Ειδησεογραφικό site

ΥΠΟΙΚ: Όχι στο μπλόκο της εφορίας στις πωλήσεις ακινήτων λόγω οφειλής ΕΝΦΙΑ

36

Επιτρέπεται η σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου μεταβιβάσεων ακινήτων ακόμη και αν οφείλεται φόρος ακινήτων, αναφέρει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών αποδίδοντας σε ατομική απάντηση υπαλλήλου την τοποθέτηση ότι συμβόλαιο μεταβίβασης ακινήτου χωρίς το πιστοποιητικό του ΕΝΦΙΑ δεν συνάπτεται.

Αναφερόμενο στην απάντηση αυτή, το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι «σε καμία περίπτωση δεν αφορά στο γενικότερο ζήτημα της δυνατότητας μεταβίβασης ακινήτου χωρίς προηγούμενη πληρωμή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ)».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, «η συγκεκριμένη απάντηση της ανωτέρω υπαλλήλου βασίστηκε σε αποσπασματική ερμηνεία μεμονωμένων διατάξεων, παραλείποντας οποιαδήποτε αναφορά σε σχετική διάταξη που αφορά τον ΕΝΦΙΑ (άρθρο 54Α παρ.3 του Ν. 4174/2013), σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται η σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου ακόμη και αν οφείλεται φόρος ακινήτων. Τον φόρο στην περίπτωση αυτή υποχρεούται να εισπράξει από τον πωλητή ο συμβολαιογράφος, κατά τον χρόνο σύνταξης του συμβολαίου και εν συνεχεία να τον αποδώσει στη φορολογική διοίκηση».

Τα σχόλια είναι κλειστά.