Ειδησεογραφικό site

Φάιμαν: Υπήρξε σειρά προτάσεων των δανειστών που θεωρώ ότι δεν είναι εντάξει

41

«Γνωρίζω ότι υπήρξε μια σειρά από προτάσεις, ακόμη και από την πλευρά των δανειστών, τις οποίες δεν θεωρώ λυσιτελείς (in ordnung)». Αυτή η δήλωση φιγουράρει από το πρωί στα πρωτοσέλιδα του ξένου Τύπου (Bloomberg – FAZ), λίγες μόνο ώρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση που θα έχει ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 12 το μεσημέρι.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον Έλληνα πρωθυπουργό πριν από την συνάντηση που θα έχει σήμερα μαζί του στην Αθήνα σε μια προσπάθεια για τον τερματισμό της διαφωνίας ανάμεσα στους διεθνείς πιστωτές και την Ελλάδα για το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.

Με τις δηλώσεις Φάιμαν φέρεται να συμφωνεί και ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου Χάνες Σβόμποντα. «Ο Βέρνερ Φάιμαν ορθώς απορρίπτει ορισμένες »σκληρές» απαιτήσεις των δανειστών για την Ελλάδα».

Ο Βέρνερ Φάιμαν επισκέπτεται σήμερα τη χώρα μας ως φίλος, για να εκφράσει την αλληλεγγύη του στον ελληνικό λαό αλλά και να υπενθυμίσει στην ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει να συμβάλει σε μία συμβιβαστική λύση.

«Η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της βάσει του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, αλλά χρειάζεται να την υποστηρίξουμε για να αποτρέψουμε την έξοδό της από την ευρωζώνη», σημείωσε ο Φάιμαν μιλώντας στο δίκτυο ORF.

Όπως ο ίδιος δηλώνει έρχεται με τις καλύτερες διαθέσεις για να στηρίξει τη χώρα μας, επισημαίνοντας πως έχει την ανάγκη να δει από κοντά, με τα ίδια του τα μάτια, πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στην Ελλάδα, γράφει η γερμανική εφημερίδα «FAZ».

«Ως απεσταλμένος της ΕΕ αναλαμβάνει ρόλο διαμεσολαβητή προκειμένου να βρεθεί η χρυσή- τομή πριν από την κρίσιμη ημερομηνία της 30ης Ιουνίου», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

«Υψηλή ανεργία, 30-40% χωρίς ασφάλεια υγείας και επιπλέον αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα. Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε αυτήν την δύσκολη κατάσταση δεν μπορούν να το κατανοήσουν αυτό», σημείωσε.

«Η εναλλακτική λύση είναι να καταπολεμηθεί η διαφθορά και να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι Έλληνες πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν», πρόσθεσε.

Η εκτόξευση προσβολών δεν ήταν ποτέ βοηθητική, σχολίασε εξάλλου ο Αυστριακός καγκελάριος και υπογράμμισε: «Στέκομαι στο πλευρό του ελληνικού λαού, στον οποίο ενώ βρίσκεται σε αυτήν την δύσκολη θέση, προτείνονται κι άλλα πράγματα που είναι επιζήμια για την κοινωνία».

Ο Φάιμαν εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι μπορεί να υποστηρίξει τις προσπάθειες του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την επίτευξη συμφωνίας, χρησιμοποιώντας την Αυστρία ως υπόδειγμα χώρας στην οποία οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι έχουν υγειονομική περίθαλψη οικονομικά βιώσιμη.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας αναγνώρισε ότι τα νεύρα είναι τεντωμένα, αλλά η αποστολή μας είναι, σημείωσε, «να αποφευχθεί μια καταστροφή».

Τέλος στην ερώτηση αν η ελληνική ηγεσία μπορεί να πεισθεί, ο Φάιμαν απάντησε: «Θεωρώ ότι κάποιος που έχει εκλεγεί πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του».

Το ρεπορτάζ της «FAZ» σχολιάζει ότι ο αυστριακός καγκελάριος πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο με προορισμό την Ελλάδα είχε συζητήσει εκτενώς με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και συμφωνήσει να εργαστεί για την εξεύρεση λύσης. Ακόμη, διευκρίνισε ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται  για ένα σενάριο Grexit.

Όπως σημείωσε, προηγήθηκαν μέσα στις προηγούμενες ημέρες ανάλογες επαφές του με άλλους Ευρωπαίους αρχηγούς κυβερνήσεων για την ευθυγράμμιση των θέσεων.

Όπως τόνισε ο κ. Φάιμαν, υποστηρίζει πλήρως τον κ. Γιούνκερ για την επίτευξη ενός αποτελέσματος, όπως επίσης και για την προειδοποίηση τήρησης των δεσμεύσεων.

Επισημαίνει ωστόσο, ότι «σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη».

Το γερμανικό δημοσίευμα καταλήγει ότι ο Φάιμαν αποζητά επιτέλους, από την ελληνική πλευρά μια σοβαρή πρόταση.

Ο Βέρνερ Φάιμαν σημείωσε, επίσης, ότι κατά την παραμονή του στην Αθήνα θα έχει την ευκαιρία να σχηματίσει μια εικόνα για την κατάσταση στην Ελλάδα, επισκεπτόμενος κοινωνικές εγκαταστάσεις, σχολεία και νοσοκομεία, όπως επίσης επιχειρήσεις και να συνομιλήσει με αυστριακούς επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Ο αυστριακός καγκελάριος ανταποδίδει επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στη Βιέννη στις 9 Φεβρουαρίου, έπειτα από πρόσκλησή του, ο Έλληνας πρωθυπουργός και η οποία είχε διεξαχθεί σε μια ιδιαίτερα θερμή και φιλική ατμόσφαιρα, με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει μετά τις συνομιλίες ότι στη Βιέννη βρήκε έναν «καλό φίλο», καθώς είναι δεδομένη η μεγάλη διαφοροποίηση των θέσεων του Βέρνερ Φάιμαν απέναντι στην Ελλάδα, σε σχέση με εκείνες των άλλων Ευρωπαίων ηγετών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.