Ειδησεογραφικό site

Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: «Φαγοπότι» αγροτοσυνδικαλιστών επί 20ετια αποκάλυψαν οι ελεγκτές

36

Τα στοιχεία που αποδεικνύουν το μεγάλο φαγοπότι των αγροτικών συνεταιρισμών κατέθεσε στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος επισημαίνοντας ότι «πρέπει να τραβήξουμε πλέον μια κόκκινη γραμμή. Να πληρώσουν αυτοί που πρέπει, χωρίς, ωστόσο, να συνεχίσει να αιωρείται κατασυκοφάντηση των θεσμών. Οι πολίτες απαιτούν πλήρη διαφάνεια».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός κατέθεσε φάκελο που περιέχει όλα τα πορίσματα των ελεγκτικών μηχανισμών για την διαχείριση των ταμείων των οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, ΕΛΓΑ την περίοδο 1991 – 2011.

Ωστόσο, ο κ. Κουκουλόπουλος επισήμανε ότι το επίμαχο περιεχόμενο των εγγράφων δεν πρέπει να γίνει «φειγ βολάν» και σημείωσε ότι ένα αντίγραφο έχει κρατήσει ο ίδιος κλειδωμένο στο υπουργικό του γραφείο και άλλο ένα θα έχει η Βουλή σε ειδικό γραφείο από το οποίο θα μπορούν να περνούν οι βουλευτές για να το μελετήσουν.

Ωστόσο, προβληματισμό προκαλεί συνοδευτικό έγγραφο με τίτλο «Παρατηρήσεις των υπηρεσιών που διενήργησαν τους ελέγχους» στο οποίο επισημαίνεται η έλλειψη πλαισίου εποπτείας και ελέγχου των συνδικαλιστικών οργανώσεων αλλά και αδυναμία επιβολής κυρώσεων, αν και έχουν περάσει δύο χρόνια από την εντολή του πρωθυπουργού να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και τιμωρία για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ειδικότερα σημειώνεται ότι «είναι σαφές ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο παρουσιάζει ελλείψεις σχετικά με ζητήματα εποπτείας και ελέγχου του Υπουργείου επι των εν λόγω Οργανώσεων δεδομένου ότι πουθενά δεν αναφέρεται σαφώς συγκεκριμένες αρμοδιότητες με βάση τις οποίες μπορούν να επιβάλλονται κυρώσεις από το ΥπΑΑκΤ» αν και τονίζεται ότι «τα ανωτέρω βεβαίως δεν αποκλείουν την αναζήτηση χρηματικών ποσών που δεν έχουν δαπανηθεί για το σκοπό των οποίο δόθηκαν από το ΥΠΑΑΤ».

Υπο αυτά τα δεδομένα επισημαίνουν την ανάγκη νέου θεσμικού πλαισίου για την χορήγηση οικονομικών ενισχύσεων αλλά και για την γενικότερη εποπτεία των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.