Ειδησεογραφικό site

Φάιμαν: Πρέπει να βρούμε κοινά αποδεκτές λύσεις – Τσίπρας: Πρόθεσή μας δεν είναι η ρήξη με τους εταίρους

29

Ο σκοπός είναι ένας και μόνος, να παραμείνει η Ελλάδα στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρούμε κοινά αποδεκτές λύσεις, τόνισε ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, στις κοινές του δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντησή τους στη Βιέννη.

Όπως είπε, πρέπει όλα τα μέλη της Ευρωζώνης να είναι ως το τέλος του χρόνου μέλη της Ευρωζώνης, ενώ σημείωσε πως πρέπει να τηρούνται οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνονται.

Σύμφωνα με τον κ. Φάιμαν, πρέπει να βρεθεί λύση μεταξύ του προγράμματος που είχε συμφωνηθεί των προσπαθειών της παρούσας κυβέρνησης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις διαπραγματεύσεις, ο καγκελάριος της Αυστρίας είπε πως υπάρχει επιθυμία «να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα, θεώρούμε πως είναι ευρωπαϊκή υποχρέωση, θέμα σεβασμού προς έναν νέο εταίρο.

Πρόσθεσε πως πρέπει να γίνεται σεβαστό και το κοινό πλαίσιο, αλλά και το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα.

Τσίπρας: Πρόθεσή μας δεν είναι η ρήξη με τους εταίρους
Ο έλληνας πρωθυπουργός από την πλευρά του στη συνέντευξη Τύπου σημείωσε ότι είναι πολύ ικανοποιημένος από αυτή τη συζήτηση. «Εκτός από την Ελλάδα και εγώ προσωπικά διαπιστώνω ότι βρίσκω έναν καινούργιο φίλο, να βοηθήσει στο να βρουμε λύση για το κοινό μέλλον της ΕΕ. Όσοι επενδύουν στην αποτυχία θα πέσουν πολύ σύντομα έξω, παίζουν με τη φωτιά με τον κίνδυνο της ανόδου του ευρωσκεπτικισμού στην Ευρώπη».

Όπως πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας: «Συμφωνήσαμε σε βασικά θέματα στα οποία πρέπει να καταλήξει η Ευρώπη για να επανέλθει η κοινωνική συνοχή. Η Αυστρία είναι μια χώρα με κουλτούρα δημοσιονομικής σταθερότητας»
Ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι  η κυβέρνηση έχει καταθέσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την άρση του προσωρινού αδιεξόδου και στη συνέχεια ενός νέου τετραετούς προγράμματος που θα έχουμε σύντομα έτοιμο και θα θέσουμε σε διαβούλευση με τους εταίρους.
Το σχέδιο αυτό δεν επιβαρύνει ούτε ένα ευρώ τους ευρωπαίους φορολογούμενους, επεσήμανε ο κ. Τσίπρας συμπληρώνοντας ότι το σχέδιο είναι να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για να αντεπεξέλθει η Ελλάδα στις υποχρεώσεις της. Περιλαμβάνει μια αναγκαία ενδιάμεση συμφνωνία, διευκρίνισε, σε ένα πρόγραμμα- γέφυρα με ισχύ από τις 28 φεβρουαρίου έως την 1η Ιουλίου.
«Στόχος η καταπολέμηση διαφθοράς και φοροδιαφυγής»
«Η Ελλάδα θα αποκτήσει τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο ώστε να ξεκινήσουμε καταπολέμηση διαφθοράς και φοροδιαφυγής και να πετύχουμε την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα αλλά και το άνοιγμα των αγορών στον ανταγωνισμό». Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που θα σηματοδοτήσουν την οριστική ρήξη με τον παρελθόν της χώρας, εξήγησε.
«Η ιστορία της ΕΕ είναι μια ιστορία διαφωνιών, συγκρούσεων, αλλά στο τέλος της ημέρας συμβιβασμών. Ετσι πιστεύω ότι θα γίνει και τώρα. Έχουμε καταθέσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο γιατί πρόθεσή μας δεν είναι η ρήξη με τους εταίρους, αλλά να δουλέψουμε σκληρά για να εξασφαλίσουμε κοινό ευρωπαϊκό μέλλον με κοινωνική συνοχη, αλληλεγγύη, ευημερία.
Η κρίση δεν είναι ελληνικη ιδιαιτερότητα, είναι ευρωπαϊκή, αφορά όλους μας, γιατί η ευρωζώνη παραμένει σε συνθηκες στασιμότητας και αποπληθωρισμού. Άρα σε αυτήν την κοινή ευρωπαϊκή κρίση χρειάζεται κοινή ευρωπαΪκή λύση. Όλοι έχουμε συμφέρον για συμφωνία, κάτι που πιστεύω θα γίνει. Το να ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση θα σημάνει την αρχη του τέλους της σε όλη την Ευρώπη. Για αυτό και είμαι εξαιρετικα αισιόδοξος».
Σε ερώτηση δημοσιογράφων ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «Η εκτέλεση της Ιφιγένειας, όχι μόνο δεν θα φέρει ούριο άνεμο στα πανιά της Ευρωζώνης, αντιθέτως θα σπείρει θύελλες. Πρέπει να βρει κάποιος άλλους αρχαιοελληνικούς μύθους. Στην Ελλάδα με το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε διαπράχτηκε μια Ύβρις. Και ήρθε η στιγμή η Υβρις αυτή να βρει τη Νέμεσις να βρει την τιμωρία».

Το ραντεβού έγινε κατόπιν προσκλήσεως του καγκελαρίου της Αυστρίας, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 12 Φεβρουαρίου. Στο επίκεντρο βρίσκεται σε επίπεδο αρχηγών κυβερνήσεων και κρατών η νέα συμφωνία που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.

Θα πρέπει να γλιτώσουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη από την επιλογή ενός Grexit, τόνισε ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν.

Λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, και καθώς η Βιέννη έχει βυθιστεί από το πρωί στο χιόνι, αλλά και της χιονοθύελλας που επικρατούσε στο αεροδρόμιο, είχε υπάρξει καθυστέρηση στη προσγείωση του αεροσκάφους του πρωθυπουργού.

Ενθουσιώδης υποδοχή του έλληνα πρωθυπουργού 

Εν τω μεταξύ τον κ. Τσίπρα υποδέχθηκαν στην πλατεία, μπροστά στο Μέγαρο της Καγκελαρίας, με έντονες επευφημίες, πολλές δεκάδες Ελλήνων και Αυστριακών, φωνάζοντας συνθήματα και φέροντας πλακάτ στα οποία –μεταξύ άλλων- ζητείται η διαγραφή χρέους στην Ελλάδα. Τους συγκεντρωμένους χαιρέτισε ο κ. Τσίπρας εκφράζοντας προς αυτούς τις ευχαριστίες του.

Τα σχόλια είναι κλειστά.