Ειδησεογραφικό site

Υποχωρεί ο Χαρδούβελης για τον αιγιαλό μετά από πίεση του ΠΑΣΟΚ-Οι προτάσεις για φοροελαφρύνσεις

56

Μόνο η διάταξη για τη χάραξη του αιγιαλού, θα διατηρηθεί στο επίμαχο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί βελτιωμένο στο γ θερινό τμήμα της Βουλής, ενώ αφαιρείται το τμήμα για τη χρήση γης. Συνάντηση ΥΠΟΙΚ και στελεχών του ΠΑΣΟΚ για ΕΦΚ, ΕΕΤΗΔΕ, χρέη νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στο δημόσιο

Νέα τροπή παίρνει το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό μετά τις ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ αλλά και τη δήλωση του Γ. Μανιάτη ότι δεν χρειάζεται ειδικό νομοσχέδιο για τον αιγιαλό αλλά μια απλή ρύθμιση. Μετά τη δήλωση του Υπ. Περιβάλλοντος συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ έλαβε χώρα χθες το βράδυ στην οποία συζήτηθηκε το πολυνομοσχέδιο με τα πέντε προαπαιτούμενα μέτρα τα οποία συνδέονται με τη δεύτερη υπό – δόση του 1 δισ. ευρώ, αλλά και το ζήτημα της φορολογικής πολιτικής.

Το ΠΑΣΟΚ προέβη σε σειρά προτάσεων για αλλαγή της φορολογικής πολιτικής, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες όσον αφορά στον αιγιαλό θα διατηρηθεί μόνο η διάταξη για τη χάραξη του αιγιαλού, ενώ αφαιρείται το τμήμα για τη χρήση γης.

Ο υπουργός Οικονομικών, ανέφερε, ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με το πακέτο των υπόλοιπων πέντε προαπαιτούμενων μέτρων (π.χ. δασικός νόμος, φόροι υπέρ τρίτων, κ.λπ.), τα οποία συνδέονται με τη δεύτερη υπό- δόση του 1 δισ. ευρώ.

Στο συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο, θα περιλαμβάνονται και διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών, όπως η αφαίρεση του ΑΦΜ από τους φοροφυγάδες και τις επιχειρήσεις που δεν έχουν δραστηριότητα, καθώς και η κατάργηση της υποχρέωσης για υποβολή εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ.

Όσον αφορά στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με πληροφορίες αυτές έχουν ως εξής:

Να μειωθεί ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς το μέτρο της εξίσωσης του φόρου με το πετρέλαιο κίνησης δεν απέδωσε, ενώ δεν περιορίστηκε και το λαθρεμπόριο καυσίμων.
Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, απαιτείται επανεξέταση του όλου πλαισίου, σε συνδυασμό με επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου (π.χ. gps σε πλοία, εισροές- εκροές, κ.λπ.). Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν στον υπουργό Οικονομικών, ότι «το δικαίωμα στη θέρμανση είναι δικαίωμα όλων των πολιτών» και, καθώς υπάρχουν θετικά αποτελέσματα στο δημοσιονομικό σκέλος, μπορεί να αντιμετωπιστεί και αυτό το κοινωνικό πρόβλημα
Να μειωθούν ή ακόμη και να διαγραφούν τα παλαιά και τα νέα πρόστιμα, τα οποία για το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (67 δισ. ευρώ) υπολογίζονται σε 25 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το σκεπτικό των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ, τα συγκεκριμένα πρόστιμα έχουν χάσει τον αποτρεπτικό χαρακτήρα τους. Παράλληλα, εκτιμούν ότι με την πύκνωση των φορολογικών υποχρεώσεων, ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο θα αυξηθεί σε 1,2 δισ. ευρώ ανά μήνα, από 1 δισ. ευρώ μηνιαίως τώρα
Να αυξηθούν σε 100 τον αριθμό, οι δόσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο
Να καταργηθεί η υποχρέωση υποβολής ανά τρίμηνο των συγκεντρωτικών καταστάσεων και να επανέλθει η ετήσια υποβολή. Παράλληλα, να μην υποβάλλονται συγκεντρωτικές για μικροποσά (π.χ. 5,10,20 ευρώ)
Να ισχύσουν οι εκπτώσεις φόρου από αποδείξεις δαπανών και για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Να μειωθεί από το 5% στο 3% του συνολικού εισοδήματος, το ποσοστό των ιατρικών δαπανών που απαιτείται για να ισχύει η έκπτωση φόρου
Να απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος όσοι έχουν μηδενικά εισοδήματα. Παράλληλα, να μην επιβαρύνονται με τη μηνιαία προσαύξηση του 1% οι φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα τις πρώτες 3- 4 ημέρες από τη 14η Ιουλίου και τη λήξη της προθεσμίας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.