Ειδησεογραφικό site

Υπ. Εργασίας: Το αργότερο σε ένα χρόνο η ενοποίηση 60 φορέων ασφάλισης

74


Το αργότερο σε ένα χρόνο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διοικητική και λειτουργική ενοποίηση των 60 διαφορετικών τομέων ασφάλισης και των 90 μητρώων ασφαλισμένων που προωθεί το υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο του διοικητικού εξορθολογισμού του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.

Παράλληλα, με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εργασίας αλλάζει το πλαίσιο χορήγησης παροχών σε χρήμα από τον ΟΓΑ.

Οι μεταρρυθμίσεις που προώθησε το υπουργείο Εργασίας οδήγησαν, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, στην εξομάλυνση της χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη και η απορρόφηση των πόρων του κρατικού προϋπολογισμού κινείται εντός στόχων.

Για το πρώτο πεντάμηνο του 2014 και για προϋπολογισθείσα καταβολή 41,7% της συνολικής κρατικής επιχορήγησης συντάξεων για το 2014, έχει απορροφηθεί το 41,3%.

Μεταρρυθμίσεις

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η ολοκλήρωση της ενοποίησης θα επιφέρει μείωση δομών, εξοικονόμηση σημαντικών λειτουργικών και διοικητικών εξόδων και δραστική βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη, χωρίς καμία απολύτως επίπτωση στο ύψος των παροχών και τις λοιπές παραμέτρους (π.χ. ηλικιακά όρια) του ασφαλιστικού συστήματος.

Με τη μεταρρύθμιση αυτή ολοκληρώνεται ένας μεγάλος κύκλος τομών στο υπουργείο Εργασίας. Σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με το υπουργείο συγκαταλέγονται:

  •     η λειτουργία του συστήματος «Αριάδνη» για την εξάλειψη του φαινομένου των «μαϊμού» συντάξεων,
  •     το σύστημα «Ήλιος» για τη χαρογράφηση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας,
  •     η δημιουργία του συστήματος «Άτλας» που καταργεί τη θεώρηση βιβλιαρίων ασθενείας των ασφαλισμένων και των προστατευόμενων μελών.

ΟΓΑ

Παράλληλα, με απόφαση του υπουργού Εργασίας επανακαθορίστηκε το πλαίσιο χορήγησης παροχών σε χρήμα απο τον ΟΓΑ καθώς διαπιστώθηκε ότι για περίπου 30 χρόνια καταβάλλονταν από τον Οργανισμό έξοδα κηδείας χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση νόμιμων παραστατικών.

«Κλείνει έτσι οριστικά μία ακόμη πολύχρονη εστία αδιαφάνειας και φοροδιαφυγής που – χωρίς υπαιτιότητα των υπαλλήλων – ζημίωνε τα δημόσια έσοδα με αρκετά εκατομμύρια ευρώ ετησίως, και εξυγιαίνεται οριστικά ένας απαρχαιωμένος και διάτρητος τρόπος χορήγησης παροχών σε χρήμα από τον ΟΓΑ» σημειώνει το υπουργείο.

Γιάννης Βρούτσης

Με αφορμή τη διοικητική ενοποίηση ο υπουργός Εργασίας κάνει λόγο για «νοικοκύρεμα» του ασφαλιστικού συστήματος καθώς «αποτελούσε ντροπή για ολόκληρες δεκαετίες να μην ξέρουμε ποιος και γιατί παίρνει σύνταξη».

«Τα τελευταία παραδείγματα των επικουρικών συντάξεων των εμπορουπαλλήλων και της αγροτικής τράπεζας που δίνονταν με υπεύθυνες δηλώσεις και χωρίς κανέναν έλεγχο, αλλά και τα έξοδα κηδείας απο τον ΟΓΑ χωρίς κανένα φορολογικό παραστατικό, αποτελούν απομεινάρια ενός απαρχαιωμένου συστήματος που αλλάξαμε» επισημαίνει.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «με την εκπόνηση της μελέτης από το ΚΕΠΕ περνάμε πλέον σε μια πιο ευέλικτη και λειτουργική οργανωτική δομή της κοινωνικής ασφάλισης που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη βιωσιμότητα του συστήματος, χωρίς καμία απολύτως επίπτωση στις παροχές και τα όρια».

Τα σχόλια είναι κλειστά.