Ειδησεογραφικό site

Υεμένη: Κατάπαυση του πυρός επιβλήθηκε στη Σαναά

36

Μία κατάπαυση του πυρός μεταξύ των σιιτών πολιτοφυλάκων και των στελεχών της στρατιωτικής μονάδας πολιτικής προστασίας κηρύχθηκε σήμερα από τις 15:30 ώρα Ελλάδας και εφαρμόζεται ήδη στη Σαναά, όπου νωρίτερα σήμερα ξέσπασαν μάχες γύρω από το κτίριο της προεδρίας, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας.

Η εκεχειρία αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια μίας συνάντησης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, των υπουργών Εσωτερικών και Άμυνας και ενός εκπροσώπου των σιιτών πολιτοφυλάκων Χούτι ή Άνσαρ αλ Αλλάχ.

Αυτόπτες μάρτυρες και κάτοικοι του βόρειου τομέα της πρωτεύουσας όπου βρίσκεται το προεδρικό μέγαρο επιβεβαίωσαν τη διακοπή των συγκρούσεων.

Ο πρόεδρος Χάντι δεν διαμένει στο προεδρικό μέγαρο, ενώ στις μάχες έχασαν την ζωή τους τουλάχιστον 2 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 14 άλλοι, γνωστοποίησαν ιατρικές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο. Σύμφωνα ωστόσο με το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι 55 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ δεν υπήρξαν νεκροί.

Η ένταση κλιμακώθηκε δύο ημέρες μετά την απαγωγή από τους μαχητές των παραστρατιωτικών δυνάμεων του προσωπάρχη του προέδρου Χάντι, του Άχμεντ Άουαντ μπιν Μουμπάρακ.

Από την πλευρά του ο Αραβικός Σύνδεσμος απηύθυνε σήμερα έκκληση προς «όλες τις πολιτικές δυνάμεις» να τερματίσουν τις εχθροπραξίες στην Υεμένη.

Η παναραβική οργάνωση εξέφρασε την «ανησυχία της σχετικά με την ατυχή κλιμάκωση των εχθροπραξιών στην Υεμένη» και «κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να τερματίσουν άμεσα κάθε μορφή βίας και να σεβαστούν τις νόμιμες αρχές της χώρας» δήλωσε ο αναπληρωτής γραμματέας του συνδέσμου Άχμεντ Μπεν Χέλι, ο οποίος ανέγνωσε μία ανακοίνωση στην έδρα του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο.

Οι πρεσβευτές των ΗΠΑ και της Βρετανίας στη Σαναά απηύθυναν επίσης έκκληση για τον τερματισμό των μαχών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.