Ειδησεογραφικό site

Υπ. Οικονομικών: Δεν πιάσαμε το δημοσιονομικό στόχο, αλλά πήγαμε καλύτερα

56

Στοιχεία αναφορικά με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 1ο εξάμηνο του 2014 τόσο των φορέων του Κρατικού Προϋπολογισμού, όσο και των νομικών προσώπων–φορέων της Γενικής Κυβέρνησης με προϋπολογισμό άνω των 10 εκατ. ευρώ, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για τους φορείς του Κρατικού Προϋπολογισμού, προκύπτει ότι για το 1ο εξάμηνο οι πραγματοποιηθείσες πρωτογενείς δαπάνες σε συνδυασμό με τη μεταβολή των απλήρωτων υποχρεώσεων είναι χαμηλότερες σε σχέση με το στόχο που έχει τεθεί κατά 819 εκατ. ευρώ (ή 3,5%), που είναι επίδοση καλύτερη από την αντίστοιχη του 1ου τριμήνου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για τα 57 νομικά πρόσωπα–φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, με προϋπολογισμό άνω των 10 εκατ. ευρώ, τα συνολικά οικονομικά αποτελέσματα είναι πολύ κοντά στον στόχο, η πλειοψηφία των φορέων παρουσιάζουν απόκλιση μικρότερη του 10% από τον στόχο ή παρουσιάζουν θετική απόκλιση, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις φορέων παρουσιάζεται απόκλιση πέραν του 10% από τους στόχους που έχουν τεθεί.

Όπως επισημαίνει στην ίδια ανακοίνωση, ο κ.Σταϊκούρας, «στο σκέλος των δημοσίων δαπανών έχει ελεγχθεί η διαχείριση και έχει προωθηθεί η πειθαρχία, με αποτέλεσμα η απόδοση των παρεμβάσεων δημοσιονομικής πολιτικής να ανταποκρίνεται στις αρχικές εκτιμήσεις. Ειδικότερα, από τις αρχές του 2013, έχει τεθεί σε ισχύ, στο πλαίσιο συγκεκριμένων δημοσιονομικών κανόνων και πρακτικών, μηχανισμός παρακολούθησης, σε μηνιαία βάση, των ετήσιων προϋπολογισμών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και τα Νομικά Πρόσωπα που είναι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και των οποίων η εκτέλεση του προϋπολογισμού τους παρακολουθείται από τη Διεύθυνση Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «έχει καταστεί, ωστόσο, ξεκάθαρο ότι είναι επιτακτική η ανάγκη λήψης από τις διοικήσεις των νομικών προσώπων, στις περιπτώσεις αποκλίσεων, των απαραίτητων μέτρων, ώστε να προσαρμόσουν, κατά την εξέλιξη του οικονομικού έτους, τα οικονομικά τους μεγέθη στα όρια των στόχων τους, και να εναρμονιστούν με την ευρύτερη προσπάθεια που λαμβάνει χώρα για την εδραίωση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας. Προς αυτή την κατεύθυνση, η προσπάθεια παρακολούθησης, διασφάλισης και εμπέδωσης της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης σε κάθε διάσταση και επίπεδο του Δημοσίου συνεχίζεται σταθερά, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαμόρφωση βιώσιμων συνθηκών για τα δημόσια οικονομικά της χώρας».

Τα σχόλια είναι κλειστά.