Ειδησεογραφικό site

Υπουργοί Ευρωζώνης: Ο Τσακαλώτος είναι μια ανάσα φρέσκου αέρα -Καμία σχέση με τον Βαρουφάκη

22

Πριν από τρεις μήνες, στη θυελλώδη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Γιάνης Βαρουφάκης φέρεται να είχε δεχθεί επίθεση από πολλούς υπουργούς Οικονομικών.

Η σύγκριση με το χθεσινό Eurogroup είναι κάτι παραπάνω υπέρ του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που με την πρώτη παρουσία του σε συνεδρίαση ως υπουργός Οικονομικών, έκανε πολύ καλή εντύπωση στους ομολόγους του. Και μπορεί οι συνθήκες να προκαλούν εντάσεις και το ζητούμενο να μην είναι ποιος είναι αρεστός και ποιος δεν είναι, εντούτοις η αλλαγή στην ηγεσία του οικονομικού υπουργείου έγινε δεκτή με ευχαρίστηση από τους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι περισσότεροι από αυτούς έκριναν τον Τσακαλώτο ως «πολύ ευχάριστο και ευγενικό τζέντλεμαν». Ο Μαλτέζος ΥΠΟΙΚ, Έντουαρντ Σικλούνα είπε: «Ο κ. Τσακαλώτος είναι μια ανάσα φρέσκου αέρα. Η ρητορική έχει αναμφίβολα αλλάξει και από ό,τι ακούσαμε από αυτόν -κυρίως μέσω της παρουσίασης που μας έκανε- συμφωνεί με δύναμη πως το Eurogroup και η Ελλάδα χρειάζονται για σημαντική ανατοποθέτηση των σχέσεών τους».

Ακόμη και ο σκληρός ΥΠΟΙΚ της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, παραδέχθηκε πως: «Ο κ. Τσκαλώτος μας έκανε μια καλή παρουσίαση, αν και τον πιέσαμε να μας δώσει συγκεκριμένες προτάσεις». Το Bloomberg μεταφέρει τις απόψεις των αναλυτών που λένε ότι η απομάκρυνση Βαρουφάκη ενδέχεται να δώσει ένα θετικό τόνο στην προσπάθεια της Ελλάδας να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Ο Ντόναλ Ο’Μαχόνι, αναλυτής της Davy, εξηγεί: «Η αποχώρηση του Βαρουφάκη είναι ένα σημάδι ότι ο Τσίπρας είναι έτοιμος να κάνει παραχωρήσεις στη λογική της εξεύρεσης λύσης. Οι συζητήσεις θα είναι δύσκολες, αλλά η ραχοκοκαλιά της συμφωνίας είναι ήδη δεδομένη».

Πάντως, υπήρξαν και άλλοι υπουργοί που δεν δέχθηκαν με την ίδια λογική την παρουσία του Τσακαλώτου. Ο Βέλγος ΥΠΟΙΚ, Γιόχαν βαν Όφερτφελντ, είπε: «Είμαι απογοητευμένος. Περίμενα περισσότερα από το νέο υπουργό. Ναι, μας έκανε μια πολύ καλή παρουσίαση της κατάσταση, αλλά δεν έδωσε νέες προτάσεις».

Τα σχόλια είναι κλειστά.