργότερα, επιχείρησαν σε συνέντευξη Τύπου, μετά την επίτευξη συμφωνίας με την Τρόικα, οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης.

«Η συμφωνία καλύπτει τα 48 προαπαιτούμενα, αλλά και ορισμένα θέματα χρηματοπιστωτικού τομέα, που ήρθαν μπροστά στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών» δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Βρήκαμε λύση και για τον ΦΠΑ, όπως σημείωσε, αν και υπάρχουν κάποιες τεχνικές δυσκολίες.

«Ήταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση, στην οποία είχαμε μεγάλη πίεση χρόνου λόγω της ανακεφαλαιοποίησης. Το καλοκαίρι η πίεση ήταν το Grexit, τώρα η ανακεφαλαιοποίηση» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το EuroWorking Group επιβεβαίωσε ότι έγινε η συμφωνία. Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί έκαναν θετικές δηλώσεις και αυτό θα βοηθήσει τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης».

«Είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση του πρώτου βήματος για την πρώτη αξιολόγηση. Τα επόμενα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και έπειτα η ρύθμιση του χρέους» είπε ακόμη ο κ. Τσακαλώτος.

Και συμπλήρωσε: «Όταν κλείσουν τα βιβλία προσφορών και δούμε τις ανάγκες των τραπεζικών ιδρυμάτων, τότε θα έρθουν τα λεφτά».

Από την πλευρά του, ο κ. Σταθάκης, εξηγώντας τι θα συμβεί με τους πλειστηριασμούς και την προστασία της πρώτης κατοικίας, υπογράμμισε ότι «το δάνειο αναπροσαρμoζεται με βάση την τρέχουσα αξία της πρώτης κατοικίας. Ο δανειολήπτης πρέπει να καλύψει την τρέχουσα αξία, όχι το δάνειο».

Όπως πρόσθεσε, θα υπάρχει αναπροσαρμογή της μηνιαίας δόσης στεγαστικών με την τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου και το εισόδημα. Αν δεν μπορεί ο δανειολήπτης να καλύψει το δάνειό του, αίρεται η προστασία με την τράπεζα να καλείται να εφαρμόσει τον κώδικα

«Τα νοικοκυριά θα πληρώνουν 5%-10% του εισοδήματός τους» είπε ακόμη.

Ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε ακόμη ότι «είναι επιτυχία που διατηρούμε το ποσοστό προστασίας της πρώτης κατοικίας για τουλάχιστον το 60% των δανειοληπτών».

Επισήμανε, δε, ότι υπάρχουν τρεις δικλείδες ασφαλείας για τους δανειολήπτες που είναι πάνω από το 25%: επιδότηση, κώδικας δεοντολογίας, οικονομική ανάλυση δανείων.

Ο κ. Σταθάκης είπε ακόμη ότι την εμπορική αξία του ακινήτου θα την εκτιμούν ανεξάρτητοι εκτιμητές.

Ανέφερε, δε, για τα «κόκκινα δάνεια», ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για πώληση κάθε μορφής δανείου -δηλαδή επιχειρηματικά, μικρομεσαίων, στεγαστικά, καταναλωτικά.

Ήταν καλός ο νόμος Κατσέλη, τόνισε ακόμη ο υπουργός Οικονομικών, αλλά δεν αντιμετώπισε όμως το πρόβλημα των «κόκκινων δανείων».

«Η βασική ένσταση των δανειστών ήταν η κουλτούρα της μη πληρωμής. Θεωρούν ότι είναι συστατικό προβλήματος των εσόδων. Έχουμε ανάγκη να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες, ώστε να στραφούν στην ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης. Θέλουμε οι τράπεζες να κάνουν τη δουλειά τους, όχι απλά να έχουν το κεφάλι πάνω από το νερό» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

Ο ίδιος επίσης «έβγαλε» την είδηση ότι ένα από τα ισοδύναμα για την κατάργηση του ΦΠΑ στην Παιδεία θα είναι η επιβάρυνση της κατανάλωσης κρασιού, με αύξηση 0,30 ευρώ στη φιάλη.

Όπως είπε, η κυβέρνηση εξετάζει τη λήψη του εν λόγω μέτρου, ενώ υπάρχιυν και άλλες δύο εναλλακτικές, για τις οποίες η κυβέρνηση θα έχει αποφασίσει μέχρι αύριο το βράδυ.

Ερωτηθείς εάν υπήρξαν πιέσεις από τη Γαλλία για τη μη φορολόγηση του βοδινού κρέατος, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι «αυτά ήταν το καλοκαίρι», χωρίς ούτε να διαψεύσει ούτε να επιβεβαιώσει ότι όντως ασκήθηκαν πιέσεις.

Τα σχόλια είναι κλειστά.