Ειδησεογραφικό site

Υπέρ Γιούνκερ ο Τσίπρας: Διαφωνούμε αλλά είναι ηθική υποχρέωση να είναι πρόεδρος της Κομισιόν

63

“Όχι” σε μία διαδικασία εκλογής προέδρου της Κομισιόν που θα αγνοεί τις υποψηφιότητες που “κατέβασαν” στις ευρωεκλογές τα ευρωπαϊκά κόμματα τάχθηκε με δήλωσή του την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή Αριστερά.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ως υποψήφιος της παράταξης που κέρδισε της ευρωεκλογές θα πρέπει να είναι αυτός που πρώτος θα ξεκινήσει την προσπάθεια να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στο ευρωκοινοβούλιο, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο να προταθεί για την προεδρία της Κομισιόν κάποιος που δεν συμμετείχε στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση.

«Η θέση μου είναι ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν πρέπει να προτείνει υποψήφιο για την Προεδρία της Επιτροπής, που δεν συμμετείχε σ’ αυτήν την εκλογική αναμέτρηση. Η θέση μου είναι ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν πρέπει να εγκρίνει υποψήφιο που δεν συμμετείχε σ’ αυτήν την εκλογική αναμέτρηση» αναφέρει ο κ. Τσίπρας.

Σε ό,τι αφορά τον κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι «συμμετείχα στις εκλογές ως υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Συμμετείχα έχοντας πλήρη διαφωνία με τις πολιτικές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του υποψηφίου του, κυρίου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Αυτή η διαφωνία ισχύει και θα ισχύει».

Ωστόσο, αναγνωρίζει ο κ. Τσίπρας «το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα νίκησε στις εκλογές. Συνεπώς, ο υποψήφιος της μεγαλύτερης ομάδας, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, θα πρέπει πρώτος να προσπαθήσει να συγκροτήσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, ξεκινώντας διαπραγματεύσεις με τις άλλες πολιτικές ομάδες».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ότι «η εμφάνιση οποιουδήποτε άλλου υποψηφίου θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρησης συνολικά, μετατρέποντάς την σε κοροϊδία. Αυτή είναι βασική δημοκρατική αρχή. Είναι ηθική υποχρέωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να προτείνει τον υποψήφιο που κατέκτησε την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές».

Σύμφωνα με τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει το δικαίωμα να εγκρίνει, άρα και το δικαίωμα να απορρίψει, τον υποψήφιο για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα του παρουσιάσει το Ευρωπαϊκό Σύμβούλιο, αναφέρει ο κ. Τσίπρας.

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.