Ειδησεογραφικό site

ΥΠΟΙΚ: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,2 δισ. στο επτάμηνο

40

Στα 3,2 δισ. ευρώ ή στο 1,8% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2014, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,8 δισ. ευρώ ή 1,0% του ΑΕΠ την αντίστοιχη περίοδο του 2013, σύμφωνα τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης που δημοσιοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Μάλιστα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις μειώθηκαν στο τέλος Ιουλίου στα 3,91 δισ. ευρώ, από 4,58 δισ. ευρώ τον Ιούνιο (σ.σ. για πρώτη φορά εντός του 2014, βρέθηκαν κάτω από το ύψος των 4 δισ. ευρώ).

Συμπεριλαμβανομένων δε των επιστροφών φόρων, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου διαμορφώθηκαν τον Ιούλιο σε 4,655 δισ. ευρώ από 5,254 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, μειώθηκαν δηλαδή κατά 600 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, αυξήθηκαν οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, που ανήλθαν τον Ιούλιο σε 742 εκατ. ευρώ, έναντι 666 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο και 453 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο εφέτος.

Ειδικότερα, στο σκέλος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των ασφαλιστικών ταμείων μειώθηκαν κατά περίπου 700 εκατ. ευρώ μεταξύ Ιουλίου και Ιουνίου (στα 2,293 δισ. ευρώ από 2,966 δισ. ευρώ που χρωστούσαν τον περασμένο Ιούνιο. Αυτό οφείλεται κυρίως στη μείωση κατά περίπου 700 εκατ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ (1,36 δισ. ευρώ τον Ιούλιο από 2 δισ. ευρώ τον Ιούνιο και 1,75 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο εφέτος). Επίσης μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των ΟΤΑ (σε 357 εκατ. ευρώ από 388 εκατ. ευρώ). Στον αντίποδα, μικρή αύξηση εμφάνισαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων (819 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο, από 790 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο).

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η χώρα συνεχίζει να πορεύεται εντός του δημοσιονομικού πλαισίου του εφαρμοζόμενου προγράμματος.

«Με θυσίες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους της», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Σταϊκούρας και προσθέτει ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί σαφή ένδειξη ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας σταθεροποιούνται στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων.

«Δημιουργείται, έτσι, η αναγκαία βάση για ανάπτυξη της οικονομίας με κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή. Η Ελλάδα αποδεικνύει ότι θέλει και μπορεί να ξεφύγει από το ανηφορικό και, κυρίως, στενό «τούνελ», στο οποίο βρέθηκε τα τελευταία χρόνια», αναφέρει.

Τα σχόλια είναι κλειστά.